Do duge i zdrave kose uz pomoć ovih 7 saveta

Avatar photo
duga kosa

Kosa je veoma osetljiva i lako lomljiva. Ako na to dodate još i svakodnevno pranje, sušenje, peglanje i redovno farbanje, vlasi kose veoma brzo gube mekoću i sjaj i izgledaju beživotno. ZdraviJa vam zato donosi nekoliko saveta uz koje će vaša kosa uvek biti zdrava.

1. Češljajte se drvenom četkom i budite nežni

Možda niste znali, ali češljanjem i te kako možemo oštetiti našu kosu. Ukoliko niste nežni prilikom češljanja, vaša kosa bi se vrlo lako mogla oštetiti i slomiti. Ovo posebno važi za češljanje mokre kose.

Kada je kosa vlažna, sklonija je lomljenju, zato kosu rasčešljajte pre kupanja, te nakon sušenja. Kosu uvek četkajte od temena prema vrhovima.

Ukoliko koristite metalne četke rešite ih se što pre. Grube su, oštre i oštećuju vašu kosu.

cetke za kosu
The Indipendent

2. Izbegavajte preterano izlaganje izvorima toplote

Smanjite upotrebu aparata za oblikovanje kose koliko god možete. Tokom leta, ostavite kosu puštenu da se osuši, a tokom hladnijih dana kada morate koristiti fen, trudite se da ga ne približavate vlasima previše.

Ako ste baš primorani ravnati kosu, radite to feniranjem, a ne peglanjem. Mnogo je načina na koje možete uvijati kosu, a da ne koristite alate kao što je figaro. Uvijte je uz pomoć viklera, krpica, slamčica i na mnogo drugih načina, vaša kosa neće biti oštećena, a lokne će biti dugotrajnije.

3. Ne perite kosu svaki dan

Sigurno postoje devojke koje ne mogu zamisliti da izađu iz kuće, a da prethodno nisu oprale kosu. Međutim, svakodnevno pranje kose ima suprotan efekat na teme kose. Ispiranje prirodnih ulja uzrokuje sve veću proizvodnju istog, što dovodi do sve bržeg mašćenja kose.

Ukoliko kosu perete svaki dan, postepeno smanjujte pranje na 2 do 3 pranja sedmično. Vaša kosa će se postepeno prilagođavati, te proizvoditi sve manje ulja.

Ređe pranje znači i ređe sušenje i spaljivanje kose alatima za oblikovanje. Između pranja koristite šampon za suho pranje, a povedite računa i o ishrani koja jednako utiče na masnu kožu glave.

pranje kose

4. Ne vežite kosu tankim i čvrstim gumicama

Kosa snažno svezana u visoki konjski rep trpi mnogo oštećenja. Pogotovo ako je još vežete gumicama koje imaju metalne delove. Zato, visoke repove zamenite niskim repovima ili pletenicama.

Ukoliko ste prinuđeni vezati kosu u visoki rep, ne vežite ga uvek na istom mestu.

Kako biste sprečili lomljenje kose tokom spavanja, spletite vašu kosu u opuštenu pletenicu. Ujutru ćete se probuditi sa već spremnom frizurom, a ne raščupani kako to inače biva.

5. Često šišanje ne pospješuje rast kose

redovno sisanje

Možda te zanima
beauty trendovi

Ovo je definitvno najveća zabluda koja se tiče kose. Kosa raste iz temena, tako da šišanje vrhova nema nikav uticaj na njen rast. Redovno šišanje otklanja ispucale vrhove i kosa izgleda svežije i zdravije – i to je sve.

6. Vodite računa o proizvodima koje koristite za negu kose

Da li šampon birate na osnovu njegovih sastojaka ili na osnovu što lepšeg pakovanja? Sljdeći put kada se budete bavili ovom kupovinom, obavezno pročitajte sastojke. Naići ćete na mnoge neobične nazive koji ne samo da štete kosi već mogu izazvati razne alergije, hormonske poremećaje, te kožna obolenja.

Na primer, sulfat je uobičajen sastojak svakog šampona, ali može prouzrokovati mnoga oštećenja na vašoj kosi, jer uklanja sva korisna ulja iz vaših vlasi.

7. Zdrav način života i pravilna ishrana

Ono što unosite u sebe i te kako utiče na vaše telo, pa samim tim i na kosu. Zdravlje dolazi iznutra, tako da, ako ste zdravi iznutra bićete i spolja. Ako jedete punomasnu i nezdravu hranu, vaša kosa ne može ništa lepše izgledati.

Sa druge strane, ako se hranite zdravo i unosite sve potrebne vitamine i minerale, vašoj kosi neće biti potrebne kupovne maske za koje ne znate ni od čega su napravljene.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi kako bi vaša kosa bila zdrava i pravilno negovana.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh