Marizela Šabanović – Kako ZDRAVO izgubiti višak kilograma nakon praznika

Avatar photo
Praznici su vrijeme kada se opuštamo i ne vodimo računa o tome šta i koliko jedemo. Praznične trpeze su bogate pitama, mesom, kolačima, te skoro svi dođemo u situaciju da nas omiljene farmerke i majice dobro zatežu kada praznici prođu. Nakon prejedanja nam je svima u glavi samo jedno pitanje. Kako izgubiti višak kilograma nakon praznika?

ZdraviJa vam donosi odgovor na ovo pitanje! Savjet smo potražili od Marizele Šabanović, doc. dr iz oblasti nutricionizma. Svakodni savjet možete pronaći na njenom Instagram profilu kao i platformi nutricionizam.ba , a kako zdravo izgubiti višak kilograma nakon praznika, čitajte u nastavku.

Zdrava ishrana je ključ

” Nakon praznika je jako bitno vratiti se na principe pravilne prehrane što mnogima bude teško. Prije svega uvrstiti u svoju prehranu povrće u vidu juha i salata, te kuhanih jela. Bitna je hidratacija organizma koju možemo postići sa svježe cijeđenim sokovima od povrća i voća te biljnim čajevima. Nikako ne trebamo zaboraviti izvore proteina a kako smo tokom praznika jeli mnogo mesa, dobro je prednost dati biljnim izvorima proteina poput grahova, mahunarki i sjemenki te ribi. Kretanje i šetanje je idealan način vraćanja u formu. „Teška“ praznična hrana loše utiče i na crijevnu floru pa je dobro obnoviti je probioticima iz fermentiranih namirnica poput kefira, jogurta, kiselog kupusa i sl. Izbjegavati prženu hranu, pohovano, slatko. Sve to negativno utiče na crijevnu floru. “

Marizela još ističe da se tokom praznika jede češće i više pa je ovaj “post-praznični” period vrijeme da se vratimo na normalan broj obroka i ukinemo grickanje. Unesite dovoljno kalorija, proteina i zdravih masti koje će vas zasititi jer na taj način nećete potezati za hranom svakih sat vremena.

Imati strpljenja sa sobom jer bolje je postepeno izgubiti kilograme nego imati jo-jo efekat. 

Da li su dijete zaista pravo rješenje?

Kada je gubitak kilograma u pitanju mnogi započnu stroge dijete kojih se mogu pridržavati svega nekoliko dana i onda se vrate na stare navike. Pitali smo Marizelu, da li su striktne dijete rješenje ili je ipak stvar balansa i uravnotežene ishrane?

” Teške restriktivne dijete nikada nisu rješenje. Ja uvijek kažem da se iza svake debljine krije neka druga pozadina i uvijek se trudim doći do toga. U svakom slučaju cilj mi je edukacija i da osoba trajno usvoji prehrambene navike koje traju za cijeli život. Zbog mog pristupa da nema krajnosti, postala sam poznata baš po riječi balans. Kada jednom naučimo šta je za nas balans, onda to postaje dio svakodnevnih navika. Osim toga, dobijemo slobodu da jedemo sve ali da znamo kako i na koji način. “

Kada je u pitanju sama ishrana i obroci, Marizela ističe važnost individualnog pristupa. Neko voli ujutro ovsenu kašu sa jogurtom, sjemenkama (ili orašastim plodovima) i voćem, dok drugi biraju jaja i salatu. Isto je i sa količinom. Šta god da birali, Marizela veliku važnost pridaje porijeklu namirnica – važno je znati odakle i u kakvim uslovima su nastale namirnice koje svakodnevno konzumirate.

” Za ručak je dobro kombinirati izvore proteina koje sam gore pomenula sa povrćem. Količine svakako treba prilagoditi svakom pojedincu. Izbor užina se takođe prilagođava u zavisnosti od potreba npr. voće, orašasti plodovi. Uvijek je moja prva preporuka kvalitet namirnica a onda i njihova količina i kalorijska vrijednost. “

Pronađite zdrave varijante slatkiša!

Ono što mnogima vjerovatno predstavlja najveći problem kada je u pitanju gubitak viška kilograma jeste šećer. Mnogima sama dijeta ne predstavlja problem, već izbacivanje šećera iz ishrane. Istraživanja su pokazala da šećer zavarava mozak da ga želite više nego što zaista imate potrebu za slatkim. Ukoliko se oduprete tom lažnom alarmu za šećerom, vaš organizam može doživjeti nevjerovatan napredak. Iz tog razloga, Marizela je sa nama podijelila recept za svoj omiljeni zdravi slatkiš.

Možda te zanima
šparoge

” Ja nisam osoba koja baš voli slatko tako da mi je bilo jako teško da počnem uopšte praviti zdravije verzije slatkiša za svoj blog. Ono što mi se svidjelo su kuglice od slanutka. “

Priprema

Otopiti na pari 50 g tamne čokolade sa 2 kašike kokosovog ulja. Ostaviti sa strane da se malo ohladi. Propržiti kratko 50 g lješnjaka i očistiti od ljuske. Očistiti od košpica 60 g sirovih hurmi (datula). Vagati nakon vađenja košpica. Sada u sjecka staviti lješnjake, datule, 100 g skuhanog slanutka, 2 kašike kokosovog proteina (ako nemate sameljite kokosovo brašno). Sve usitniti te dodati istopljenu čokoladu. Po želji se mogu dodati cimet, aroma vanilije i sl.

Smjesu oblikovati u kuglice. Po želji uvaljati u kakao ili otopljenu čokoladu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh