Kako organizovati savršen piknik u dvorištu ili na balkonu

Avatar photo

Piknik je zabava koja ne iziskuje veliki budžet, traži samo lijepo vrijeme i obećava mnogo sjajnih trenutaka. Navikli smo na piknik u prirodi, ali, da li ste ikada napravili piknik u kući, na balkonu ili u dvorištu? Vjerujemo da je odgovor većine – ne. Ovo je pravo vrijeme da ga napravite!

S obzirom na mjere koje su propisane sa ciljem širenja zaraze od virusa COVID-19, van kuće bi se trebalo izlaziti samo po potrebi nužde – odlazak u kupovinu, banku, apoteku ili na posao. Ostatak slobodnog vremena provedite u kući radeći sve ono što ste rekli da ćete raditi kada budete imali više vremena.

Naravno, poželjan je odlazak u šetnju, u prirodu ali isključivo sami ili sa partnerom/porodicom. Druženje sa prijateljima može sačekati neko vrijeme, jer, što se više mi budemo pridržavali mjera, situacija će se prije poboljšati.

Danas, ZdraviJa vam donosi cijelo uputstvo kako da organizujete nezaboravan piknik sa svojim najbližima u kući ili u dvorištu!

Budite kreativni

Zašto koristiti staro ofucano ćebe koje je oduvijek bilo malo i neugledno kada možete dati mašti na volju i isplanirati piknik iz snova.

Iskoristiti sve one divne tkanine koje čuvate za posebne prilike. To može biti i stolnjak koji koristite samo za svečane trenutke.

@pinterest.com

Uostalo, ne mora piknik uvijek biti isključivo na tlu, odnosno ćebetu. Zašto ne iskoristiti stare drvene kutije koje samo čuvaju prašinu i koristiti ih kao sto, a za stolice koristite jastuke koje imate u kući.

Ako pripremate piknik u dvorištu, iznesite i ležaljke ili lejzi begove koje možete koristiti za opuštanje nakon jela. Ukoliko je jako sunce, suncobrane zamijenite nekom laganom tkaninom ( može plahta) koju ćete vezati kao baldahin.

Na Instagramu ili Pinterestu možete pronaći prekršt čarobnih ideja kako da ovaj piknik pamtite cijeli život.

https://www.zdravija.com/50-stvari-koje-mozete-uraditi-dok-ste-u-kucnoj-izolaciji/

Hrana i piće

Budite kreativni i u izboru hrane i pića koje ćete nositi na vaš piknik. Neka to ne budu standardni sednviči i kupovni sokovi, već odvojte vremena i napravite sve prije polaska.

Znaćete da ste koristili zdrave namirnice a i biće ukusnije za jesti i piti kad znate koliko ste se potrudili. Ideje možete pronaći u rubrici Pravim magazina ZdraviJa.

Uz uobičajene sireve i hranu, pripremite i bademe, lješnjake, grožđe, borovnice, jagode i suvo voće. Iskoritite sve što imate u kući kako biste hranu lijepo poslagali i dekorisali.

Ne zaboravite ni masline, a možete napraviti i humus. Pripremite i šampanjac, ići će odlično uz jagode, a vaš piknik će u trenu postati glamurozan.

@pinterest.com

Ne zaboravite slatkiš iznenađenja na kraju, kao i košaru sa voćem!

Možda te zanima
Santorini

Igre za najmlađe

Ukoliko imate mališane, organizujte i razne igre sa loptom, reketima i ostalim rekvizitima ili jednostavno otiđite u šetnju prirodom nakon ručka.

Piknik sa najmlađima se razlikuje od onog koji uključuje samo odrasle – po hrani koju pripremate i kreativnim sadržajima. Možete im ponijeti i zdrave grickalice koje će obožavati.

Ukoliko piknik pripremate u prirodi, van dvorišta, provjerite bezbjednost lokacije – ne želite da djeci zaprijeti opasnost od insekata, gmizavaca, nepredviđenih litica i slično. Veliki šumski proplanci ili ravna pokošena livada zvuče savršeno.

@pinterest.com

Na kraju – ne zaboravite foto-aparat kojim ćete zabilježiti sve divne trenutke piknika sa svojim najdražim.

Još jednom vas podsjećamo, s obzirom na trenutnu situaciju, pripremite piknik samo sa svojim ukućanima. Ne zaborivati na redovno pranje ruku i dezinfekciju ruku i prostora. Mislite na svoje i tuđe zdravlje.

P.S. Šaljite nam fotkice sa vašeg piknika!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh