6 vrsta povrća koje možete uzgajati tokom zime

Avatar photo
vrsta povrća

Zimsko uzgajanje povrća omogućava vam da produžite povrtnu sezonu, jer postoji veliki broj vrsta povrća koje se može gajiti zimi, te će plodove donijeti ranije nego proljetni zasad. ZdraviJa vam u nastavku donosi 6 vrsta povrća koja možete da uzgajate i kada dođu zimski mjeseci.

Ukoliko ste bili organizovani krajem proljeća i početkom ljeta, već ste zasadili neke zimske usjeve kao što su zimski kupus, kelj i brusnice. Ukoliko pak niste posadili povrće na vrijeme, nemojte brinuti jer u zimu raste mnogo ukusnog povrća za koje još uvijek nije kasno.

Povrće koje zimi raste na otvorenom

Većina zimskih biljaka će se dobro suočiti sa hladnim zimskim vremenom, ali ukoliko se bojite da postoji mogućnost da se smrznu, možete prebaciti vunu preko njih, kako biste im pružili dodatnu zaštitu.

Budite sigurni da ćete na ovaj način sačuvati povrće koje uzgajate, te da ćete uživati u svim blagodetima koje vam donosi za zdravlje. Evo kojih 6 vrsta povrća preporučujemo da uzgajate zimi.

Luk i vlašac

Razne vrste luka se veoma lako razvijaju i mogu se praktično pobrinuti same za sebe tokom zime. Luk ima dug period rasta i neće biti spreman za žetvu do ljeta, tako da ćete morati pažljivo planirati prostor jer će on i dalje biti u zemlji kada budete sadili druge sadnice u proljeće.

„Prvi rani“ luk je popularna i pouzdana sorta, a ukoliko volite crvenkasti luk probajte vrstu ‘Electric’. Posljednjih godina luk valašac postaje sve popularniji. Sorta “Echalote Grise” je posebno dobar izbor ako volite intenzivan i koncentrisan okus.

vrste povrća

Bijeli luk

Uzgajati bijeli luk je veoma lak posao, a postoji i širok izbor njegovih vrsta. Kao luk iz prethodnog paragrafa, bijeli luk dugo raste i neće biti spreman za žetvu do ljeta, ali je vrijedan čekanja, jer donosi brojne benefite za vaše zdravlje.

“Wight Cristo” je pogodan za većinu jela, ali ako volite da uživate u punom okusu pečenog bijelog luka, pokušajte sa atraktivnom sortom “Chesnok Red” koja ima jako ukusnu i kremastu teksturu.

Proljetni (mladi) luk

Zimske sorte proljetnog mladog luka čine ukusnu pratnju zimskim salatama. Ovo su prilično brzo rastući usjevi, a ukoliko ga posadite sad, on bi trebao biti spreman za žetvu do ranog proljeća. Mladi luk “Bijeli Lisabon” je popularna sorta koja je itekako izdržljiva u zimskim uslovima.

Koje to prednosti za zdravlje donosi mladi luk, čitajte u tekstu koji smo vam ranije pripremali.

Špinat

Špinat je sjajan izbor povrća koje vam može donijeti ogromne prinose ukusnih zelenih listova, čak i zimi. Rane jesenje sjetve će vas obezbijediti tokom zime, ali uz redovnu žetvu možete nastaviti da uživate u vašem špinatu sve do ljeta! Napomena: Obavezno redovno uklanjajte jestive, zrele listove.

vrste povrća

Grašak

Uživajte u ranim prinosima graška već u proljeće. Jesenje sjetve zaobljenih sorti kao što su Pea ‘Kelvedon Wonder’ i Pea ‘Meteor’ su posebno izdržljive i omogućiće vam bogat početak naredne sezone. Ukoliko ga posadite sad, grašak ćete dobiti 3 ili 4 nedelje prije drugih uzgajivača!

Možda te zanima
kalijum u hrani

Možda vam bude inetresantno: Mlijeko od graška – benfiti i kako ga napraviti u vlastitom domu

Šparoge

Ako imate dovoljno prostora, zašto onda ove zime ne biste zasadili šparoge? Izaberite sortu kao što je šparoga ‘Pacific 2000’ ili šarena sorta ‘Pacific Purple’. Iako je potrebno nekoliko godina da se prime, svaki usjev može proizvesti do 25 mladica godišnje, te će nastaviti rasti i narednih ​​25 godina.

Morate biti strpljivi sa ovim usjevom, jer će sigurno proći i dvije godine prije nego što ćete ih moći početi pravilno sakupljati – ali domaće šparoge svakako vrijedi čekati.

Nadamo se da ćemo vas inspirisati da ove vrsta povrća zasadite zimi i uživate u njihovim blagodetima i savršenim okusima. Inspiraciju za jela možete da potražite u našim rubrika PRAVIM i JEDEM.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh