Danas se obilježava Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara

Avatar photo

Svjetski dan medicinskih sestara i tehničara obilježava se 12. maja svake godine. Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu. Moto ovogodišnjeg svjetskog dana sestrinstva je “Njega svijeta ka zdravlju”.

Ovaj datum obilježava se u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale koja je polovinom 19. vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

1820.godine, na današnji dan, rođena je engleska medicinska sestra Florence Nightingale, utemeljivač profesije medicinskih sestara. U Krimskom ratu polovinom 19. vijeka organizovala je bolnice pri britanskom ekspedicijskom korpusu i značajno reformisala sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika. Zahvaljujući tome, smrtnost u britanskim poljskim bolnicama sa 40% smanjena je na 2%.

Cijeli svoj život posvetila je unapređenju prava sestara, a posebno onih koji svoju dužnost obavljaju u teškim uslovima, na ratištima, u širomašnim zemljama ili zemljama pogođenim prirodnim katastrofama.

Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju ili znanje. Medicinske sestre i tehničari su jedna od najvažnijih karika svakog zdravstvenog lanca.

Možda te zanima
Obaveze

Ove godine smo još jednom posebno uvidjeli kolika je značaj medicinskih sestara i tehničara. Bez njih bi naš oporavak i liječenje bio nemoguć.

Najljepši citati o medicinskim sestrama

  • Možda će zaboraviti vaše ime, ali nikada kako ste im pomogli.
  • Biti medicinska sestra znači suzdržavati vlastite suze i stalno crtati osmjehe na licima ljudi.
  • Stalna njega od strane dobre medicinske sestre može biti isto toliko važna koliko i ozbiljna operacija od strane hirurga.
  • Možda svakoga dana moram da se suočim sa opasnošću, ali se ne plašim. I dok naši vojnici mogu da stoje i da se bore, i ja mogu da stojim, hranim ih i njegujem.
  • Biti medicinska sestra – tehničar nije posao već način življenja, jer svakom pacijentu treba heroj.
  • Kada spasiš jedan život, onda si heroj, kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra.
  • Biti medicinska sestra znači uraditi ono što niko drugi neće, na način na koji niko drugi ne može uprkos svemu kroz šta prolazimo.
  • Lijekovi nisu uvijek neophodni, vjera u oporavak jeste.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima sretan Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh