Kako se zaštititi od bolesti na putovanju

Avatar photo
putovanje

Putovanje je uvek uzbudljivo iskustvo, ali briga o zdravlju treba biti jedna od stavki na koju ćete misliti, pored toga da li ste spakovali sve što vam treba. Zato vam ZdraviJa donosi nekoliko saveta o tome kako se zaštititi od bolesti tokom putovanja.

1 – Vakcinacije i zdravstveni pregledi

Pre putovanja, proverite koje vakcine su preporučene ili obavezne za destinaciju koju posećujete. Planirajte posetu lekaru i osigurajte da ste primili sve osnovne, aktuelne vakcine. Razgovarajte sa svojim lekarom o dodatnim preventivnim merama koje biste mogli preduzeti u skladu s vašom destinacijom.

2 – Higijena ruku

Redovno perite ruke sapunom i toplom vodom, posebno nakon poseta toaletu i pre jela. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60% alkohola.

3 – Unos hrane i vode

Pazite na ono što jedete i pijete. Konzumirajte samo vodu koja je flaširana ili prethodno pročišćena. Izbegavajte sirovu hranu, nepasterizovane mlečne proizvode i neoprane sirove plodove.

pakovanje

4 – Zaštita od insekata

Ako putujete u područje gde su bolesti prenosive insektima, kao što su malarija ili Zika virus, koristite sprejeve protiv insekata i nosite odeću koja pokriva kožu. Razgovarajte sa svojim lekarom o preventivnim merama, uključujući i lekove protiv malarije.

5 – Uplatite osiguranje

Pre putovanja, proverite svoje zdravstveno osiguranje i razgovarajte sa odabranim pružateljem usluga osiguranja tokom putovanja. Ukoliko putujete u inostranstvo, razmotrite i dodatno međunarodno zdravstveno osiguranje.

Možda te zanima
Trentino Alto Adige

6 – Odmor i prilagođavanje vremenskim promenama

Pokušajte se prilagoditi vremenskoj razlici pre nego što stignete na odredište. Odmorite se tokom putovanja i dajte svom telu vreme da se prilagodi novom okruženju.

7 – Izbegavajte bliski kontakt s bolesnim osobama

Ako primetite da neko u vašem okruženju ima simptome bolesti, izbegavajte bliski kontakt. Infekcije se često prenose kapljičnim putem, pa je važno održavati određeno rastojanje.

8 – Pratite savete lokalnih vlasti

Informišite se o zdravstvenim preporukama i uputstvima lokalnih vlasti na vašoj destinaciji. Pridržavajte se njihovih smernica kako biste smanjili rizik od bolesti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh