Marisol sprej za nos – prva pomoć kod začepljenog nosa

Avatar photo

Ima li iritantnije pojave od začepljenja nosa usljed prehlade? Ukoliko ste se već uhvatili u koštac sa ovim problemom, sve što vam treba jeste Marisol sprej!

Marisol sprejevi za nos su rastvori morske soli i namijenjeni su osobama kod kojih je poremećena normalna fiziološka funkcija nosne sluzokože, kao i održavanju svakodnevne higijene nosnih šupljina. Marisol rastvori vraćaju sluzokoži nosa njenu prirodnu vlažnost, sposobnost samoprečišćavanja i normalne produkcije sluzi koja je štiti od isušivanja i mehaničkih nadražaja (dima, prašine, itd.). Ovakav tip rastvora poslije primjene na otečenu sluzokožu nosa, brzo i efikasno „izvlači“ tj. drenira vodeni sadržaj, usljed čega se otok sluzokože nosa brzo smanjuje i disanje postaje olakšano. Dreniranje nastaje kao rezultat osmotskog efekta ovog hipertoničnog rastvora.

Redovnim ispiranjem nosne šupljine Marisol sprejevima, nekoliko puta dnevno, smanjuje se mogućnost infekcije gornjih disajnih puteva. Pritom, ne postoje ograničenja za dužinu njegove primjene, jer ne oštećuje sluzokožu nosne šupljine i ne dovodi do pojave tolerancije.

Sastojak svakog spreja jeste morska so, a ostali sastojci se razlikuju u zavisnosti od problema koji se tretira. Marisol Fresh je tako obogaćen etarskim uljem eukaliptusa koje djeluje antiseptično, ublažava otok sluzokože nosa i pomaže kod infekcija gornjih disajnih puteva. Cink u Marisolu Imuno je važan faktor za održavanje čula ukusa i mirisa, dok kalcijum-D-pantotenat u Marisolu Panthenol poboljšava proces epitelizacije kod iritirane i oštećene sluzokože nosa.

Možda te zanima

Marisol sprejevi se preporučuju za svakodnevnu higijenu nosa, kod osoba sa neprohodnim disajnim putevima ili kod onih koji su skloni isušivanju sluzokože disajnih puteva, kod virusnih prehlada i kijavica alergijskog porijekla, kao i tokom putovanja i boravka u prostorijama sa centralnim grijanjem i klima uređajima. Takođe se može koristiti neposredno prije upotrebe kapi za nos, kako bi se isprala nosna šupljina i omogućio bolji kontakt lijeka sa nosnom sluzokožom. Još neke od primjena su kod iritacije kože oko nosa usljed čestog korišćenja maramica ili nakon pirsinga.

Marisol sprej je neizostavan dio svake torbe tokom jeseni i zime, a da biste ga kupili posjetite poslovnice Moje Apoteke ili njen web shop.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh