Kreirajte pozitivnu energiju uz pomoć Feng Shui

Avatar photo
Feng Shui uredjena kuhinja

Šta je Feng Shui? Može li crveni papir ispod poslovnog telefona zaista donijeti više posla? Izgled objekta bitan je za život i produktivnost onih koji u njemu rade? Mit ili istina? Odlučite sami tako što ćete pročitati tekst koji smo vam pripremili za danas.

Feng Shui postaje sve više prihvaćen, iako osjećaj mistike i dalje okružuje njegovu praksu. To je drevna kineska umjetnost usklađivanja nečijeg života u harmoniju sa okolinom, kako bi se ostvarili uslovi za sreću i zdravlje. Doslovno prevedeno, Feng Shui znači vjetar i voda, a odnosi se na sve elemente na planeti Zemlji, čiji su oblik, veličina, pravac i karakteristike stvoreni zahvaljujući interakciji ovih moćnih sila, poznatijih kao qi ili chi.

Feng Shui je posmatranje i prilagođavanje qi. Vitalna energija života (qi) je i opipljiva, kao što su električna energija, dah, planine, stijene, vjetar, voda, biljke i zgrade. Ali i neopipljiva, kao što su misli, duh ili simboli. Feng Shui je najbolje shvatiti kao nauku o odabiru ili uređenju svog životnog okruženja, tako da pet elemenata i Yin i Yang energije budu u potpunoj harmoniji, donoseći dobar život onima koji žive u tom okruženju.

Počnimo sa primjerom gdje možete prosuditi da li se radi o Feng Shui-u ili „geografskom” zdravom razumu. Feng Shui praktičari vjeruju da dobra lokacija ima zaštitu leđa i vodu ispred sebe. Ako bolje osmotrite položaj metropola kao što su Hong Kong (omeđen Južnim Kineskim morem i Centralnim planinama Kine), New York (ograđen Apalačkim planinama i Atlantskim okeanom) i London (omeđen planinom Čiltern i rijekom Temzom) biće vam jasno o čemu se radi. Svaki od ovih gradova ponaosob je danas veliki centar komunikacija i finansija.

Feng Shui i objekti

Tah Majal je jedan od najvećih svjetskih podviga u arhitektonskoj poeziji. Ipak, njegova arhitektura je zapravo primjer lošeg Feng Shui-a koji je uticao na sudbinu indijskih vladara. Iako je lijepo uravnotežen vizuelno, za Taj Mahal-ov bazen i dva puta koji vode ka ulazu se govorilo da stvaraju moćnu liniju energije koja se reflektuje na srce zgrade.

Feng Shui stručnjaci pak tvrde da se ova linija energije zapravo odrazila na zdravlje, stabilnost i dugoročnu političku moć vladara. Naime, godinu dana nakon što je Taj završen, car Šah Jahan teško je obolio, što je dovelo do borbi za presto među njegovim sinovima. Godinu dana kasnije je svrgnut i zatvoren u Agru, odakle je mogao sjetno gledati veličanstveni Taj, a tu je i preminuo.

Moć crvene boje

Za crvenu se kaže da budi energiju oko objekta, što omogućava harmoničnu interakciju sa qi u životnom prostoru. Feng Shui praksa navodi da stavljanje crvene boje ispod poslovnog telefona može da poveća biznis i zaradu. Mnogi nisu vjerovali u iznenađujuće rezultate koje ova praksa donosi. Ljudi koji su je primijenili, pohvalili su se da su pretrpani poslom te da im se javljaju klijenti koji su mnogo puta odbijali njihove ponude.

Jedna žena se požalila da joj je nakon mjesec dana konstantnog posla, opao tok rada. Bila je prilično zbunjena povodom ovih neobjašnjivih promjena a onda se sjetila da je kupila novi faks za svoju kancelariju. Nakon što je stavila crveni papir ispod faksa, posao je ponovo počeo da napreduje. Štaviše, počela je da sklanja crveni papir kako bi napravila pauzu.

Nesanica

Nakon mnogo neuspjelih tretmana akupunkture, akupunkturolog koji je takođe poštovalac Feng Shui-a, zatražio je od svoje pacijentice da mu donese sliku svoje spavaće sobe. Nakon što je pogledao raspored soba u njenoj kući, savjetovao ju je da krevet za spavanje preseli u sobu za goste.

S obzirom na to da se spavaća soba pacijentice nalazila neposredno iznad njene kancelarije, aktivnosti koje su iz kancelarije dolazile stvarale su nesanicu. Onog momenta kada je spavaću sobu zamijenila gostinjskom, pacijentica je ponovo mirno i u kontinuitetu spavala.

feng shui nesanica

Ovim primjerima pokušali smo da vas zainteresujemo za ovaj, sve popularniji način razmišljanja o životnom prostoru. Ako smo u tome uspjeli, u nastavku pročitajte koja su to osnovna pravila Feng Shui-a za svaku sobu u vašoj kući ponaosob.

Feng Shui je drevna kineska praksa koja je postala popularna u zapadnom dizajnu enterijera. Kada koristite Feng Shui, cilj je da dizajnirate dom koji se podudara sa vama kao osobom. To je takođe način da se osigura prostor koji omogućava vašoj energiji (ili „chi”) da ostane pozitivna i konstantna. A ko to ne želi?

Ne morate biti stručnjak Feng Shui-a da primjenite neke od svojih principa u kući. ZdraviJa vam donosi pet jednostavnih savjeta koje čak i početnici mogu koristiti.

Riješite se nereda

Život u kući u kojoj vlada nered sigurno će vas učiniti napetim. Jednostavan način da se nered drži na „sigurnoj distanci” jeste da se organizujete da jednom sedmično očistite dom od suvišnih stvari.

Možda te zanima
boja urina

Ugradite kvalitetno osvjetljenje

Vještačka, a pritom i loša rasvjeta može uticati na trošenje naše energije, pa se uvjerite da svaka soba ima potrebnu količinu svjetlosti. Najbolji izvor svjetlosti je prirodno svjetlo. Naravno, potrebno je instalirati različite izvore svjetlosti, tako da možete imati svjetlo tokom večeri ili u prostorijama bez velikih prozora.

Elektronici nije mjesto u spavaćoj sobi

Ovo mnogima teško pada, ali kvalitetno spavanje i opuštanje su od suštinskog značaja za stvaranje dobre energije. Ne samo da televizor ili računar u sobi utiču da ostanete duže budni, nego elektronika takođe može smanjiti i sam kvalitet spavanja.

Možda vas bude zanimalo šta to, po Feng Shui-ju, od stvari još ne smijete držati u spavaćoj sobi.

„Pustite” prirodu u vaš dom

Priroda je umirujuća, a pet elemenata Feng Shui-a (drvo, zemlja, vatra, voda i metal) imaju mnogo veze sa prirodom. Drveni komadi namještaja, biljke i fontana za vodu su odlični načini da dodate prirodu u vaš dom.

Pažljivo birajte boje

U Feng Shui su boje jako važne. Na primjer, ako želite da se u određenoj sobi opuštate, mogli biste da koristite plavu boju koja stvara osjećaj mirnosti. Na fotografiji možete pogledati kako da po principima Feng Shui-ja kombinujte boje u vašem domu.

feng shui opuštanje
@monliu10

Nakon primjene nekih od ovih osnovnih tehnika Feng Shui vam može pomoći da se osjećate srećnije, opuštenije i energičnije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh