Složeni ugljeni hidrati pomažu pri gubitku kilograma

Avatar photo

Kada se spomenu ugljeni hidrati, mnogi odmah pomisle na sendviče i hljeb koji su nezdravi i koji nas debljaju. Međutim, postoje dvije grupe ugljenih hidrata, prosti i složeni. Prosti ugljeni hidrati su zapravo nezdravi jer su dosta prerađeni, te ne sadrže sva vlakna i puna su šećera. U ovu grupu spadaju bijeli hjeb i peciva.

Međutim, složeni ugljeni hidrati su izuzetno važni za naše zdravlje jer sadrže vlakna, vitamine i antioksidante. Pošto nisu previše refinisani, oni zadržavaju daleko više vlakana ali i hranljivih materija od jednostavnih, više obrađenih hidrata, poput peciva.

Ova grupa “dobrih” ugljenih hidrata pomaže pri održavanaju probave, redovnom snu, normalnim funkcijama mozga, te gubitku kilograma. Takođe, treneri predlažu da jedete složene ugljene hidrate prije i poslije treninga, kako biste imali više energije i izgubili željenu mast.

ugljeni hidratiU grupu složenih ugljenih hidrata spadaju:

Integralne žitarice

Za bolji i zdraviji život, uvrstite integralne žitarice u svakodnevnu ishranu. One sadrže veliku količinu vlakana, minerala, vitamina i antioksidanata.

Voće

Voće je odlično za probavu i pruža vam trenutni izvor energije. Plus, količina dobrih ugljenih hidrata koju sadrži i više je nego zadovoljavajuća. Voće kao što su kupine, borovnice, maline, nar i brusnice snabdijevaju vas vlaknima i vitaminima. Takođe, voće je niskokalorično pa je poželjno da ga konzumirate ako želite da se riješite suvišnih kilograma.

Grah i sočivo

Grah vam obezbjeđuje neophodna vlakna i energiju, a 100 grama graha sadrži oko 40 grama ugljenih hidrata. On je i izvor proteina, a ugljeni hidrati koji se u njemu nalaze sporo se probavljaju zbog čega ste duže siti. Sočivo i mahunarke takođe su odličan izvor vlakana, vitamina i minerala.

Povrće

Uglavnom sve vrste povrća sadrže vlakna, minerale, vitamine i antioksidante. Kelj, špinat, mrkva, zelena salata, crveni luk, špargle i celer najbolje su vrste povrća koje sadrže zdrave ugljene hidrate.

Tjestenina

Bilo koja vrsta tjestenine izvor je dobrih ugljenih hidrata pa će vam pomoći da vratite energiju. Naravno, konzumirajte tjesteninu od integralnih žitarica a izbjegavajte sir i koristite zdravije soseve, kako biste spriječili unos masti u organizam.

Možda te zanima
gljive

Pečeni krompir

Krompir je pun ugljenih hidrata i vlakana. Jedan krompir prosječne veličine sadrži oko 50 grama ugljenih hidrata. Ali, umesto da ga pržite, ispecite ga. Dovoljno je da dodate malo soli i bibera i da ga ubacite u rernu.

Ovsene pahuljice

Uvijek ih možete jesti za doručak i sigurno ćete se duže osećati sitim. Za još bolji okus, možete im dodati grožđe, orašaste plodove ili neko voće.

Sada kada znate sve ove informacije, pravac u kuhinju da pojedete neku od zdravih namirnica koje sadrže složene ugljene hidrate!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh