Najbolji prirodni lijekovi za stomačne tegobe

Avatar photo
tegobe

Gasovi, nadutost i bolovi u stomaku i druge stomačne tegobe mogu sasvim običan dan pretvoriti u noćnu moru. Iako ovo svrstavamo u blagu vrstu bolova, ove tegobe ponekad mogu izazvati ozbiljne probleme, te nas spriječiti u obavljanju redovnih aktivnosti.

Ove tegobe su često posljedica sindroma iritabilnog debelog crijeva. To je hronični poremećaj koji zahvata debelo crijevo. Predstavlja najčešće dijagnostikovano stanje u probavnom sistemu, a drugo je po učestalosti razloga izostanka sa posla, odmah nakon prehlade.

Teorije nastanka ovog sindroma su brojne i još uvijek neutvrđene. Međutim, određeni prehrambeni faktori mogu pogoršati sindrom. Tako, na primjer, namirnice koje sadrže visok procenat oligosaharida crpe dobre bakterije iz crijeva te uzrokuju stomačne tegobe.

tegobe

Iako još uvijek ne postoji stvarni lijek za ovaj sindrom, postoje jednostavni trikovi koje će vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim životom.

Vodite računa o ishrani

Ishrana je prva preventivna mjera koju treba da poduzmete kako ne bi došlo do pojave sindroma iritabilnog crijeva.

 • Uvedite u svoju prehranu namirnice bogate vlaknima jer će one omeškati stolicu.
 • Prepoznajte namirnice koje uzrokuju tegobe, te smanjite njihov unos.
 • Ograničite konzumaciju alkohola i jako začinjene hrane.
 • Jedite manje obroke, ali češće.
 • Povećajte unos fermentiranih namirnica poput jogurta. Jogurt obiluje laktobacilima koju pomažu u stvaranju uravnotežene crijevne mikroflore.
 • Eliminišite hranu koja izaziva nadutost – ako ste stalno naduti, doktor vam može predložiti da izbacite gazirano piće te određeno povrće kao što su kupus i brokula, ali i sirovo voće.
 • Eliminišite gluten – istraživanja pokazuju kako se neki ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva osjećaju bolje ako izbace gluten iz prehrane. Gluten se nalazi u pšenici, ječmu i raži.

zdravi ručak tegobe

Konzumirajte čajeve

Čajevi su poznati po svom umirujućem dejstvu. Preporučujemo:

 • Čaj od mente – posebno je dobar za ublažavanje bolova u trbuhu koji su praćeni vjetrovima.
 • Čaj od kamilice, mente i bijelog sljeza – da biste opustili crijeva i ublažili upalu, pijte ovaj čaj 6 puta na dan.
 • Čaj od cimeta i đumbira takođe može pridonijeti ublažavanju bolova u trbuhu.

Koristite probiotike u svakodnevnoj ishrani

Probioticima nazivamo žive mikroorganizme čija je osnovna funkcija održavanje mikrobiološke i imunološke ravnoteže u organizmu. Probiotici utiču na ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevnoj mikroflori i podstiču funkciju crijeva. Spisak namirnica bogatih prirodnim probioticima pronađite ovdje.

Probiotici ne djeluju bez prebiotika. Prebiotici su vlaknaste materije iz voća, povrća i drugih namirnica koje štite probiotike od želučane kiseline i nose ih do crijeva.

Problemi sa probavom

Razne vrste stomačnih tegoba mogu izazvati česte i neprijatne probleme sa probavom, odnosno dijarejom.

Kako biste se efikasno i brzo izborili sa ovim problemom, preporučujemo vam, između ostalog, da počnete sa korištenjem prirodnog kompleksa za tečne i česte stolice – Diarilium solucije.

Sastav

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Komisija E i ESCOP prepoznaju internu upotrebu ruzmarina za ublažavanje želučanih poremećaja i njegovu spoljašnju upotrebu, kao dodatak, za ublažavanje reumatskih poremećaja i  poremećaja periferne cirkulacije (ruke, noge). ESCOP takođe preporučuje ruzmarin za poboljšanje funkcije jetre i žuči i, izvana, kao blagi antiseptik. Takođe se koristi za liječenje gihta, smanjenje kašlja i snižavanje hipertenzije.

Ekstrakt sjemena grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa zahvaljujući antibakterijskom, antimikotičnom, antiputridnom, protuupalnom, pa čak i djelovanju na određene viruse sprečava proliferaciju patogena.

Trnjina (Prunus spinosa)

Trnjina se koristi za zaustavljanje dijareje, kod umora, akni, čira, problema sa ustima.

Guščja trava (Potentilla anserine)

Guščja trava je posebno korisna i interno (za liječenje dijareje) i eksterno (za liječenje bolesti sluznice usta i grla).

U slučaju dijareje, efikasna je protiv enterokolitisa, ljetne dijareje, enteritisa i akutnog kolitisa.

Kupina

Tokom vijekova, listovi i pupoljci divlje kupine su korišteni za liječenje hemoptizije, hemoroida, dijareje, dizenterije, oligurije i dijabetesa.

Komorač (Foeniculum vulgare)

Ajurvedska medicina u Indiji i tradicionalna kineska medicina uključile su biljku i njenu klasičnu upotrebu u svoju zvaničnu farmakopeju. Komorač olakšava rad crijeva, smanjuje fermentaciju i formiranje crijevnih gasova, a pomaže u smirivanju bolova u stomaku.

Zeleni anis (Pimpinella anisum)

Efikasan u liječenju raznih probavnih poremećaja, stimuliše apetit, liječi zadah, podržava varenje i prepoznaje se po svom karminativnom djelovanju (olakšava uklanjanje crijevnog plina odgovornog za nadutost, nadimanje, podrigivanje i slično) i djelovanju na želudac.

Možda te zanima
simptomi dehidriranost

Matičnjak (Melissa officinalis)

Matičnjak ublažava gastrointestinalni bol sa dva kombinovana dejstva:

 • Antispazmodično, smanjuje kontrakcije želuca i crijeva.
 • Takođe stimuliše varenje, povećavajući proizvodnju žuči.

tegobe

Natrijum hlorid

Farmakodinamička svojstva otopine natrijum hlorida su od natrijumovih i hloridnih jona koji održavaju hidroelektrolitsku ravnotežu.

Natrijum-hlorid učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodan rastvor za rehidraciju.

Saharoza

Molekul saharoze se može hidrolizirati da bi se generisao molekul glukoze i molekul fruktoze. Saharoza učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodnu glukozu u oralnoj rehidratacionoj otopini i daje energiju.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob učestvuje u rehidraciji obezbjeđivanjem potrebne glukoze u oralnoj rehidratacionoj otopini. Ona takođe donosi energiju jer je spor šećer.

Djelovanje

 • Brzo djeluje
 • Zaustavlja dijareju
 • Olakšava bol u abdomenu
 • Obezbjeđuje rehidraciju
 • Djeluje antiseptički
 • Pogodan za djecu od 36 mjeseci

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kako biste na zdrav i prirodan način riješili probleme sa stomakom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh