Besplatna online radionica: ZDRAVA UŽINA – zdrav omladinac!

Avatar photo

„Zašto zdravo nije mladima pravo?“ naziv je online radionice koja će se održati 26. januara 2021. godine sa početkom u 18 h. Radionica se održava u sklopu projekta ZDRAVE UŽINE koji realizuje UG „Centar za mame“ iz Banjaluke, a namijenjen je srednjoškolcima, studentima i generalno omladini do 30 godina na teritoriji RS.

Poremećaj stepena uhranjenosti bio je do prije nekoliko decenija rijedak pedijatrijsko-endokrinološki izazov, a danas postaje vodeći problem javnog zdravstva 21. vijeka. Debljina je uz fizičke povrede, poremećaj reproduktivnog sistema i zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti adolescenata. Epidemiji debljine doprinosi i okruženje koje podstiče loše prehrambene navike, prekomjerni unos hrane, brz način života i slabu fizičku aktivnost. Predviđanja kažu da će usljed pretilosti i sa njima povezanih hroničnih nezaraznih bolesti današnji naraštaj djece živjeti kraće od svojih roditelja.

Sagledavajući porazne statistike, UG „Centar za mame“ rješenje ovog problema nudi kroz edukaciju omladine o zdravoj ishrani kako bi bili svjesni grešaka koje prave unosom nezdravih namirnica i uticajem istih na zdravlje.

Kako su trenutno na snazi mjere zbog pandemije virusa COVID-19 odlučili smo da edukacija bude online, a izradili smo i besplatan elektronski priručnik (e-book )sa konkretnim receptima uz pomoć kojeg se brzo i jednostavno kod kuće može napraviti doručak ili užina za školu/fakultet. Nadamo se da ćemo na ovaj način podstaći srednjoškolce i studente da sami pripreme svoj obrok, da koriste voće, povrće, zdrava brašna u pripremi užine.“ – poručuju organizatori radionice.

Radionica je zamišljena kao zanimljivo interaktivno predavanje nutricioniste gdje bi omladina dobila informacije o zdravim obrocima, kombinovanju namirnica, praćenju zdravstvenog stanja i uticaju ishrane na isto. Kako bi sve bilo korisno ali i zabavno, radionica će imati i praktični dio, Napravi užinu za 10 minuta, u vidu pripremanja obroka uživo, a učesnike radionice očekuju i zanimljivi pokloni .

Možda te zanima
salata sa piletinom recept

Stručni saradnik na projektu Maja Tubić Banović, Mr Ph, spec. nutricionizma uživo će pripremati obroke kako bi učesnici vidjeli da se obroci veoma jednostavno i brzo prave. Ovaj zanimljiv projaketa podržalo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Vlade RS, dok su partneri na projektu Mercator BH koji je pripremio 10 poklon paketa zdrave hrane za naše učesnike kao i Tupperware Ankica Borisević sa vrijednim poklonima.

Po završetku edukacije svaki učesnik će dobiti E-book (elektronski priručnik) koji će potpuno besplatno moći skinuti na svoj računar ili mobitel, vrlo jednostavno sačuvati, odštampati, slati drugarima itd.Projekat Zdrave užine možete pratiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram Centra za mame. Prijava na besplatnu online radionicu moguća je putem LINKA.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh