Do duge i zdrave kose uz pomoć ovih 7 savjeta

Avatar photo
kose

Kosa je sama po sebi veoma osjetiljiva i lako lomljiva. Ako na to dodate još i svakodnevno pranje, sušenje, peglanje i redovno farbanje, vlasi kose veoma brzo gube mekoću i sjaj i izgledaju beživotno. ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta uz koje će vaša kosa uvijek biti zdrava.

Češljajte se drvenom četkom i budite nježni za zdravlje svoje kose

Možda niste znali, ali češljanjem i te kako možemo oštetiti našu kosu. Ukoliko niste nježni prilikom češljanja, vaša kosa bi se vrlo lako mogla oštetiti i slomiti. Ovo posebno važi za češljanje mokre kose. Kada je kosa vlažna, sklonija je lomljenju, zato kosu rasčešljajte prije kupanja, te nakon sušenja. Kosu uvijek četkajte od tjemena prema vrhovima.

kose

Ukoliko koristite metalne četke riješite ih se što prije. Grube su, oštre i oštećuju vašu kosu.

Izbjegavajte pretjerano izlaganje izvorima toplote

Smanjite upotrebu aparata za oblikovanje kose koliko god možete. Tokom ljeta, ostavite kosu puštenu da se osuši, a tokom hladnijih dana kada morate koristiti fen, trudite se da ga ne približavate vlasima previše.

Ako ste baš primorani ravnati kosu, radite to feniranjem, a ne peglanjem. Mnogo je načina na koje možete frćkati kosu, a da ne koristite alate kao što je figaro. Ufrćkajte je uz pomoć viklera, krpica, slamčica i na mnogo drugih načina, vaša kosa neće biti oštećena, a frćke će biti dugotrajnije.

kose

Ne perite kosu svaki dan

Sigurno postoje djevojke koje ne mogu zamisliti da izađu iz kuće, a da prethodno nisu oprale kosu. Međutim, svakodnevno pranje kose ima suprotan efekat na tjeme kose. Ispiranje prirodnih ulja uzrokuje sve veću proizvodnju istog, što dovodi do sve bržeg mašćenja kose.

Ukoliko kosu perete svaki dan, postepeno smanjujte pranje na 2 do 3 pranja sedmično. Vaša kosa će se postepeno prilagođavati, te proizvoditi sve manje ulja.

Rjeđe pranje znači i rjeđe sušenje i spaljivanje kose alatima za oblikovanje. Između pranja koristite šampon za suho pranje, a povedite računa i o ishrani koja jednako utiče na masnu kožu glave.

Ne vežite kosu tankim i čvrstim gumicama

kose

Kosa snažno svezana u visoki konjski rep trpi mnogo oštećenja. Pogotovo ako je još vežete gumicama koje imaju metalne dijelove. Zato, visoke repove zamijenite niskim repovima ili pletenicama.

Ukoliko ste prinuđeni vezati kosu u visoki rep, ne vežite ga uvijek na istom mjestu.

Kako biste spriječili lomljenje kose tokom spavanja, spletite vašu kosu u opuštenu pletenicu. Ujutru ćete se probuditi sa već spremnom frizurom, a ne raščupani kako to inače biva.

Često šišanje ne pospješuje rast kose

Ovo je definitvno najveća zabluda koja se tiče kose. Kosa raste iz tjemena, tako da šišanje vrhova nema nikav uticaj na njen rast. Redovno šišanje otklanja ispucale vrhove i kosa izgleda svježije i zdravije i to je sve.

kosa

Možda te zanima
Kourtney Kardashian

Vodite računa o proizvodima koje koristite za njegu kose

Da li šampon birate na osnovu njegovih sastojaka ili na osnovu što ljepšeg pakovanja? Sljedeći put kada se budete bavili ovom kupovinom, obavezno pročitajte sastojke. Naići ćete na mnoge neobične nazive koji ne samo da štete kosi već mogu izazvati razne alergije, hormonske poremećaje, te kožna oboljenja.

Npr. sulfat je uobičajen sastojak svakog šampona, ali može prouzrokovati mnoga oštećenja na vašoj kosi jer uklanja sva korisna ulja iz vaših vlasi.

njega

Zdrav način života i pravilna ishrana

Ono što unosite u sebe i te kako utiče na vaše tijelo, pa samim tim i na kosu. Zdravlje dolazi iznutra, tako da, ako ste zdravi iznutra bićete i spolja. Ako jedete punomasnu i nezdravu hranu, vaša kosa ne može ništa ljepše izgledati.

Sa druge strane, ako se hranite zdravo i unosite sve potrebne vitamine i minerale, vašoj kosi neće biti potrebne kupovne maske za koje ne znate ni od čega su napravljene.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kako bi vaša kosa bila zdrava i pravilno njegovana.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh