Ispravite greške i steknite rutinu vježbanja uz ove savjete

Avatar photo
vježbe trening vjezbe greske motivacija

Da li si i ti jedan od onih kome je teško da stekne rutinu u treningu i radi redovno vježbe? Odluke o redovnom vježbanju obično donosimo oko nove godine, prije ljeta ili pak prije nekih važnih događaja. Iako smo svjesni da bi vježba uvijek trebala biti dio našeg života, ipak se teško zadržavamo rutine.

Koje su to greške koje radimo kada se odlučimo krenuti s redovnim vježbanjem i kako te greške ispraviti te steći rutinu vježbanja, donosimo u nastavku.

Oslanjate se na motivaciju

Iako je motivacija za početak vježbanja itekako potrebna, ne treba se oslanjati isključivo na nju. Doći će dani kada će vam motivacija pasti, pa je zato bolja opcija dogovoriti treninge unaprijed sa trenerom ili prijateljem/prijateljicom kako biste unijeli dozu odgovornosti.

Napravite raspored vježbanja i uključite povremene nagrade, odredite ciljeve i razmislite unaprijed šta ćete učiniti kada dođe dan u kojem nećete imati motivaciju za vježbanje.

Postavljate nerealna očekivanja

Nikakvi rezultati ne dolaze preko noći, pa tako ni promjene na vašem tijelu. Nije realno za očekivati da ćete u prvih sedam dana moći odraditi HIIT trening sa lakoćom ako do tada niste trenirali mjesecima. Isto tako, gubitak kilograma i formiranje vidljivih mišića dolazi vremenom. Ne odustajte ako rezultate ne vidite odmah, već slavite male pobjede svaki dan.

Fokusirani ste na stare navike

Svako od nas vjerovatno je sa godinama usvojio neke navike sa kojima nije srećan. Za nekoga je to posezanje za nezdravom hranom u trenucima stresa, za druge odgađanje svega do zadnjeg trenutka. Poenta je da ih svako od nas ima, ali te navike se neće promijeniti ako ste fokusirani na njih.

Umjesto da razbijate glavu time kako sve odgađate do zadnjeg trenutka, razmislite šta biste voljeli raditi umjesto toga. Ako si ponavljate da svaki dan stižete odraditi makar kratki trening, svaki dan ćete ga i stići odraditi, a ako sebi ponavljate da ništa ne stižete, ništa nećete ni stići.

Postavljate apstraktne ciljeve

Želite doći u formu do ljeta. Medutim, to je apstraktan cilj koji je teško imati na umu kada se pokušavate natjerati na vježbanje. Umjesto takvih ideja, postavite konkretne ciljeve. Trčanje tri puta sedmično, 10 čučnjeva svaki dan, 20 minuta treninga svaki drugi dan i slično.

Postavite li ovakve ciljeve, lako ćete ih pratiti i znaćete šta tačno trebate učiniti. Zamislite ciljeve kao to-do listu i ako to nisu stvari koje možete prekrižiti sa spiska, onda to nisu konkretni ciljevi.

raspored trening

Zanemarujete okolinu

Nove navike, kada su u pitanju vježbe, ne mogu se stvarati u starom stanju uma. U pozitivnom okruženju koje vam pruža podršku i vaše će se nove navike lakše zadržati. Okružite se pozitivnim ljudima koji će vas ohrabrivati i podržavati, ali ne zaboravite i na svoje stanje uma.

Umjesto da sami sebi nabijate grižu savijesti za propušteni trening, pohvalite se za svaki koji ste dobro odradili i vjerujte u sebe i svoj napredak. Ako vjerujete da možete, moći ćete, a ako ne vjerujete da možete, nećete ni moći. U šta god odlučili vjerovati, u pravu ste.

Možda vas bude zanimalo: Šta treba jesti prije a šta poslije treninga

5 savjeta kako da stvarno počnete ići na treninge i raditi vježbe

Svake sedmice kažete sebi da ćete od sutra ići na trening i raditi vježbe, međutim umor, lijenost ili obaveza koja je odjednom iskočila vas spriječe da se stvarno uputite na treniranje. Razumijemo da je svaki početak težak, te da je mnogima od vas teško zamijeniti odmor ispred televizora nekom vrstom vježbanja.

Možda vas bude zanimalo: Zašto ne trebamo početi sa vježbanjem mjesec dana prije ljeta

Međutim, vaš pravi prijatelj i motivacioni govornik ZdraviJa je tu da vam pomogne da stvarno odete na sve te treninge i uradite sve vježbe koje ste planirali! Vjerujemo da vi to možete a naši savjeti su tu da vas dodatno motivišu za redovan trening i zdrav život!

U nastavku vam donosimo pet savjeta kako da stvarno odradite sve te planirane, a neodrađene treninge!

  1. Plan, plan, plan

Svjesni smo da vam je zaista teško pronaći vrijeme za trening i vježbe. Dobar raspored i plan su odlika svake uspješne osobe. Svake sedmice u kalendaru napravite raspored te zapišite kada biste mogli ići na trening. Dokazano je da kada imate u svom kalendaru zapisan trening, da ćete ga s manjom vjerovatnoćom preskočiti ili otkazati.

Za početak ne trebate pretjerivati, odvojte dva do tri sata sedmično za trening, bilo da je u pitanju čas joge, pilatesa, lagano trčanje ili odlazak u teretanu.

  1. Spremite svoju sportsku opremu za vježbe

oprema trening

Veoma je važno da se dobro osjećate u svojoj sportskoj odjeći kada radite vježbe. Široke, reklamne majice zamijenite udobnim a lijepim sportskim komadima odjeće u kojima se osjećate dobro!

Kada ste isplanirali vaše sedmične treninge, izračunajte koliko vam je opreme potrebno za tu sedmicu. U slučaju da ste se odlučili za dva treninga u toj sedmici, uredno spremite i vašu opremu za te treninge.

Potrebne su vam dvije majice, dva čista peškira, veš, čarape, šorc/trenerka, patike i sportska torba. U slučaju da ćete se tuširati u teretani ili joga studiju, ne zaboravite spakovati i japanke, kupku i ostalu potrebnu kozmetiku. Sve uredno složite i stavite na vidno mjesto.

Možda te zanima
najefikasnije pilates vezbe

Na ovaj način ćete manje vremena trebati za spremanje za trening, te ćete izbjeći taj stres pri traženju majica i kašnjenju na trening.

  1. Budite iskreni sa sobom

To što vaš prijatelj ide na trening svako jutro, ne znači da taj termin odgovara i vama. Veoma je važno da slušate sebe. Ako ste jutarnji tip i volite dan započeti treningom, onda u svoj kalendar stavite jutarnje treninge.

Međutim, ako ste ujutru previše zauzeti ili jutra volite posvetiti porodici, poslu ili nečemu trećem, treninge isplanirajte u poslijepodnevnim ili večernjim satima. Veoma je važno da stvarno budete iskreni sa sobom i da idete na treninge onda kada vama to odgovara!

  1. Napravite treninge zanimljivim

Kada se spomene trening mnogi pomisle na ubijanje u teretani ili crkavanje na trčanju. Međutim, svaka vježba se računa, te ne morate provoditi sate u teretani da bi imali rezultate. Ako ne volite standradne načine vježbanja, pronađite interesantne treninge koji će vas motivisati i zainteresovati.

Probajte boks, nove metode joge, pilates, zumbu ili neku potpuno novu metodu vježbanja. Neka vaš trening bude vaš sat zabave i odmora!

  1. Idite na treninge sa prijateljima

trening vježbe u paru

Ne volite rditi vježbe sami, te vam je teško motivisati se da sami odete na taj planirani trening? Onda je najbolje da počnete trenirati sa prijateljima, kolegama s posla ili partnerom. Neka taj sat treninga bude idealno vrijeme za druženje sa prijateljima s kojima nemate pretjerano vremena da se vidite tokom sedmice.

Takođe, puno je lakše otići na trening kada znate da i vaši prijatelji idu. Nećete vi biti ti koji će jedini ostati kod kuće dok čitava ekipa ide na trčanje ili trening. U slučaju da niko od prijatelja neće da trenira, učlanite se na neki od grupnih treninga!

Pogledajte i ovo: Kako će vas vježbanje u paru stvarno motivisati

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli. Vjerujte nam na riječ, trening je zdrava droga, kada se jednom navučete na fizičku aktivnost, bićete zahvalni što ste stekli rutinu vježbanja i nikada nećete prestati trenirati!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh