Kako da detoksikujete svoj dom?

Avatar photo

Već mnogo puta smo pisali o nužnoj detoksikaciji organizma, a šta je sa detoksikacijom doma? Imajući u vidu koliko vremena provodimo kod kuće, ima smisla dati svom prostoru nešto ljubavi i pažnje. ZdraviJa vam donosi nekoliko jednostavnih načina koje možete primijeniti da smanjite izloženost toksinima i učinite svoj dom šta drugo nego ZdraviJim!

Unesite zelenilo

Ne samo da će biljke poslužiti kao dobra kućna dekoracija, već su one i prirodni detoksikatori zraka, a određene sorte dolaze i sa nekim iznenađujućim zdravstvenim podsticajima. Eukaliptus je, na primjer, poznat po svojoj sposobnosti da ublaži respiratorne probleme, pomaže zdravlje kože i smanjuje rizik od bakterijskih infekcija.

Skinite i iznesite cipele

Vaše cipele su magneti za prljavštinu, bakterije i sve ostalo što možete unijeti spolja. Držite cipele van kuće i ni slučajno ne puštajte goste obuvene unutra. Mnogo bolja opcija (i opuštenija) je da kupite nekoliko pari kućnih papuča, koje ćete prati s vremena na vrijeme.

Otvorite prozore

Unutrašnji vazduh može biti dva do pet puta zagađeniji od spoljašnjeg, čak i u industrijski razvijenim gradovima. Otvaranje prozora na nekoliko minuta dnevno će pomoći da se pročisti zastarjeli vazduh i održi ventilacija kuće.

Koristite manje plastike

Plastika je proizvod od različitih hemijskih formulacija, a te hemikalije mogu iscuriti u okruženje – vazduh, vodu, prašinu, hranu i piće. Neke od ovih hemikalija poznate su po tome što poremećuju hormone, što može doprinijeti različitim štetnim efektima po zdravlje. Preporučuje se upotreba posuda od stakla i nehrđajućeg čelika kad god je to moguće.

Nadogradite svoj usisivač

Viskoefikasni vazdušni filteri (HEPA) mogu usisati i izuzetno male čestice te pomoći da se otarasite alergena. Da biste bili sigurni da vaše usisavanje ima efekta, kupite ovaj filter i sigurno ćete primijetiti razliku.

Proluftajte odjeću poslije hemijskog čišćenja

Hemijski rastvarači mogu se zadržati u vlaknima odjeće, zbog čega se preporučuje uklanjanje vreće sa vaše odjeće i odlaganje odjevnog predmeta na vazduhu, makar nekoliko sati.

Možda te zanima

Napravite sopstveni proizvod za čišćenje

Znate li da su mnogi proizvodi za čišćenje puni toksina? Napravite svoje sredstvo za čišćenje uz ZdraviJa recept.

Počastite se kupovinom novog komada namještaja

Ako vam je dosadio stari kauč ili možda fotelja koje više ne možete ni da očistite kako treba, razmislite o kupovini novog. Osim što ćete osvježiti prostor unošenjem novog komada namještaja u vaš dom, riješićete se konstantne prašine koja vas je svo to vrijeme nervirala čim sjednete u svoj omiljenu fotelju, ili legnte na kauč.

ZdraviJa vam uvijek savjetuje da se odlučite za domaće proizvođaće namještaja, a tu svakako prednjači Sinkro. Bogata ponuda, moderan dizajn, ljubazno osoblje i garantovano dobar domaći proizvod, rješenje su za sve vaše probleme.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh