Slovenija – raj za ljubitelje aktivnog odmora

Avatar photo
Slovenija

Slovenija je jedina zemlja u Evropi koju čine Alpi, Mediteran, Panonska ravnica i klisura. Promjene krajolika i reljef u Sloveniji uvijek iznova iznenađuju. Jednim okom možete gledati more, zatim pogledati u drugom pravcu i biti okruženi visokim planinama. Penjući se kroz šume, ispod vas možete vidjeti zelene ravnice, dok se iz brdskih livada vaš pogled proteže na rijeku klisure. Upravo ova blizina suprotnosti i kontrasta je zaštitni znak Slovenije.

Slovenija

U ovoj balkanskoj državi možete hodati neraskrčenim, divljim šumama, ili gledati grožđe kako sazrijeva u najstarije vino na svijetu. Možete čuti priče o medvjedima, jesti šumsko voće koje ste sami našli tokom kratke šetnje izvan grada i otkriti tajne zemlje i onoga što se nalazi ispod nje. U Sloveniji ste jednostavno dio prirode. To je zemlja zelenila koja nudi bezbroj mogućnosti za aktivan vikend, ljetni odmor ili zimske pauze za vrijeme praznika. Slovenija je poznata po odličnoj hrani, u pratnji jednog od svojih poznatih vina. Prijateljski nastrojeni, gostoljubivi i pažljivi mještani će vam garantovano obezbijediti ugodan boravak.

Bled

Kosmopolitskim tragaocima za raznolikošću i ljepotom, opuštanjem i inspiracijom, mirom ali i sportskim avanturama, Bled nudi mnoštvo mogućnosti. Staze oko jezera za hodanje i trening, tradicionalni brodići, melodija zvona na ostrvu, dvorac, obližnje skijaške i planinarske staze, golf tereni, lov, ribolov, kazino, samo su neki od fragmenata koji Bled čine atrakcijom, a  koje zaista vrijedi doživjeti. A oni koji dožive Bled, vraćaju mu se iznova i iznova.

Bled

Bohinj

Bohinj je idealno odredište za dnevne izlete, šetnje stazama koje vode kroz dolinu, planinarenje i penjačke ture. Pruža idealne mogućnosti za odmor i opuštanje u svim godišnjim dobima. Zimi dolina postaje sportski centar dok tokom ljeta lijepo Bohinjsko jezero poziva kupače. Rijeka Sava Bohinjka sa druge strane, očekuje kajakaše i ribare.

Bohinj

Piran

U Piranu ćete se osjećati kao da ste zakoračili u pravu razglednicu. Bićete očarani uskim ulicama u staroj gradskoj jezgri koju okružuje zid. Na pristaništu možete vidjeti ribare koji raspliću ribarsku mrežu, dok na tržnici žene prodaju svježe povrće iz svojih vrtova. Mještani koji sjede uz more uvijek će vas pozdraviti osmijehom i klimanjem glave.

Slovenija Piran

Postojna

Postojna sa svojom okolinom nudi posjetiocima mnoge interesantne sadržaje za uživanje i razgledanje. Ističu se jedinstveni prirodni fenomeni, kao i kulturno-istorijski spomenici. Ovaj izrazito valovit teren idealan je za trčanje, planinarenje, jahanje, biciklizam te sakupljanje divljih gljiva i drugih šumskih plodova. Obližnji vrhovi Nanos, Sv. Lovrenc, Javornik i druge planine izazivaju iskusnije planinare da testiraju svoje vještine.

Postojna

Možda te zanima
starbucks

Ovo su samo neka od mjesta koja su „must visit” u Sloveniji. Bilo da se odlučite za romantično putovanje, sportski vikend pun avantura, ili samo odmor, Slovenija je vaša idealna destinacija.

Srećan put!

Pratite li naš planer putovanja za 2019. godinu? Šaljite nam fotografije sa svojih putovanja i utiske sa istih!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh