Evo kako da uzgajate biljke zimi

Avatar photo
biljke

Postoje vrste sobnih biljaka koje, uz pravilnu njegu, zimi lijepo napreduju, a njihovi cvjetovi predstavljaju savršenu dekoraciju u domu. Treba znati da nekoliko vrsta dekorativnih biljaka sjajno uspijeva u kućnim uslovima, a uz pravilnu njegu cvjetaće tokom čitave zime.

Ciklama

Biljka ciklama cvjeta zimi i ima zaista neodoljiv cvijet. Ciklama zahtjeva svježije prostorije i temperature oko 10 ili 15 stepeni. Voli sjeverne dijelove stana i najbolje je da je stavite pored prozora. Ovoj biljci prija kada je zemlja u saksiji u kojoj se nalazi vlažna, a najbolje je saksiju uranjati u vodu kako bi biljka pokupila onoliko vlage koliko joj je potrebno. Saksiju možete držati i na vlažnim kamenčićima.

ciklama biljka cvijet dom zima

Vazduh u prostoriji vlažite raspršivačem, nikako direktno na biljku. Tokom cvjetanja, od jeseni do proljeća, smanjite zalijevanje. Ciklama je tada osjetljivija na visoku temperaturu i suvi vazduh, kao i na centralno grijanje i promaju. Ciklame tokom zime zalijevajte samo u tanjirić koji se nalazi ispod saksije.

Azaleje

Šarmantne azaleje gajite sa mnogo vode i pažnje da nikad ne budu izložene direktnom suncu. Busen ne smije da im bude sasvim suv, a biće dovoljno da ih zalijevate svaki drugi dan i suvišnu vodu prosipate iz tacne. Saksiju možete da uronite u vodu sobne temperature, sve dok mjehurići prestanu da izlaze. Trebalo bi da precvjetale cvjetove uvijek pažljivo odlomite ili odsiječete makazama.

cvijece azaleaOd sredine maja azalejama prija svjež vazduh na otvorenom pa ih, ako imate mogućnosti, iznesite napolje. Prije prvih mrazeva saksiju unesite u kuću, na hladno i svijetlo mjesto, a u toplije prostorije možete je prenijeti tek kada pupoljci počnu da dobijaju boju. Okvirna temperatura koja im prija je od 13 do 18 stepeni. Azaleje ne smiju da budu u direktnom kontaktu sa zagrijanim vazduhom, a kao znak da im nešto ne prija primijetićete opuštene cvjetove.

Madagaskarski jasmin

Da bi uspjevao u kućnim uslovima i cvjetao tokom zime, ova vrsta jasmina traži mnogo svjetla, ali je treba skloniti od direktnih sunčevih zraka. Vole mjesta pored prozora, a prija im temperatura od oko 13 stepeni Celzijusa i zalijevanje jedanput sedmično vodom sobne temperature bez kamenca. Stavite je na mokre kamenčiće i time osigurajte stalnu vlažnost vazduha. Madagaskarskom jasminu ne prija propuh i duvanski dim, već svježi prostori optimalne temperature.

Sobni zvonćič

Biljka sobni zvončić u prostor unosi radost, a za njeno lijepo napredovanje povoljno je gajenje na istočnoj i sjevernoj strani kuće. Dok cvjeta morate je zaštititi od direktnih sunčevih zraka. Kako bi stalno cvjetala potrebno ju je jedanput sedmično prihranjivati đubrivom za cvijeće. U doba cvjetanja redovno uklanjajte precvale cvjetove, a nakon cvjetanja duge mladice se mogu skratiti. Tokom zime biljku treba držati u prostoriji koja nije suviše hladna, ali i u kojoj nema jakog grijanja, a u to vrijeme, ne treba mnogo vode ni đubriva.

U rano proleće presadite je u svježu zemlju za cvijeće. A svoj dom, osim ovim zanosnim cvjetovima, upotpunite i prekrasnim mini baštama ili sjajnim trikovima za dekoraciju enterijera biljkama, dobićete osvježavajući ambijent u svom stanu ili kući na kojem će vam svi zavidjeti.

Pročitajte i koje kućne biljke mogu da vas zaštite od virusa i gripe.

Kako gajiti biljke koje cvjetaju zimi

biljke zima cvijet

Nakon što ste napravili listu omiljenih biljaka koje cvjetaju zimi, preostaje da naučite i neka osnovna pravila za zimsku njegu biljaka, pa vam u nastavku otkrivamo 5 savjeta koja obavezno morate znati.

Odredite pravo mjesto

Cvijeće inače ne voli velike promjene temperature, pa ih ne treba držati ni na previše hladnom, ali ni u previše toplom prostoru. Biljkama koje cvjetaju zimi uglavnom je potrebno obezbijediti dovoljno svjetlosti, ali ne izlagati ih direktnim sunčevim zracima niti direktnom izvoru toplote. Mnogim vrstama prija da stoje pored prozora, ali ih obavezno treba odmaknuti od grijnog tijela na dva do tri metra.

Možda te zanima
odeca od algi

Biljke ne vole promaju, zato ih prilikom provjetravanja prostorija zaštitite ili pomjerite.

Nije vreme za presađivanje

Nije preporučivo presađivati biljke tokom zime jer su u stanju mirovanja, ali ako to činite odaberite saksiju za broj veću i obogatite je novom zemljom.

Pravilno zalijevanje

Svaka vrsta ima preporučenu količinu vode koju zahtjeva pa se treba držati tih pravila. Ne treba ih zalijevati prečesto, već toliko da im zemlja nije suva, jer bolje podnose suvu zemlju nego zemlju previše natopljenu vodom.

Nakvasite lišće

Tokom grijne sezone vazduh je suv, pa cvijeće odmaknite od grijnih tijela. Iz tog razloga orošavajte lišće vaših sobnih biljaka redovno, osim u slučaju kada njegujete vrste koje imaju lišće sa dlačicama, poput ljubičice. Sve što je potrebno je da čistom vlažnom krpom uklanjate prašinu sa listova.

Sobna temperatura vode

Vodu ostavite u posudi za zalijevanje preko noći, jer će biljkama prijati zalijevanje vodom sobne temperature.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh