Zašto je PILING VAŽAN za kožu i kako ga pravilno raditi?

Avatar photo
piling

Koža ti je suva, peruta se i izgubila je elastičnost i sjaj? Ukoliko je tvoj odgovor DA, tada je pravo vrijeme da uradiš piling. U nastavku saznaj zašto je piling važan i kako da ga pravilno uradiš.

Koža je naš najveći organ i predstavlja omotač tijela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom. Ona štiti tijelo od mehaničkih povreda, štetnih UV zračenja i patogenih organizama tj. predstavlja prvu liniju odbrane od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama.

Učestvuje u procesima izlučivanja koji se vrše kožnim žlijezdama i prima spoljašnji nadražaj pomoću brojnih receptora koji su u njoj smješteni – za toplo, hladno, dodir, pritisak i bol.

Zbog svega ovoga, njenom njegovanju i održavanju moramo pokloniti specijalnu pažnju tj. moramo je tretirati redovno i na pravi način.

Piling kože predstavlja jedan od tretmana koji sa površinskog sloja kože – epidermisa uklanja ostarjele i mrtve ćelije. Zbog normalnog fiziološkog procesa koji podrazumijeva svakodnevnu zamjenu ćelija, kao i zbog mogućeg nagomilavanja istih, piling tretman čini važan dio lične zdravstvene higijene.

Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečavamo njihovo nagomilavanje na površini, poboljšava se disanje kože, a samim tim se i olakšava apsorpcija ljekovitih sastojaka iz raznih preparata koje nanosimo na njenu površinu. Ukoliko se redovno i pravilno radi, piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled, čineći je mekšom i glatkom.

Zašto je piling važan?

Toksini – kada se organizam oslobađa toksina, jedan od načina eliminacije je putem kože. Pilingom kože mi eliminišemo toksine koji se nalaze na njenoj površini i stimulišemo rast novih ćelija.

Celulit – specijalna tehnika pilinga pospješuje cirkulaciju tj. poboljšava protok krvi i drugih tjelesnih tečnosti što utiče da koža bude čvršća i zdravija. ‘Glow’ ili sjaj efekat – postoje različiti sastojci koji se koriste prilikom pilinga. Jedan od njačešće korišćenih je morska so. Ona u kombinaciji sa drugim sastojcima (ulje, esencije) daje koži novi i svjež izgled koji se još naziva i ‘glow’ efekat.

Relaksacija – zahvaljujući tehnici pilinga, pokretima koji su slični pokretima u masaži i djelovanju esencija i soli, piling takođe ima i umirujući efekat na organizam i izaziva relaksaciju.

 

piling

Kako uraditi piling?

Piling tretmani se najčešće rade u spa centrima, ali se isto tako mogu raditi i kod kuće. Ono što trebate znati je da se piling najčešće radi u prostorijama koje u svom sastavu imaju tuš kabinu, kako bi se odstranjene ćelije kože zajedno sa pilingom isprale.

Ono što je važno da znate je da prilikom tuširanja ne koristite gelove za tijelo, već da piling isperete samo vodom, kako bi hranljivi sastojci iz pilinga ostali na koži.

Za one koji možda nisu u mogućnosti da redovno posjećuju spa centre ili to možda ne vole, piling tretmani se takođe mogu raditi i kod kuće. Vi možda nećete imati potpuni užitak kao kada bi to neko drugi radio za vas, ali ćete definitivno postići koristan efekat za vašu kožu.

Poklonite svojoj koži luksuzni spa tretman uz šećerni piling za tijelo koji možete kupiti u lokalnoj drogeriji. Njegova gelasta struktura odstranjuje odumrle stanice, potiče cirkulaciju, a kožu čini svilenkastom i mekom.

Sprečava urastanje dlačica, a bogata biljna ulja hrane kožu. Nakon tretmana pilingom koža postaje prokrvljena i mekana na dodir, a potiče se njena regeneracija. Nakon upotrebe, koža je vidno svilenkasija i ljepša. Ovaj piling se preporučuje jednom sedmično.

Možda te zanima
opciju piknika

Piling se nanosi na suhu kožu i utrlja laganim kružnim pokretima a potom se dodatno utrljava sa malom količinom vode. Potrebno je postići topljenje šećera na koži. Nakon toga piling isprati. Poslije tuširanja koža će biti nahranjena i meka, a zadržaće neodoljivi miris slatke narandže.

Na šta obratiti pažnju?

Uvijek budite oprezni sa osjetljivom i starijom kožom lica. Nikada nemojte koristiti piling za tijelo na licu, jer korišćenje grubljih pilinga može izazvati mikro poderotine na koži lica.

Vrlo je lako pretjerati sa pilingom. Kako se to ne bi desilo, posavjetujte se sa vašim estetičarom o preparatu koji bi najbolje odgovarao vašoj koži, kao i frekventnosti tretmana.

Izbjegavajte piling tokom ljeta i veoma sunčanih dana. Ne pretjerujete sa mikrodermoabrazijom i hemijskim pilinzima, jer oni mogu dovesti do uklanjanja zaštitnog sloja kože i pretjerane izloženosti dermisa. Uvijek napravite pauzu između pilinga i depilacije.

Možda vam se svidi i ovo: Napravite sami prirodni piling za usne

Pilinzi se mogu kombinovati i sa masažom, i oni su često uvodne procedure kod nekih specijalizovanih tretmana (razna pakovanja, masaže algama, itd.) jer čiste kožu, stimulišu cirkulaciju i limfni sistem i pripremaju tijelo za masažu, a na taj način omogućavaju i lakše prodiranje ljekovitih sastojaka u dublje slojeve kože.

Održavanje dobrog zdravlja i izgleda kroz spa tretmane može biti veoma korisno, i zbog toga su pilinzi tijela jedan od odličnih načina da vaša koža ostane zdrava i lijepa. Ukoliko razmišljate o posjeti nekog spa centra, definitivno uključite piling tretman u vaš odabir, a ukoliko želite da to sami uradite kod kuće nemojte čekati dugo i požurite u nabavku pilinga. Prednosti su nevjerovatne.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh