Evo kako vam detoks organa može pomoći protiv umora i bolesti

Avatar photo
detoks detoksikacijom organa

Mnogi ljudi u svijetu, uključujući i djecu, u današnje vrijeme se suočavaju sa zdravstvenim problemima kao što su hronične bolesti, rak ili autoimuna stanja. Svi znamo da ljudsko tijelo nije napravljeno da bude savršeno, pa tako ima i svoje slabe tačke. U nastavku vam donosimo rješenje kako vam detoks može pomoći u borbi protiv umora i bolesti.

Svakodnevna izloženost štetnim toksinima u okruženju može da mijenja naše gene, pa to izaziva fizičke smetnje u našem organizmu. Svakodnevne stresne situacije, duhovne površnosti, hormonalni poremećaji, paraziti, virusi, bakterije, šećer, rafinisani ugljeni hidrati i proizvodi poput hrane, pesticidi, teški metali i druge stvari takođe mogu uzrokovati genetske poremećaje u našem organizmu.

Naš imuni sistem je savršeno sagrađen tako da može da očisti toksine iz organizma groznicama, dijarejom ili povraćanjem. Ali, ako je tihi otrov neprekidno u sistemu, dovešće do autoimunog stanja.

Ova takozvana autoimuna stanja su poremećaji u našem organizmu u kojima se naš imunitet izgubio, što je uzrokovalo da se tjelesne ćelije okrenu sebi. Preostali toksični “otpad“ nastavlja da upozorova imuni sistem.

Mnogi od ovih autoimunih stanja su izazvani nezdravom ishranom: šećer, pšenica, pesticidi, gluten, teški metali i GMO proizvodi (genetski modifikovani organizmi) uzrokuju nadutost i eventualne pH promjene.

Postoje potpuno prirodni načini i metode koje vam mogu pomoći da detoksikujete cijelo tijelo i ojačate vaš imuni sistem. To će vam pomoći da spriječite bilo kakvu bolest. Donosimo vam kompletno objašnjenje kako da uradite detoks svih organa u tijelu i ojačate svoj imuni sistem.

Ishrana i detoks

Trebalo bi da izbjegavate konzumiranje prehrambenih proizvoda kao što su: pšenica, gluten, mliječni proizvodi, prerađena i pržena hrana, sve vrste GMO (genetski modifikovani organizmi) i da se fokusirate samo na organsku hranu. To je istinski detoks.

Vi možda znati da ove namirnice uopšte ne uzrokuju zapaljenja u svom neprerađenom i prirodnom stanju. Ali, zbog rafinisanja, pasterizovanja i genetske modifikacije, one su sada namirnice koje izazivaju bolesti.

Možda vam bude korisno: Emocionalno prejedanje – uzroci i kako se boriti s problemom

Dakle, definitivno bi trebalo da izbjegavate šećer, aspartam, MSG, trans masti, hidrogenizovana ulja, kao uljane repice ili biljno ulje. Trebalo bi da izbjegavate konzumiranje alkohola i kofeina u prevelikoj količini.

detoksikacija organizma zdrava ishrana organsko

Dnevnik ishrane

Prethodno smo spomenuli šta treba da izbjegavate. Ali, s druge strane, preporučivo je da konzumirate zdrave masti, kao što su kokos, avokado, omega-3, masline ili orasi, i sjemena, i probiotici.

Dodajte sljedeće namirnice vašoj redovnoj ishrani kako biste detoksikovali tijelo i ojačali imuni sistem.

Detoksikacija arterija: brokule, kurkuma, čia sjemenke, narandže, nar.

Detoksikacija limfnog sistema: peršun, smirna, kopriva, kanadski ljutić, čičak.

Detoksikacija jetre: kurkuma, bijeli luk, cvekla, korijen maslačka, ricinusovo ulje.

Detoksikacija bubrega: đumbir, glicerol, jabukovo sirće, limunov sok, sok od brusnice.

Detoksikacija debelog crijeva: indijski ogrozd, jabuke, banane, praziluk, bademi.

Možda vam bude zanimljivo: Napitak koji će vaše tijelo očistiti od toksina

Čišćenje jetre

Najbolji način da obavite kompletan postupak čišćenja jetre i izvučete sve toksine iz nje je korišćenje prirodnih sredstava za čišćenje kao što su: korijen čička, maslačka, mliječni čkalj, cvekla, čičoka, kurkuma ili kurkumin, fermentisane namirnice i pakovanja ricinusovog ulja na stomaku.

Funkcija jetre je takođe potpomognuta nekim vrstama čaja kao što su tulsi i maslačak. Još jedan “alat“ za detoksikaciju jetre i jačanje metabolizma je lugol jod.

Maslinovo ulje za čišćenje jetre

Preporučivo je za svaku osobu na svijetu da pije sok od mrkve i da jede kisele zelene jabuke svaki dan, sedmicu dana. To će omekšati žuči i spriječiti da se one izmeste tokom procesa detoksikacije. Takođe bi trebalo da probate sa maslinovim uljem i sokom od limuna i da napravite pakovanja ricinusovog ulja noću.

Čišćenje bubrega

Najbolje i najkorisnije biljke za čišćenje bubrega su: rastavić, biljni čajevi, đumbir, zlatica, vitamin B-6, kasna sremza i biljni glicerin. Ovi sastojci pomažu da se pročiste bubrezi.

Takođe možemo reći da izuzetno korisni mogu biti i sljedeći proizvodi: mlaka voda sa limunom, magnezijum, organski sok od brusnice, jabukovo sirće. Treba imati u vidu da je potrebno kloniti se pesticida, jer oni mogu izazvati zastoj u radu bubrega!

Čišćenje debelog crijeva

Znate li šta je dobro za čišćenje debelog crijeva? Trebalo bi da nabavite indijski ogrozd, i da uzimate najmanje 2-3 BM dnevno. Klistir kafom je nezamjenjiva stavka i to čisti i debelo crijevo i jetru.

Možda te zanima
šparoge

Treba da pijete dosta destilovane ili vode bez fluorida, hranite se organski, kokos kefir, đumbir, bijeli luk, komorač, bentonit glina ili aktivni ugalj da vežu i uklone toksine, magnezijum i vitamin C.

detoksikacija organizma limun limunada đumbir

Teški metali

Najbolji i najefikasniji helatori su aktivni ugalj i zeolit glina. Možemo reći da su korijander, hlorele i hrana bogata sumporom kao kupus, bijeli luk, luk i prokelj, takođe nevjerovatni prirodni helatori.

Paraziti

Najvažniji “alati“ u ovoj vrsti čišćenja su: pelin, crni orah, karanfilić, cimet, bijeli luk, kokosovo ulje, psilijum, bentonit glina i klistir kafom. Izuzetno je važno da nabavite organsku kafu, destilovanu vodu, potpuno sterilišete i ležite na desnoj strani bar 20 minuta.

Detoks limfnog sistema

Limfni sistem je zapravo kanalizacioni sistem tijela, ali nažalost nema pumpu kao srce. Dakle, da bi imali odgovarajuće limfno kretanje, treba da budete fizički aktivni, koliko god je to moguće, trebalo bi da šetate, radite jogu.

Možemo reći da su duboko disanje, skakanje i suvo četkanje takođe odlične metode za tu svrhu. Druga opcija je limfna masaža, jer ona može ukloniti toksine iz tela kroz laganu masažu.

Možda vam bude korisno: 10 načina da očistiš limfni sistem i riješiš se toksina iz tijela

detoksikacija organizma joga

Detoks kože

Svakodnevni kozmetički proizvodi poput losiona, šminke, dezodoranasa ili parfema su prepuni hemijskih sastojaka kao što su: parabeni, NHT ili drugi endokrini disruptori. Sve ove šetne hemikalije mogu dovesti do hormonske disregulacije, PCOS, endometrioze i fibroida.

Pročitajte i ovo: Koža je ogledalo našeg zdravlja

Ako želite da stimulišete vaš limfni sistem da eliminiše toksine, preporučujemo da koristite: infracrvene saune, znojenje, jogu, slane kupke i suvo četkanje. Da, treba da vježbate mnogo i da se znojite.

Definitivno treba da izbjegavate sintetičku higijenu i da pređete na organske proizvode. Mnogi medicinski stručnjaci ukazuju da vitamin D sprečava rak dojke i prostate.

Sve je na vama. Treba da brinete o svom zdravlju i životu. Ako želite da živite normalno, bez ikakvih zdravstvenih problema i bolesti – pobrinite se da redovno detoksikujete svoje organe tako da mogu da rade ispravno i bez ikavih problema.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh