Detoksikacija loših navika – put do zdravlja

Avatar photo

Detoksikacija predstavlja proces uklanjanja otrovnih materija iz organizma. Vjerovatno vas ovaj pojam odmah asocira na zdravu ishranu i puno tečnosti. Međutim, nije sve u tome. Kako biste održavali svoje zdravlje neophodna je detoksikacija na svim poljima, a o čemu se radi pročitajte u nastavku teksta.

Vodite računa šta koristite za ličnu higijenu

U većini zemalja zabranjeno je korištenje preko 1.100 hemikalija u kozmetičkim proizvodima. Međutim, SAD je otišao korak dalje. Naime, u SAD je zabranjeno korištenje 30 hemikalija u proizvodima za ličnu higijenu. Da li vam to nešto govori?

U svim apotekama i drogerijama možete pronaći proizvode ovih odlika. Sastojci u tim proizvodima slični su prirodnom ulju kože, te pružaju odgovarajuću hidrataciju.

Ukoliko želite da se potpuno okrente prirodi – kokosovo ulje je najbolja alternativa za osobe bez masne kože.

Čistite radne ploče

Kada kažemo radna ploča posebno mislimo na kuhinjske ploče na kojima svakodnevno pripremate hranu. Ostaci hrane, iako ih vi golim okom ne vidite, nakupljaju se na površini i ukoliko se tu dovoljno dugo zadrže mogu izazvati razna oboljenja.

kuhinja

Kako biste bili sigurni da na vašim kuhinjskim pločama nema neželjenih mikroorganizama, redovno ih čistite. Možete i sami napraviti domaće sredstvo za čišćenje koje će vam sa sigurnošću obezbijediti čistoću vaše kuhinje, a to je destilovano sirće razrijeđeno u vodi. Kako bi bio prijatnog mirisa možete dodati neko od eteričnih ulja.

Vodite računa i o čistoći daski za rezanje jer one takođe mogu biti prenosnici bolesti. Kako da čistite daske za rezanje pročitajte ovdje.

Papirni ubrusi – ukoliko ih korstite, prestanite što prije

Papirni ubrusi sadrže izbjeljivač i mnoge druge štetne materije. Zato, pređite što prije na pamučne krpe i ručnike. Ne samo da ćete zaštiti svoje zdravlje nego je bolje i za okolinu, a vašoj porodici stvara naviku ponovnog korištenja stvari, a ne bacanja.

peškiri

Uklonite mirisne svijeće

Miris ili parfem na etiketi proizvoda predstavlja neotkrivenu mješavinu raznih mirisnih hemikalija i sastojaka. To je pojam koji je zaštićen trgovačkim zakonima, a zakonom je dozvoljeno da robne marke ne otkrivaju hiljade potencijalno toksičnih sastojaka u njihovoj vlasničkoj mješavini.

Možda te zanima
letovanje

Deterdženti za pranje veša takođe sadrže sintetičke mirise, te se preporučuju biorazgradivi deterdženti na bazi biljaka.

Ma koliko da uživate u vašim omiljenim mirisima svijeća savjetujemo vam da prestanete da ih palite, ako vam je zdravlje na prvom mjestu. Kao zamjenu možete koristiti prirodna eterična ulja.

Promijenite kreme za sunčanje

njegaStandardne kreme za sunčanje sadrže mnogo otrovnih i kancerogeno aktivnih sastojaka kao što su oksibenzon i avobenzon. Razmislite o kremama za sunčanje sa aktivnim sastojcima kao što su cink oksid i titanov dioksid koji može ostaviti bijeli trag na koži, ali ne šteti vašoj koži.

Filtrirajte vodu

Bez obzira da li ulažete u sisteme kućne filtracije ili neke povoljnije varijante, filtracija pomaže u uklanjanju hemikalija iz vode.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh