Gradovi koje treba da posjetite barem jednom u životu

Avatar photo
gradovi

Zaljubljenici u avanture i putovanja uvijek pasionirano tragaju za nekim novim gradom, zemljom koju će upoznati. Neopisiva je ta želja za istraživanjem novih kultura, običaja, upoznavanja ljudi sa različitih meridijana. Baš zato je ZdraviJa istražila koji su to zanimljivi i autentični gradovi koje biste trebali posjetiti barem jednom u životu.

Hallstatt, Austrija

Jezero koje oduzima dah svojom ljepotom, ušuškano je ispod šuma pokrivenih vrhovima planina. Tu se usidrio mali ribarski grad Hallstat, austrijsko čudo sa posebnim evropskim stilom.

Chefchaouen, Maroko

maroko
@theculturetrip.com

Smješten unutar Riffovih planina sjeverozapadnog Maroka, ovo divno svijetloplavo selo utemeljeno je kao tvrđava u 15. vijeku kako bi se spriječio ulazak portugalskih pljačkaša. Ovih dana, to je prijateljski mješavina predivno obojenih ulica gdje ćete kupiti najljpša moguća tkanja.

Yangshuo, Kina

kina
@theculturetrip.com

Na prvi dolazak u ovaj grad, učiniće vam se ništa posebno, jer vrvi od turista. Ono što vam je potrebno je kratka biciklistička vožnja ili vožnja brodom malo izvan centra. I tada počinje prava magija. Šumovite planine izlaze kroz maglu, dok lokalni starci sa sivim bradama i autentičnim šeširima plove rijekom i pecaju ribu sa dobro uvježbanim pticama grabljivicama.

Lalibela, Etiopija

etiopija
@theculturetrip.com

Arheološki čudesna zemlja, a tome u prilog idu monolitne kamene crkve koje su jedne od najneponovljivijih na zemlji. Ove impresivne sakralne strukture izrezbarene su od obične stijene. Tu je i niz starih hodočasničkih mjesta koja daju gradu zaista mističnu notu.

Santorini, Grčka

grcka santorini
@theculturetrip.com

Neosporni kralj grčkih ostrva, Santorini je poznat po svojim bezbrojnim bijelim zgradicama koji se ogledaju nad prelijepom vodom mediteranskog mora. I uprkos vojsci turista koji ga pohode gotovo cijele godine, još uvijek uspijeva zadržati čaroban osjećaj malog grada.

Mont Saint-Michel, Francuska

francuska
@theculturetrip.com

Istorijska ostrvska komuna koja okružuje veličanstveni samostan iz 8. vijeka. Sa samo 44 starosjedioca, to je stvarno jedno od najčarobnijih naselja na svijetu.

Huacachina, Peru

peru
@theculturetrip.com

Da li ste ikada željeli da posjetite oazu u sredini pustinje? Pa, evo vam šansa, jer ovaj nevjerovatni grad u Peruu je više nego samo privid.

Možda te zanima
proizvoda za njegu

Briž, Belgija

briz belgija
@theculturetrip.com

Evropa je puna čarobnih srednjovjekovnih zaseoka koje se pojavljuju i “izvan bajke”. Jedan takav je i najstariji i najšarmantniji belgijski grad Briž.

Cinque Terre, Italija

italija
@theculturetrip.com

Ne samo jedno, već pet primorskih sela čini italijanski Cinque Terre koji itekako vrijedi posjetiti. Do svakog naselja možete doći pješačkim stazama, a ono što će vas apsolutno oduševiti je arhitektura ovih naselja, koja podsjeća na savršeno složene lego kockice.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh