Evo kako da se riješite bola u leđima

Avatar photo
leđima bol

Bol u leđima jedan je od svakodnevnih problema svakog trećeg čovjeka. Može biti prouzrokovan različitim faktorima kao što su naporan rad, nepravilo držanje i sjedenje, prekomjerna težina, neugodno spavanje, a bolovi u leđima često se javljaju i kod trudnica.

Kako biste ublažili ili čak uklonili bol, ZdraviJa vam donosi nekoliko korisnih savjeta.

Dobar san i udobno spavanje

Isprekidan san uobičajena je pojava kod osoba koje imaju problema sa leđima. Međutim, manjak sna može itekako pogoršati upalu i bol. Zato nemojte štediti i priuštite sebi dobar i kvalitetan dušek za spavanje. To nije luksuz, vašem tijelu je to neophodno kako bi se izborilo sa problemima u leđima.

Osim toga, možete isprobati različite poze za spavanje. Dodavanje dodatnih jastuka ispod vašeg tijela može pomoći da održite prirodan položaj kičme.

Ovo su neke od poza koje mogu ublažiti bol tokom spavanja:

  • Lezite na bok i stavite jastuk između koljena. Jastuk će pomoći da se vaši kukovi, karlica i kičma poravnaju.
  • Lezite na bok i zauzmite „fetus položaj“, odnosno, približite vaša koljena i laktove tijelu što više možete. Na taj način, prostor između pršljenova se otvara i smanjuje se bol prouzorkovana nepravilnim položajem diskova.
  • Lezite na stomak i stavite jastuk ispod abdomena. Ukoliko imate problema sa međupršljenskim diskovima, ovo je najbolja poza za spavanje za vas.
  • Lezite na leđa, a jastuk postavite ispod koljena. Na taj način jedan dio težine će se sa kičme prebaciti na tačke pritiska.
  • Spavajte u blago zavaljenom položaju, a ne u potpuno ležećem. Ovako biste trebali spavati ukoliko bolujete od spondilolisteze.

Budite aktivni

Kada imamo bol u leđima mislimo da treba da što više odmaramo. Međutim, to nije istina. Štaviše, fizička aktivnost će vam pomoći da se što brže oporavite.

Previše odmora može pogoršati određene vrste bolova u leđima i smanjiti mišićnu snagu, a poznato je da upravo jačanje i istezanje mišića može smanjiti ili u potpunosti ukloniti mnoge vrste bolova u leđima. Dakle, umjesto odmaranja, počnite sa ne pretjerano napornom fizičkom aktivnošću.

Za početak, izađite u sporu šetnju i pratite kako vaše tijelo reaguje na fizičku aktivnost. Najbolje bi bilo da se o potencijalnim vježbama posavjetujete sa svojim doktorom kako bi vam on odredio koje vježbe vam odgovaraju, a koje ne.

Ukoliko je potrebno, smanjite tjelesnu težinu

Bol u leđima često je prouzrokovana pretjeranom tjelesnom težinom. S obzirom da je kičma ta koja nosi cijelu vašu težinu (osim kada spavate), sasvim je prirodno da će ona usljed velikog tereta oslabiti. Ukoliko imate problema sa kilažom, savjet potražite kod svog doktora ili nutricioniste koji će vam pomoći da izgubite kilograme.

joga bol leđa

Bavite se jogom

Kao jedan vid fizičke aktivnosti preporučujemo da se bavite jogom. Stručnjaci kažu da joga ima terapeutski efekat za osobe sa bolovima u leđima. Ona pomaže tako što opušta napete mišiće, izgrađuje snagu i poboljšava disanje. Samim tim što opušta mišiće ali i živce, smanjuje i bol.

Unosite prirodne dodatke prehrani

Ukoliko ste od onih koji vjeruju tabletama i drugim farmaceutskim proizvodima, postoje lijekovi koji vam mogu pomoći.

Kalcijum i magnezijum kada se koriste zajedno pomažu u smanjenju napetosti mišićnih grčeva. Arnika, u narodu poznata i kao brđanka ili moravka, takođe može pomoći u ublažavanju bola na području leđa. Neka istraživanja pokazala su da Glukozamin sulfat pomaže ukoliko bolujete od artritisa.

Myocalm tablete

Jedan od provjerenih proizvoda koji možete da koristite su Myocalm tablete. Proizvod karakteriše visoka sigurnost za pacijenta, a razlog zbog kojeg preporučujemo ove tablete je to što je riječ o proizvodu bez neželjenog djelovanja, bez interakcija sa lijekovima i bez nuspojava.

Možda te zanima
namirnica

Može se koristititi za vrijeme kineziterapije kao i nakon nje te u dugoročnoj upotrebi. Myocalm djeluje opuštajuće, umirujuće te analgetski. Myocalm ne dovodi do sedacije niti do ovisnosti, što ove tablete čini odličnim izborom u borbi protiv bolova.

ljekovite banje lijecenje

Stavljajte tople ili hladne obloge

Doktori preporučuju da isprobate i sa toplim i sa hladnim oblogama, kako biste uvidjeli šta vam prija i pomaže. Topla kupka, flaše tople vode ili termofori postavljeni na bolno mjesto, pomažu u uklanjanju zgrčenosti na tom području.

Hladna obloga, vrećica sa ledom ili zamrznutim povrćem ili led zamotan u krpu, pozitivno djeluje na upalu i smanjuje otoke. Takođe, možete istovremeno držati hladnu i toplu oblogu. Pakovanja za toplu i hladnu kompresiju mogu se pronaći u svim bolje opremljenim apotekama.

Vodene terapije

Fizioterapeuti često preporučuju vodene terapije, odnosno banje. Vježbe u toplim, terapeutskim bazenima odlične su za bol u leđima. Voda ublažava pritisak na zglobove i podstiče jačanje i istezanje mišića. Samo plutanje u toploj vodi opušta vaše mišiće i oslobađa tijelo od napetosti i zgrčenosti, te povećava cirkulaciju. Isti efekat stvara i đakuzi.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili od koristi, te da ćete uspješno riješiti problem sa bolom u leđima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh