Cink: Čuvar imuniteta i mineral ljepote

Avatar photo
cink

Cink se nalazi u svakoj ćeliji i neophodan je element za normalno funkcionisanje organizma. U organizmu se nalazi u veoma malim količinama, svega 2-3 grama. Međutim, zbog nepravilne ishrane, stresa, ubrzanog načina života, nedostatak cinka u organizmu postaje sve veći problem.

Cink je oligoelement koji ima važne funkcije u organizmu. Doprinosi stvaranju preko 200 enzima, neophodan je za mnoge metaboličke procese i uključen je u sintezu DNK i proteina.

Između ostalog, cink je mineral koji štiti imunitet, naročito u periodu hladnijeg vremena kada je sezona prehlada i gripa.

Ojačajte imunitet, naročito dječiji

Dječiji imunitet je posebno ugrožen. Infekcije koje se ponavljaju su najčešći razlog posjete pedijatru. Aktuelna ispitivanja govore o prosječno 6-8 infekcija godišnje sa prosječnom dužinom trajanja od 7-10 dana.

Pogotovo u situacijama koje stvaraju opterećenja kao boravak u vrtićima ili školi te za vrijeme hladnih zimskih dana, potrebno je ojačati imunitet djeteta. Razlog čestih ponavljajućih infekcija leži u nezrelosti imunološkog sistema kod djece.

Najbitnija prirodna odbrambena barijera je crijevna flora koja je kod djece često narušena zbog česte upotrebe antibiotika. Nažalost, svjedoci smo da je prehrana djece sve lošija te svaki roditelj treba povesti računa o tome da djetetu ojača imunitet. Dobar imunitet znači zdravo dijete.

imunitetJedinstven proizvod za jačanje imuniteta stiže od kompanije Dr. Wolz, a riječ je o preparatu KINDERIMMUN. Pažljivo odabrana, međusobno uravnotežena receptura sastavljena od aktivnih tvari koje jačaju imunološki sistem od velikog su značaja posebno u fazi rasta i razvoja.

KINDERIMMUN Dr.Wolz počinje sa jačanjem imunološkog sistema u segmentu crijevne flore jer sadrži mliječne bakterije + inulin, što predstavlja simbiotsku zaštitu crijevne flore.

Beta D glukani su aktivni imunomodulatori. Njima se pripisuju antimikrobna i protuupalna svojstva.

Kolostrum  je efikasan u borbi protiv uzročnika bolesti jer sadrži mješavinu imunoloških faktora i faktora rasta , vitamina, minerala, aminokiselina, proteina i masti.

Cink – brojne studije su dokazale efikasnost primjene cinka u prevenciji respiratornih infekcija kao i kraće trajanje simptoma prehlade i gripe. Pored uticaja na imunitet cink kod djece pozitivno utiče na kognitivne i psihosocijalne funkcije kao i motoričke sposobnosti djece.

Prirodni vitamin C iz Acerole – od davnina se zna za uticaj vitamina C u prevenciji prehlade i gripe. Najnovije studije pokazuju i znatno kraće trajanje bolesti ukoliko se na vrijeme počne uzimati vitamin C.

Vitamin D3– nažalost, hipovitaminoza D kod djece je posljednjih godina znatno porasla. Faktori rizika su malo vremena provedenog na otvorenom, gojaznost, mali unos mlijeka, uslovi života. Pored toga što vitamin D ima uticaj na normalnu izgradnju kosti najnovije studije pokazuju i njegov imunomodulirajući efekat.

Vitamini B komplexa – KINDERIMMUN sadrži odabrane vitamine  B komplexa uključujući folnu kiselinu, koji su značajan dodatak zbog njihove važnosti za proces razvoja djeteta  ali i imunološki sistem. Vitamin B6 i B12 su takođe važni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

KinderImmun je u obliku praha tako da se može dodati u bilo koje jelo ili piće koje dijete voli. Neutralnog je okusa i mirisa.

Zašto je cink mineral ljepote?

Poznato je da su se egipatske princeze kupale u mlijeku, za koje znamo da predstavlja bogat izvor cinka – tako da cink nije poznat kao mineral “ljepote” tek tako. On je čudotvorno sredstvo, jake antioksidativne moći, čini kožu ljepšom, mlađom i zdravijom.

Možda te zanima
letnjih dana

Kako bi se spriječio nedostatak cinka u organizmu treba češće konzumirati namirnice koje su dobri izvori cinka.

U grafikama koje smo vam pripremili, pogledajte zašto je još cink dobar za naš organizam.

emocije

imunitet

koža

reproduktivno zdravlje

namirnice

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh