Jedite ove namirnice za zdrav pankreas

Avatar photo
zdrav pankreas

Jeste li znali da zdrav pankreas obrađuje potrebnu količinu šećera u organizmu i održava vašu probavu jačom? Pankreas ili gušterača je velika složena žlijezda smještena paralelno i ispod želuca. Osnovna funkcija mu je da luči inzulin i digestivne enzime koji učestvuju u varenju hrane.

Pankreasni sok sadrži enzime koji su sposobni za razlože sve tri vrste hranljivih sastojaka: proteine, ugljene hidrate i masti. Osobine pankreasnog soka određuje tip unijete hrane. Potrebno je unositi namirnice koje će poboljšati funkciju vašeg pankreasa, a ZdraviJa je istražila i koje.

Špinat

Špinat je obogaćen mnogim vitaminima i mineralima koji čuvaju vaš pankreas zdravim. Gvožđe koje se nalazi u spinatu pomaže u sprečavanju upale, a vitamin B pomaže u očuvanju pankreasa. Takođe je obogaćen sastojcima koji pomažu da se izbjegne upala pankreasa. Probajte da jedete špinat dodavanjem u salate i supe ili ga pržite uz dodavanje male količine bijelog luka.

Bijeli luk i med

med luk pankreas

Bijeli luk se smatra jednim od najzdravijih biljaka koji se koristi za liječenje mnogih zdravstvenih i kožnih problema od davnina. Med je stari prehrambeni i ljekoviti proizvod. Zbog velikog sadržaja šećera, glukoze i organskih kiselina, med olakšava pražnjenje crijeva. Njegovi sastojci čuvaju vaš pankreas zdravim.

Poznato je da kombinacija bijelog luka i meda povećava imunitet hraneći tkiva raznih unutrašnjih organa, uključujući i pankreas.

Dodatne benefite bijelog luka možete da pronađete na linku.

Trešnje

zdrav pankreasTrešnje su bogat izvor antioksidanasa i agensa za borbu protiv raka. Riječ je o peril alkoholu koji se nalazi u trešnjama, a uobičajen je spoj koji sprečava rak pankreasa. Trešnje su voće sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da ima jako malo kalorija, te da ih mogu jesti i dijabetičari.

Sadrži vitamine, minerale, celulozu, pektin, organske kiseline kao i kalijum koji izlučuje vodu iz organizma. Probajte da ubacite organske trešnje u redovnu ishranu i izbjegavajte da jedete one koje su izložene pesticidima i drugim štetnim hemikalijama.

Batat – slatki krompir

Batat ili slatki krompir je jedna od najukusnijih namirnica koja može da se konzumira u bilo koje doba dana. Bogat je vitaminom A koji mu daje narandžastu boju. Iako ga nazivaju slatkim krompirom, ne pripada istoj porodici kao krompir niti imaju isti sastav hranljivih materija.

Ova namirnica je odlična, jer smanjuje nivo šećera u krvi. Batat je lako svarljiv, pa je pogodan i kao namirnica koja se među prvima uvodi bebama, kada je u pitanja nemliječna ishrana. Bebe ga jako vole zbog njegovog slatkastog okusa.

Čičoka

Čičoka je bogata inulinom, koji ne dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, pa je odlična namirnica za dijabetičare. Sastojci ove biljke sprečavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju potrebnih minerala, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka pankreasa i debelog crijeva.

Bogata je kalcijumom, gvožđem, cinkom i fosforom. Takođe, odličan je izvor vitamina B1, B2 i C. Sadrži esencijalne aminokiseline koje organizam ne može sam da proizvede. Može da se konzumira kuvana, pečena ili u svježem stanju.

Možda te zanima
digitalni detoks zdravija vodic

Probiotički jogurt

Probiotički jogurt je bogat esencijalnim vitaminima potrebnim za pravilno funkcionisanje organizma i visokim sadržajem proteina koji mogu ojačati vaš imuni sistem. Štiti probavni sistem i pomaže u smanjenju rizika od određenih zdravstvenih problema.

Prema studiji u školi medicine i javnog zdravlja Univerziteta u Viskonsinu, probiotici su korisni za održavanje zdrave ravnoteže dobrih bakterija u vašem tijelu. Dobre bakterije se uglavnom bore protiv infekcija i održavaju vaše tijelo zdravim.

Brokula

Brokulu mnogi nazivaju čudesnim povrćem, a zbog njene hranljivosti. Bogata vlaknima i mineralima odlična je za detoksikaciju organizma, podmlađuje i odlična je za mršavljenje. Potrebno je da ubacite povrće poput brokule, kelja, kupusa, karfiola u redovnu ishranu, jer ovo povrće sadrži vlakna koja pomažu probavi, sprečavaju zatvor i regulišu nivo šećera u krvi.

Takođe, folna kiselina iz brokule značajna je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i za smanjenje nivoa holesterola u krvi. Dokazano je da tri sastojka iz brokule učestvuju u zaštiti od raka crijeva, želuca, dojke, materice i prostate. Ti sastojci su 3,3’-dindolilmetan (DIM), glukorafanin i indol-3-karbinol.
Probajte ovu čarobnicu da skuvate na pari ili da ju konzumirate svježu, bez dugog termičkog obrađivanja.

Crveno grožđe

Crveno grožđe je izvrstan izvor antioksidanasa koji pomažu u sprečavanju oštećenja krvnih sudova, smanjuju loš holesterol, jačaju imunitet, pospješuju probavu i regulišu rad crijeva. Konzumirajte ovu namirnicu za vrijeme sezone. Takođe, možete jesti sušene grožđice kao užinu ili popijte čašu soka od grožđa.

Kako biste vaš pankreas održali zdravim, potrebno je da izbacite nezdravu hranu, prestanete sa pušenjem, ograničite konzumiranje alkohola, fizički se aktivirate i odmarate svoj organizam kako bi se uspostavio pravilan metabolizam.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh