Belgrade Urban Running Team: Spektakularna pobeda srpskih trkača na Atakama pustinjskom maratonu

Avatar photo
burt trkaci

U neverovatnom sportskom poduhvatu, članovi Belgrade Urban Running Team (BURT) iz Srbije osvojili su prvo mesto na egzibicionoj štafetnoj trci od 500 kilometara kroz Atakama pustinju u Čileu. Ova neobična trka, deo globalnog pokreta “The Speed Project,” okupila je 15 urbanih trkačkih timova iz celog sveta, a BURT se istakao kao neprikosnoveni pobednici.

Šest hrabrih trkača, u sastavu koje su činile dve žene, Bilja Cvijanović i Stefana Cerovina, i četiri muškarca, Aleksa Jovanović, Marko Tomić, Nemanja Maksić i Milko Babić, izazvali su divljenje osvajanjem trke za impresivnih 34.55 sati. Trku su započeli u mestu Ikike na obali Pacifika, pretrčavajući pustinjske staze sve do cilja u San Pedru.

Ovaj izazov nije bio samo test fizičke izdržljivosti već i borba sa ekstremnim temperaturama Atakame, kao i promenama nadmorske visine. Put ih je vodio uzbrdo do mesta Kalama na nadmorskoj visini preko 3.000 metara.

srbija trkaci

Timski duh, iskustvo i organizacija bili su ključni faktori njihovog uspeha. Tim od šestoro trkača pratio je višečlani tim sa vozilima, kamerama i logistikom kako bi omogućili članovima BURT-a da se potpuno posvete trci.

Ovo nije prvi put da su članovi BURT-a prihvatili izazov “The Speed Project”-a. Pre ovog poduhvata, dva puta su istrčali deonicu od Los Anđelesa do Las Vegasa kroz Mohave pustinju.

Možda te zanima
daunov sindrom

Milko Babić, jedan od kapitena tima, istakao je važnost timskog duha i iskustva, navodeći da su sa svakom trkom postajali sve bolje organizovani. Ovaj podvig dodatno potvrđuje posvećenost i strast članova Belgrade Urban Running Teama prema trčanju i ekstremnim izazovima.

Osim međunarodnih trka, BURT je poznat i po organizaciji egzibicionih trka. U saradnji sa Zagreb Runners, formirali su “442 crew” i 2016. godine istrčali impresivnih 442 kilometara od Beograda do Zagreba.

Pobeda BURT-a na Atakama pustinjskom maratonu sada ostavlja neizbrisiv pečat u svetu ekstremnih trka i potvrđuje reputaciju ovog srpskog trkačkog tima kao vrhunskih sportista i avanturista.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh