Celer i njegovi zdravstveni benefiti

Avatar photo

Jabuke su izuzetno zdrave, a špinat je omiljena namirnica ljubitelja povrća. U poređenju sa njima, celer je donekle neukusan, ali kada jednom pročitate nevjerovatnu i skoro beskrajnu listu zdravstvenih benefita ove namirnice, brzo ćete se pridružiti rastućoj listi njegovih obožavalaca.

Celer je sjajan izbor ukoliko pazite na kilažu

Jedan celer sadrži samo 10 kalorija! Dakle, dodajte ga na vašu listu za kupovinu i uživajte u salatama, supama i raznim kombinacijama grilovanog povrća.

Smanjuje zapaljenja

Ukoliko imate bolove u zglobovima, infekciju pluća, astmu ili akne, redovan unos celera donijeće vam neophodno olakšanje.

Pomaže vam da se smirite

Celer pomaže u oslobađanju od stresa? O, da! Minerali u celeru, posebno magnezijum, kao i njegovo esencijalno ulje, smiruju nervni sistem. Napravite sebi užinu koja će sadržati celer i možda ćete bolje i lakše zaspati poslije napornog dana.

Poboljšava varenje

On reguliše alkalni balans tijela, čime vas štiti od problema izazvanih prekomjerno kiselom ishranom. Neki kažu da je neobičan okus celera dio razloga što je on tako dobar za naš sistem za varenje. Velika količina vode u celeru, u kombinaciji sa nerastvorljivim vlaknima u njemu, čine ga odličnim za lakši prolaz stolice. Napomena: Upravo zato što pospješuje čišćenje organizma, oni koji imaju dijareju trebaju ga kratkoročno izbjegavati.

Sadrži “dobre” soli

Da, celer sadrži natrijum, ali ne onaj koji sadrži kuhinjska so. So u njemu je organska, prirodna i neophodna za vaše zdravlje.

Brine za vaše oči

Jedan celer ispostavlja 5% potrebnog dnevnog unosa vitamina A, i tako pripada grupi hranljivih namirnica koje štite oči i sprečavaju degeneraciju vida tokom starenja.

Celer smanjuje “loš” holesterol

Postoji komponenta u celeru koja se zove butilftalid, koja daje povrću svoj okus i miris. Upravo ovo jedinjenje smanjuje nivo lošeg holesterola. Studija Univerziteta u Čikagu pokazuje da butilfthalid iz samo četiri stabljike celera dnevno može smanjiti loš holesterola (LDL) do 7 posto!

Možda te zanima
datule

Smanjuje krvni pritisak

Dokazano je da aktivno jedinjenje koje se zove ftalid postoji u celeru i podstiče zdravlje cirkulacije. Jedan veliki celer smanjuje visok krvni pritisak, provjereno!

Može da poboljša vaš seksualni život

Dva feromona u celeru, androstenon i androstenol, povećavaju nivo uzbuđenja. Oni se ispuštaju dok žvaćete sirov celer.

Može pomoći u borbi protiv karcinoma

Dvije studije na Univerzitetu u Illinoisu pokazuju da snažan flavonoid u celeru, koji se zove luteolin, zaustavlja rast ćelija karcinoma, posebno u pankreasu. Još jedna studija ukazuje na to da se redovnim unosom ovog povrća može značajno odložiti nastanak ćelija raka dojke.

Korisni savjeti

  • Izaberite celer s uspravnim stabljikama.
  • Listovi treba da budu svježi i oštri.
  • Što je tamnija boja, jači je ukus.
  • Svježe sjeckani celer zadržava hranljive materije mnogo bolje nego ako ga isiječete i ostavite nekoliko sati.
  • Celer kuhan na pari ne samo da zadržava svoj ukus, već i većinu svojih hranljivih materija, zapravo do 99 posto njih!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh