Najbolje destinacije za jesenje šetnje u Hrvatskoj

Avatar photo

ZdraviJa je pripremila spisak destinacija u Hrvatskoj za sve aktivne šetače. Sa temperaturama relativno blagim do novembra (još duže u Dalmaciji), možete uživati u šetnjama kroz bukove šume, prateći prirodne uske staze. O kojim destinacijama se radi i zašto su posebne, pročitajte u nastavku.

Velebit

Veliki vrhovi koji dozivaju planinare čine najduže hrvatsko planinsko područje, čiji teren može biti prilično sjajan i za šetače. Dve sekcije u okviru Velebita su označene kao Nacionalni parkovi, Paklenica pokrivena hrastom, bukovim i crnim borovima i Sjeverni Velebit, sa svojom botaničkim rezervatom.

Motovun

Šuma oko ovog lijepog istarskog grada je savršena za jutarnje šetnje tokom čitave godine. Posmatranje mletačkih utvrđenja i jesenjih boja tokom šetnje u ovom mjestu je jednostavno neodoljivo. Povratak je strm, ali ćete biti u prilici da se nagradite toplom vrućom čokoladom koja čeka u jednom od motovunskih udobnih kafića.

Vidova gora

Trajekt koji vodi na Brač radi i tokom jeseni i zime. Zato nemate izgovor da ne posjetite jedan od najatraktivnijih vrhova u Dalmaciji – Vidovu goru. Na 778 metara, ovo je najviša tačka na bilo kojem od jadranskih ostrva, ali vam za njegovo osvajanje neće biti potrebna planinarska oprema jer je put do Vidove gore poprilično lak, sa manjom uzbrdicom za koju će vam trebati svega 2 sata. Šetnja se završava fantastičnim pogledom na dubok plavi Jadran koji se proteže do palete narandžastih boja na obali.

Plitvice

Tirkizna jezera i kaskade Plitvica, najposjećenijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj, poznate su kao dramatične, ali njegove livade i šumski putevi pružaju veliku priliku za živopisne šetnje. Alpska flora, orhideje i bujna bukva su svuda oko vas, te je ovo izvanredan prijedlog za jesenji izlet i šetnju.

Gorski kotar

Jedna od boljih hiking teritorija u Hrvatskoj je Gorski kotar, zeleno, planinsko područje sjeverno od zaliva Kvarnera koji se prostire do granice sa Slovenijom. Ovo mjesto je toliko lijepo da se često upoređuje sa Švicarskom. Tokom šetnje ćete biti u prilici da vidite blistava jezera i alpsku floru. Takođe je napravljena i staza duga 4,5 km u Nacionalnom parku Risnjak, koja počinje i završava u centru za posjetioce u Crnom Lugu.

Krka

Ovaj nacionalni park sadrži niz pješačkih staza koje vam omogućavaju da vidite brojne prirodne ljepote dok ste u pokretu. Jedan put počinje u Stinicama i osam kilometara je udaljen od poznatog vodopada Roški šamar. Ovaj put će vam omogućiti da vidite prelijepe panorame i prođete kroz rustično selo Malenice.

Medvednica

Medvednica, koja se nalazi nedaleko od Zagreba, napravljena je baš za planinarenje. Nježna brdska šuma, uglavnom od bukovih stabala, ispresijecana je stazama i prugama gdje se na svakom koraku može pronaći planinska kuća u kojoj se služi tradicionalna, topla, domaća hrana. Gradska tramvajska i autobuska mreža stiže do podnožja Medvednice – mape i informacije se mogu dobiti u centru za posjetitelje u Bliznecu.

Možda te zanima
koje misice trenirati

Parenzana

Moderni pokušaji oživljavanja nekadašnje željezničke pruge poznate pod imenom Parenzana takođe su oživjeli program aktivnosti oko njene putanje između Trsta u Italiji i Poreča na istarskoj obali. Ovo uključuje niz pješačkih i biciklističkih staza, od kojih neke prolaze kroz tunele, ali i prelijepe pejzaže. Pored zanimljive istorijske pozadine, ovakva šetnja pruža i drugačiji pogled na okolinu, a svi koju su šetali ovom rutom saglasni su da su poželjeli da ona uopšte nema kraj.

Kamenjak

Kamenjak je neokrnuta divljina. To je divlja priroda koja je ohrabrila mnoge mještane da idu u šetnju koja potpuno odgovara trenutnom godišnjem dobu i nikako nije preporučiva tokom ljeta. Takozvana Orhidna staza traje od Premanture do Kamenjaka, a njena dužina je oko 7km. Zanimljivosti ovog predjela su svakako autentični otisci dinosaurusa, skrivene plaže i uvale, barovi i, naravno, mnoštvo različitih vrsta prelijepih orhideja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh