Kašalj – kada se javlja i kako ga liječiti?

Avatar photo

Kašalj je veoma čest simptom prehlade ili virusa, a jeste li se ikada zapitali zašto kašljemo? Kašalj je iznenadan i ponavljajući refleks odnosno obrambeni mehanizam kojim tijelo pokušava izbaciti čestice (iritante) iz grla i dišnih puteva. Iritanti (npr. prašina, višak sluzi) stimulišu živce u respiratornom traktu da pošalju impuls u mozak, a zatim mozak šalje signal mišićima trbuha i dijafragme da naglo izbace zrak iz pluća i time pokušaju izbaciti iritant.

Možda vas zanima: Sezona je virusa: evo kako efikasno savladati prehladu

Kašalj je automatska reakcija do koje dolazi bez čovjekove volje, međutim kašljati se može i namjerno. Kašalj je simptom koji ukazuje na prisutnost bolesti. Putem kašlja se šire mnogi virusi i bakterije. Upravo zbog toga prilikom kašljanja treba staviti ruku na usta, a ako ste bolesni izbjegavati rukovanje i redovito prati ruke.

Kašalj – uzroci

Kašalj se obično javlja kao smetnja dišnog sustava, a mogu ga potaknuti stanja kao što su gušenje, pušenje, zagađenost zraka te alergijske reakcije. Neki uzroci dugotrajnog kašlja su:

Kašalj može biti akutni i hronični. Akutni kašalj je najčešće posljedica infekcija gornjeg respiratornog trakta, što je najčešće slučaj kod prehlade. Drugi najčešći uzroci akutnog kašlja su upala pluća, rinitis i sinusitis te alergijske reakcije. Kašalj vrlo rijetko može biti simbol plućne embolije. U starijih osoba može biti simptom kongestivnog zatajenja srca ili aspiracije.

Hronični kašalj se najčešće javlja kod pušača kao posljedica hroničnog bronhitisa.

Kašalj se može javiti i kao posljedica suhog vazduha u prostoriji u kojoj boravite. Protiv suhog vazduha se možete boriti redovitim prozračivanjem prostorija ali i ovlaživačima zraka.

Pročitajte: Kako kućne biljke mogu da vas zaštite od virusa i gripe

Liječenje kašlja

Kašalj se liječi uklanjanjem uzroka, liječenjem infekcije ili izbjegavanjem iritansa. Ukoliko kašalj traje manje od sedam dana te je praćen uobičajenim simptomima prehlade ili gripe, posjeta doktoru nije nužna te se mogu primijeniti prirodni lijekovi i metode borbe protiv kašlja.

Možda te zanima
mirisne svece u kuci

Naša preporuka je Sedatuxil sirup koji kombinuje biljke poput bijelog sljeza i timijana, kao i bijelog luka i klinčića, što daje dobitnu kombinaciju u smirivanju kašlja. Sirup mogu koristiti svi, i odrasli i djeca starija od 36 mjeseci.

Sastav sirupa u 30 ml:

  • Ekstrakt divizme (rastapa sluz) 9900 mg
  • Ekstrakt timijana (smiruje kašalj, ubica bakterija) 252 mg
  • Ekstrakt bijelog sljeza (sadrži sluz te oblaže sluznicu) 5010 mg
  • N-acetylcystein (kida disulfidne veze) 175,32mg
  • Med (povečava produkciju pljuvačke) 1200 mg
  • Kvarcetin (antihistaminik) 150 mg
  • Ekstrakt trputca (smiruje kašalj) 750 mg
  • Ekstrakt bijelog luka E 0,2% alicina (antiseptik, prirodni ekspektorans) 10 mg
  • Ekstrakt klinčića (antiinflamator) 510 mg

Možda vam pomogne: Kašalj – prirodni lijekovi koje imate u kući

Prilikom liječenja kašlja, ne treba zaboraviti ni banalne postupke kao što su ovlaživanje zraka, poglavito u prostorijama grijanim centralnim grijanjem, te prozračivanje prostora. Osim toga, topli napici, čajevi, supe i med već vijekovima imaju opravdano mjesto u liječenju i prevenciji kašlja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh