Biciklistička tura po Amsterdamu koju ne treba propustiti

Avatar photo
Amsterdam

Amsterdam je najbolji grad za biciklizam na svijetu. Biciklizam je jedinstven aspekt holandske kulture i odličan način da vidite sve znamenitosti ovog čarobnog grada. Čim stignete u Amsterdam, jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti je bljesak raznobojnih omafieta – legendarnih starinskih bicikala koji prolaze pored vas duž biciklističkih staza koje su na svakom koraku.

Sa svojom dobro razvijenom infrastrukturom, Amsterdam je grad u kom su ljudi potpuno prilagođeni načinu života na dva točka. Pridružite se masama i iznajmite bicikl za vrhunski obilazak Amsterdama.

Iznajmljivanje bicikla u Amsterdamu?

U Amsterdamu nema manjka biciklističkih prodavnica i rent a bike agencija. Naći ćete ih razbacane po glavnim gradskim područjima i turističkim destinacijama. Cijene se kreću od 5-12€ dnevno, zato obratite pažnju na višednevne cijene i grupne ponude. Većina kompanija za iznajmljivanje bicikala takođe nudi obilaske grada u cijeni iznajmljivanja, pa ukoliko vam to olakšava boravak, odlučite se za ovu opciju.

Amsterdam

Yellow Bike – Nieuwezijds Kolk 29

Obojene jarko žutom bojom, gotovo da ne možete propustiti ove bicikle dok prolijeću kroz centar grada. Oni nude vođene ture i nalaze se u neposrednoj blizini Glavne stanice za javni prevoz, te su odlični za svakodnevno iznajmljivanje.

Black Bikes – 14 lokacija širom grada

Sa najviše lokacija za iznajmljivanje bicikala u gradu, ova kompanija vam daje priliku da se vozite na tradicionalnom crnom biciklu. Ovo je najbolji izbor ako želite da se vozite samo jedno popodne ili kratko vrijeme.

Crew 22 – Cruquiusweg 86

Stari sklopivi bicikl je u Amsterdamu uvijek u trendu! Crew 22 vam nude jedinstven način da vidite Amsterdam.

MacBike – 5 lokacija u centru grada

Jedno od najpopularnijih mjesta za iznajmljivanje bicikla u gradu. To ćete shvatiti kada primijetite crvene bicikle svuda oko vas. Ova kompanija je odlična za porodice jer nude širok izbor vrsta bicikala, uključujući dječija sjedala, duple bicikle i one sa prikolicom.

AmsterdamŠta vidjeti?

Nieuwmarkt

Zavirite u multikulturalni život stanovnika holandske prestonice i vozite se ulicama jedne od najstarijih regija u gradu. Obilježena fascinantnim zgradama i istorijskim atrakcijama, živahna tržnica je odlična lokacija za početak biciklističke ture.

Planirajte svoju rutu oko zgrade De Waag, srednjovjekovnog holandskog mjesta iz 15. vijeka, gdje se nalaze kafić i restoran, Kineski grad i hram Fo Guang Shan He Hua (Zeedijk), najveći budistički hram u Evropi.

Vondelpark

Najveći park u gradu, Vondelpark ima biciklističku stazu koja vodi iz centra grada i okružuje cijeli park, što ga čini savršenim mjestom za sunčano poslijepodne. Dio grada u kom se park nalazi često podrazumijeva i čudne ulične izvođače i brojna dječija igrališta.

Poznat u cijeloj Holandiji zbog svoje istorije i velike kolekcije flore, Vondelpark je nezaobilazno mjesto tokom obilaska grada. Restoran Vertigo u istorijskom paviljonu je odlično mjesto za zaslužen odmor nakon duge vožnje.

Amstel

Vožnja kroz centar grada ne može proći bez rijeke Amstel. Biciklizam uz obalu ove rijeke je kulturna poslastica jer su okolni pejzaži bogati istorijskim zgradama i važnim znamenitostima. Prođite pored Jevrejskog naselja, Gradske vijećnice i Holandske nacionalne opere i baleta.

Nakon što ogladnite, zaustavite se u jednom od brojnih restorana i kafića koji se nalaze na rubu rijeke i završite dan izletom u zoološki vrt Amstelpark.

Možda te zanima
putovanja

Waterland

Odmorite se od gradskog života i krenite na sjever regije prema Waterlandu. Uzmite svoj bicikl, pređite na trajekt iza Centralne stanice i krenite u obilazak slikovitih sela i to biciklističkim stazama koje povezuju cijelu regiju.

Amsterdam

Overhoeks i NDSM-werf

Ponovo oživljena sjeverna obala u Amsterdamu od skoro se od strane lokalnog stanovništva smatra najzanimljivijim područjem u gradu sa svojim kulturnim žarištima i mnoštvom pabova, klubova i barova. Vozite se do Overhoeksa kako biste se divili amsterdamskom tornju, ikoni grada.

Industrijska zona NDSM-werf je društveno središte grada ugrađeno u brodska skladišta. Ovo je odlično mjesto za vožnju bicikla u popodnevnim satima, a posebno je lijepo tokom sunčanih, ljetnih večeri.

Možda vam se dopadne: 17 besplatnih aplikacija koje će ti olakšati putovanje

Uskoro posjećujete Amsterdam? Ne propustite priliku da se vozite biciklom u ovom gradu i pobrinite se da nas označite na fotografijama vaše ultimativne biciklističke ture po Amsterdamu, koristeći hashtag #ZdraviJauAmsterdamu #ZdraviJabiketour i osvanućete na našem Instagram feed-u.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh