Hutovo blato: Biser prirode nastao iz rijeke koja teče i uzvodno i nizvodno

Avatar photo

ZdraviJa je ovaj put odlučila da vas motiviše na putovanje do jedinstvenog bisera Hercegovine koji možete posjetiti na vašem putovanju do Jadranskog mora. Riječ je o parku prirode i ptičijem rezervatu Hutovo blato, koji se nalazi na samo pet kilometara od Čapljine i 15 kilometara od Jadranskog mora.

mersad-photography

Sam park, koji se prostire na 8.000 hektara prostora u neretvanskoj dolini, je ustvari močvara nastala od sistema rijeke Krupe, u tipičnom kraškom ambijentu. Rijeka Krupa i nema svoj izvor nego otiče iz Deranskog jezera, jednog od nekoliko većih jezera ovog područja.

Ova rijeka je jedinstvena po osobini da teče u oba smjera (nizvodno i uzvodno). Naime, kad se poveća vodostaj Neretve, ta rijeka potisne Krupu prema izvorištu (Deranskom jezeru).

herzegovina.travel

Poznat je kao oaza u kojoj su smještene mnoge vrste ptica močvarica kao i veliki broj drugih biljnih i životinjskih vrsta. Odgovarajuća klima, vegetacija i ostali činioci stvaraju povoljne uslove naročito za smještaj ptica. Takođe ga kao zimovalište koristi i određeni broj ptica selica (smatra se za jedno od najvećih zimovališta ptica u Evropi).

pax-travel.com

Prema nedavno obavljenom istraživanju projekta “Life” popisane su 163 vrste ptica koje ga koriste (ptice selice ili ptice kojima je ono stalno obitavalište).

parksdinarides.org

Ovdje su zastupljena i četiri tipa vegetacije, i to: vodena, močvarna, livadska i šumska. Projekt “Life” navodi oko 600 biljnih vrsta na ovom području.

Pored raznovrsnog biljnog i ptičijeg svijeta vode parka bile su bogate ribljim vrstama, naročito jeguljama i šaranima (22 vrste). Nažalost, zadnjih godina zbog niza okolnosti riblji fond je osiromašio, što se može negativno odraziti i na cjelokupnu raznolikost flore i faune.

Možda te zanima
odmor

herzegovinabike.ba

Posjetiocima parka su na raspolaganju brojni sadržaji, pa tako možete da probate foto-safari, okušate se u sportskom ribolovu, a uprava parka pruža brojne druge edukativne sadržaje vezane za kulturu, sport, različite škole u prirodi. Neizbježna je i bogata turističko-gastronomska ponuda, autentična za ovaj kraj BiH, a koja će zadovoljiti nepca i onih najizbirljivijih.

mersad-photography

Sigurni smo da su sve ovo sasvim dovoljni razlozi da posjetite ovu jedinstvenu močvaru i svoja čula prepustite darovima majke prirode.

darlingitswunderbar.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh