Izdvajamo – Zašto kurkuma treba postati vaš everyday začin

Avatar photo

Iako se kurkuma u kuhanju koristi već hiljadama godina, relativno nedavno je postala popularna kao ‘super food’, a njeni novi benefiti otkrivaju se skoro svakodnevno. Kurkuma dolazi iz Indije i jugoistočne Azije i karakteristična je za njihova jela, no vrlo ju je jednostavno uvrstiti i u naš svakodnevni jelovnik. A zašto biste je trebali uključiti u prehranu, donosimo u nastavku.

Kurkumin je dio kurkume koji pokazuje najveće benefite za zdravlje. Njegova konzumacija povezuje se sa smanjenim rizikom oboljenja od raka. Bogata antioksidansima, protuupalnim svojstvima i mehanizmima koji regulišu imunitet, uz redovnu konzumaciju, kurkuma pomaže tijelu u detoksikaciji, što osim na rizik oboljenja od raka, povoljno utiče i na cjelokupno zdravlje.

Dodavanje kurkume u jelo pomaže i pri regulaciji masnoće u krvi nakon jela. Takođe, kurkuma, odnosno kurkumin iz kurkume, povezan je i sa poboljšanom regulacijom krvnog pritiska i smanjenim rizikom od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Nakon nekih jela nivo šećera u krvi može naglo skočiti, a kurkuma pomaže i u njegovoj regulaciji.

Ostali benefiti kurkume uključuju i smanjenje gubitka beta-karotena prilikom kuhanja nekih namirnica kao što su mrkva i buča. Istraživanja pokazuju i poboljšanu funkciju probavnog sistema i prevenciju bolesti istog. Najnovija istraživanja bave se uticajem kurkume na kognitivnu funkciju, a rezultati su pokazali da kurkumin potiče proizvodnju omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje nervnog sistema.

Možda te zanima
letnjih dana

A kako kurkumu uključiti u svakodnevnu ishranu? Jelo koje koristi kurkumu kao jedan od osnovnih sastojaka je curry. Osim u curry, kurkumu možete dodati u dresing za salatu, u omiljeni rižoto ili grilovanu piletinu, kao i u razne marinade i pripremu povrća. Dobra je vijest što količina kurkume dovoljna za povoljan uticaj na zdravlje nije velika, stoga i pola kašike kurkume u jelu već donosi pogodnosti za zdravlje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh