Limunada od lavande za zdraviji život

Avatar photo
limunada od lavande

Iako svi mi ponekad imamo glavobolju, anksioznost je ozbiljna prijetnja zdravlju i treći najčešći problem mentalnog zdravlja širom svijeta. Srećom, postoji efikasan način da se izbjegnu lijekovi i tretiraju ovi zdravstveni problemi prirodnim putem – limunada sa lavandom.

Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti, lavanda ima prilično široku primjenu. Još su se stari Rimljani kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje, dok su je Grci više koristili u medicinske svrhe.
Njena djelotvornost kod raznih tegoba danas je itekako poznata, pa gotovo da nema doma čije ormare ne čuva barem jedna vrećica osušenog lavandinog cvijeta.

Ova biljka tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san. Njemački naučnici često preporučuju čaj od lavande za smirivanje probave. Ulja u lavandi opustiće mišiće probavnog trakta te smanjiti grčeve u želucu i crijevima, a lavanda takođe pomaže kod ublažavanja nadutosti.

Tanin koji se nalazi u lavandi ubija bakterije te sprečava da se manje posjekotine i ogrebotine inficiraju. Na čistu krpu nanesite malo lavandine vodice, lagano pritisnite i držite na posjekotini.

lavanda limunada ulje parfemMnoštvo je zdravstvenih prednosti koje nam daje lavanda, tako da je poželjno da se upotrebljava što više.

Sa druge strane, tu je i limun. O njegovim benefitima smo već pisali i o tome pročitajte ovdje, zatim napravite limunadu sa lavandom za koju vam u nastavku donosimo recept.

Sastojci:

  • Osušena lavanda
  • Sok od 6 limuna
  • 340 g meda
  • 1 l vode

Priprema:

Pola litre vode zagrijte u šerpi te dodajte med i lavandu. Ostavite da kuha 20 minuta , promiješajte te dodajte limunov sok i ostatak vode. Promiješajte, ostavite da se ohladi pa stavite u frižider i konzumirajte po želji.

Možda te zanima
celer

Uživajte!

Recipe by: healthyfoodhouse.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh