Intolerancija na laktozu – simptomi i kako je liječiti

Avatar photo
laktoza intolerancija na laktozu

Laktoza se nalazi u mnogim namirnicama – mlijeku, siru, jogurtu, svježem siru, ali i u čokoladi i mnogim drugim proizvodima. Ipak, mnogi ljudi ni ne znaju da pate od intolerancije na laktozu. Simptomi nisu tako jaki kao kod alergije, kada može da bude ugrožen i život, pa često i dalje konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, a tijelo pati.

Ukoliko niste sigurni da li i vi imate ovaj problem, evo koji neprijatni simptomi bi mogli da budu pokazatelj da je ipak riječ o intoleranciji na laktozu.

Nadutost i laktoza

Jedan od tipičnih simptoma intolerancije na laktozu je nadutost. Ugljen dioksid i metan sakupljaju se u crijevima i zaslužni su za jaku nadutost.

Bol u stomaku

Ako patite od gasova i nadutosti, naravno da ne možete sebi da olakšate u svakom trenutku. Na primjer, ako ste u društvu. Međutim, to ima svoje posljedice: prilikom zadržavanja gasova, crijeva se napinju i izazivaju bol i čudne zvukove.

Grčevi u stomaku

Laktoza će neizbježno izazvati i grčeve u stomaku. To je takođe jedan od očekivanih i tipičnih simptoma intolerancije.

Dijareja i laktoza

Još jedan simptom intolerancije na laktozu je dijareja. Tijelo nije sposobno da razgradi laktozu u tankom crijevu, pa se to događa u debelom crijevu. Pritom nastaje, između ostalog, mliječna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu, pa nastaje proliv.

laktoza mlijeko jogurt intolerancija simptomi sir jogurt

Zatvor i laktoza

Možda zvuči kontradiktorno, ali vremenom zbog intolerancije na laktozu dolazi i do zatvora. To može da se desi kad u crijevima zbog intolerancije nastane metan. Crijeva zbog gasova rade sporije i dolazi do neprijatnog zatvora koje izaziva laktoza.

Mučnina i povraćanje

Pošto je zbog nemogućnosti tijela da razgradi laktozu probavni sistem ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja.

Glavobolja i vrtoglavica

Netipični simptomi intolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma, ali moguće je da zbog laktoze u debelom crijevu nastaju materije koje putem krvi dospijevaju u cijelo tijelo i tako uzrokuju probleme.

Preporuke za ishranu i suplemente

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, ljekari savjetuju da, najmanje na dvije sedmice, prestanete da pijete mlijeko i jedete mliječne proizvode, odnosno da izbjegavate namirnice gdje je prisutna laktoza. Takođe, obavezno provjeravajte sastav prerađenih namirnica, jer neke od njih ponekad sadrže laktozu iz mlijeka.

Često se mlijeko u prahu i surutka, koja sadrži više laktoze od bilo koje druge hrane, dodaju prerađenim namirnicama. Takozvana skrivena laktoza može da se nađe u hljebu i pecivima, supama iz kesice, instant pireu, slatkišima ili u gotovim prelivima za salate.

ZdraviJa magazin vam svakako nikada ne savjetuje da konzumirate industrijski prerađenu hranu, već da se okrenete zdravijem načinu života koji uključuje konzumiranje organskih i svježe pripremljenih namirnica.

Takođe, tu spadaju i dodaci prehrani koje možete da koristite kako biste ublažili problem sa dijarejom i generalno probavom. Riječ je o prirodnom proizvodu koji će vam riješiti problem sa čestim i tečnim stolicama – Diarilium soluciji.

laktoza

Sastav

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Komisija E i ESCOP prepoznaju internu upotrebu ruzmarina za ublažavanje želučanih poremećaja i njegovu spoljašnju upotrebu, kao dodatak, za ublažavanje reumatskih poremećaja i  poremećaja periferne cirkulacije (ruke, noge). ESCOP takođe preporučuje ruzmarin za poboljšanje funkcije jetre i žuči i, izvana, kao blagi antiseptik. Takođe se koristi za liječenje gihta, smanjenje kašlja i snižavanje hipertenzije.

Ekstrakt sjemena grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa zahvaljujući antibakterijskom, antimikotičnom, antiputridnom, protuupalnom, pa čak i djelovanju na određene viruse sprečava proliferaciju patogena.

Trnjina (Prunus spinosa)

Trnjina se koristi za zaustavljanje dijareje, kod umora, akni, čira, problema sa ustima.

Guščja trava (Potentilla anserine)

Guščja trava je posebno korisna i interno (za liječenje dijareje) i eksterno (za liječenje bolesti sluznice usta i grla).

U slučaju dijareje, efikasna je protiv enterokolitisa, ljetne dijareje, enteritisa i akutnog kolitisa.

Kupina

Tokom vijekova, listovi i pupoljci divlje kupine su korišteni za liječenje hemoptizije, hemoroida, dijareje, dizenterije, oligurije i dijabetesa.

Komorač (Foeniculum vulgare)

Ajurvedska medicina u Indiji i tradicionalna kineska medicina uključile su biljku i njenu klasičnu upotrebu u svoju zvaničnu farmakopeju. Komorač olakšava rad crijeva, smanjuje fermentaciju i formiranje crijevnih gasova, a pomaže u smirivanju bolova u stomaku.

Zeleni anis (Pimpinella anisum)

Efikasan u liječenju raznih probavnih poremećaja, stimuliše apetit, liječi zadah, podržava varenje i prepoznaje se po svom karminativnom djelovanju (olakšava uklanjanje crijevnog plina odgovornog za nadutost, nadimanje, podrigivanje i slično) i djelovanju na želudac.

Matičnjak (Melissa officinalis)

Možda te zanima
cajevi za detoks

Matičnjak ublažava gastrointestinalni bol sa dva kombinovana dejstva:

  • Antispazmodično, smanjuje kontrakcije želuca i crijeva.
  • Takođe stimuliše varenje, povećavajući proizvodnju žuči.

Natrijum hlorid

Farmakodinamička svojstva otopine natrijum hlorida su od natrijumovih i hloridnih jona koji održavaju hidroelektrolitsku ravnotežu.

Natrijum-hlorid učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodan rastvor za rehidraciju.

Saharoza

Molekul saharoze se može hidrolizirati da bi se generisao molekul glukoze i molekul fruktoze. Saharoza učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodnu glukozu u oralnoj rehidratacionoj otopini i daje energiju.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob učestvuje u rehidraciji obezbjeđivanjem potrebne glukoze u oralnoj rehidratacionoj otopini. Ona takođe donosi energiju jer je spor šećer.

Djelovanje

  • Brzo djeluje
  • Zaustavlja dijareju
  • Olakšava bol u abdomenu
  • Obezbjeđuje rehidraciju
  • Djeluje antiseptički
  • Pogodan za djecu od 36 mjeseci

laktoza simptomi lijecenje

Dijagnostika i liječenje

Intolerancija na laktozu može da se utvrdi pregledom kod ljekara koji, osim laboratorijske analize krvi, obuhvata i jednostavan test disanja. On podrazumijeva ispijanje određene doze laktoze i ispitivanje količine vodonika u izdahnutom vazduhu. Vodonik stvara bakterije u crijevima koje se hrane laktozom, a visok nivo vodonika u dahu pokazuje da laktoza nije pravilno prerađena.

Problem intolerancije na laktozu može da se riješi uzimanjem tablete ili kapi kojima se reguliše razgradnja laktoze, kao i postepenim uvođenjem u ishranu mliječnih proizvoda koji nemaju visoku koncentraciju laktoze.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da prepoznate simptome intolerancije na laktozu i pokušate da se na adekvatan način izborite sa ovim problemom.

Možda vam bude interesantno: Najbolji prirodni lijekovi za stomačne tegobe

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh