Nestvarni gradovi koje treba da posetite barem jednom u životu

Avatar photo
Bergen

Zaljubljenici u avanture i putovanja uvek pasionirano tragaju za nekim novim gradom i zemljom koju će upoznati. Neopisiva je ta želja za istraživanjem novih kultura, običaja, upoznavanja ljudi sa različitih meridijana. Baš zato je ZdraviJa tim istražio koji su to zanimljivi i autentični gradovi koje biste trebali posetiti barem jednom u životu. Ovo je naša lista…

1. Chefchaouen, Maroko

Smešten unutar Riffovih planina severozapadnog Maroka, ovo divno svetloplavo selo utemeljeno je kao tvrđava u 15. veku kako bi se sprečio ulazak portugalskih pljačkaša. Ovih dana, to je prijateljska mešavina predivno obojenih ulica gde ćete kupiti najlepša moguća tkanja.

Chefchaouen

2. Yangshuo, Kina

Na prvi dolazak u ovaj grad učiniće vam se ništa posebno, jer vrvi od turista. Ono što vam je potrebno je kratka biciklistička vožnja ili vožnja brodom malo izvan centra. I tada počinje prava magija. Šumovite planine izlaze kroz maglu, dok lokalni starci sa sivim bradama i autentičnim šeširima plove rekom i pecaju ribu sa dobro uvežbanim pticama grabljivicama.

Yangshuo

3. Hallstatt, Austrija

Jezero koje oduzima dah svojom lepotom, ušuškano ispod šumom pokrivenih planina. Tu se usidrio mali ribarski grad Hallstat, austrijsko čudo sa posebnim evropskim stilom.

Hallstatt

4. Lalibela, Etiopija

Arheološki čudesna zemlja, a tome u prilog idu monolitne kamene crkve koje su jedne od najneponovljivijih na zemlji. Ove impresivne sakralne strukture izrezbarene su od obične stene. Tu je i niz starih hodočasničkih mesta koja daju gradu zaista mističnu notu.

Lalibela

5. Santorini, Grčka

Nesporni kralj grčkih ostrva, Santorini je poznat po svojim bezbrojnim belim zgradicama, koji se ogledaju nad prelepom vodom mediteranskog mora. Uprkos ogromnoj količini turista koji ga pohode gotovo tokom cele godine, još uvek uspeva zadržati čaroban osećaj malog grada.

Santorini

6. Mont Saint-Michel, Francuska

Istorijska ostrvska komuna koja okružuje veličanstveni samostan iz 8. veka. Sa samo 44 starosedioca, to je stvarno jedno od najčarobnijih naselja na svetu.

Mont-Saint-Michel

7. Huacachina, Peru

Da li ste ikada želeli da posetite oazu usred pustinje? Pa, evo vam šansa, jer ovaj neverovatni grad u Peruu je više nego samo privid.

Možda te zanima
agroturizam

Huacachina

8. Briž, Belgija

Evropa je puna čarobnih srednjovekovnih zaseoka koji se pojavljuju i “izvan bajke”. Jedan takav je i najstariji i najšarmantniji belgijski grad Briž.

briz

9. Cinque Terre, Italija

Ne samo jedno, već pet primorskih sela čini italijanski Cinque Terre koji i te kako vredi posetiti. Do svakog naselja možete doći pešačkim stazama, a ono što će vas apsolutno oduševiti je arhitektura ovih naselja, koja podseća na savršeno složene lego kockice.

Cinque Terre

10. Bergen, Norveška

Ovaj šarmantni norveški grad smešten je na zapadnoj obali Norveške i poznat je po svojim šarenim drvenim kućama, slikovitim fjordovima i prelepim planinama. Takođe, Bergen je ulazna kapija za istraživanje čuvenog fjorda Hardangerfjord.

Bergen

Šta biste dodali na ovu našu listu?

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh