Mitovi koji usporavaju proces do „six-pack“ trbušnjaka

Avatar photo
mitovi six-pack vjezba trening trbusnjaci

Six-pack. Svakome ko trenira i bavi se fitnesom, cilj je da dođe do njih. Ukoliko ste već dugo u treningu, a rezultati su gotovo neprimjetni, to je vjerovatno jer primjenjujete pogrešne savjete. Vrijeme je da se vratite na pravi put, a ZdraviJa će vam u tome pomoći. Predstavljamo vam najrasprostranjenije mitove koji se tiču savršeno oblikovanog stomaka.

Mit br. 1: Morate izbacite ugljene hidrate

Postoji mnogo različitih vrsta ugljenih hidrata i nisu vam svi neprijatelji, daleko od toga. Jedan od njih je „otporni skrob“. Jedno istraživanje objavljena u časopisu “Nutrition and Metabolismi”, otkrila je da ovaj tip ugljenih hidrata doprinosi sagorijevanju čak 23% više masti tokom dana. Kako? Otporni skrob se digestira u debelom crijevu, te podržava prijateljske bakterije i podstiče ubrzanje metabolizma. Ovu vrstu skroba pronaći ćete u namirnicama kao što su krompir i grašak.

Svakako postoje i oni loši koje treba da izbjegavate. Prvi među njima je šećer. Unosite isključivo zdrave prirodne šećere iz voća i prirodnih sirupa.

Mit br. 2: Fokusirajte se na vježbe za stomak

Možda vam se čini i logično da ako su vam pimarni cilj pločice na stomaku, akcenat prilikom treninga bude upravo na njima. Međutim, stručnjaci iz svijeta fitnesa se ne slažu sa tim. Kažu da trening cijelog tijela daje mnogo bolje rezultate. Zašto? Iako vam zvuči nestvarno, ali vi već imate six-pack, ali je pokriven slojem masnih naslaga. Dakle, tu se ne radi samo o izgradnji mišića, već o smanjenju tjelesne težine. Zato napravite trening koji će aktivirati sve tjelesne mišiće i posmatrajte kako masne naslage zamjenjuju pločice. Ukoliko vam treba ideja za vježbe, potražite je u našoj rubrici Mršam.

Mit br. 3: Dug i snažan kardio je ključ uspjeha

Imamo odličnu vijest za vas! Možete prestati sa dugim i napornim trčanjem i kružnim treninzima. David Kingsbury, licencirani fitnes instruktor, kaže da duge kardio treninge zamijenite onim kratkim, ali snažnim. To je takozvani HIIT trening.

Mit br. 4: Tegovi nisu potrebni za savršenu definiciju

Ukoliko želite da dobijete savršeno definisane mišiće stomaka, tegovi su i te kako bitni. Pojačan intenzitet vježbi, koji se ostvaruje uz pomoć tegova, obezbjeđuje brže i efikasnije gubljenje kilograma, a istovrmeno i izgradnju mišića. To bez  tegova jendostavno nije moguće. U našoj rubrici Vježbam potražite vježbe za sve dijelove tijela.

Možda te zanima
celulit

Mit br. 5: Trenirajte svaki dan kako ne biste ostali bez rezultata

Svako ko se razumije u fitnes, treniranje i sport reći će vam da ovo nije istina. Odmor je veoma važan u procesu izgradnje mišića, svakih pa i mišića stomaka. Nedostatak sna sabotiraće vaše rezultate. Jedno istraživanje je pokazalo da ukoliko spavate manje od 7 sati, vaše tijelo je 55% manje djelotvorno prilikom treninga zahvaljujući hormonu stresa – kortizolu.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da uz malo truda kada su u pitanju ishrana i vježbanje, dođete do savršenih trbušnjaka.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh