Najatraktivniji ekološki hoteli u svijetu

Avatar photo

Eko turizam je novi trend koji, doduše, još nije rasprostranjen i kod nas, ali je u svijetu potpuno IN. Posljedično, razvila se i nova vrsta blogera – eko blogera koji na svojim profilima na društvenim mrežama reklamiraju eko sadržaj i posvećuju se ovoj temi u svojim tekstovima, vlogovima, itd. Najpoznatiji eko blogeri su nam pomogli da sastavimo spisak najboljih i najposjećenijih eko smještaja na svijetu. Pa krenimo!

Constance Moofushi, Maldivi

Constance Moofushi je čudesno mjesto za odmor i opuštanje. Opkoljeni toplim, tirkiznim okeanom i bijelim pješčanim plažama, ovdje imate priliku da odmorite sva svoja čula. Najbitnija stvar je svakako to da je ovaj hotel nosi titulu “održiv” jer imate priliku da jedete svježu hranu kupljenu od lokalnih ribara i poljoprivrednika. Hotel reciklira sve vrste materijala, pomaže čišćenju vodenih površina u okruženju, a nudi i aktivnosti poput ronjenja i drugog.

Latuvi Eco Village, Meksiko

U ovom malom meksičkom selu vrijeme ćete provoditi hodajući, istražujući i uživajući. Ukoliko volite mir i tišinu, ovo je pravo mjesto za vas jer ćete jedva sretati druge posjetioce. Iz ovog smještaja pruža se zapanjujući pogled na vrhove Sierra Norte. Hrana i sve druge stvari su izuzetno pristupačne pa ovaj smještaj spada i u “budget” klasu.

Losokwan Luxury Tented Camp, Kenija

U ovom smještaju preko 90% osoblja dolazi iz lokalnih zajednica Maasai. Struja se u potpunosti dobija od solarne energije, kao i sve osvjetljenje. Vruća voda se zagrijava pomoću ekološki prihvatljivih drvenih plamenika koristeći održivo ogrijevno drvo. Domaćini imaju sopstvenu baštu koja proizvodi veliki broj usjeva kako bi obezbijedila razne ukusne kuvane obroke. Sav otpad se pravilno odlaže, biomasa se pravi na licu mjesta od organskih ostataka, a očigledno je da sam kamp nastoji imati najmanji mogući uticaj na ekosistem.

Beachcamp Eco Retreat, Australija

Najveće svjetsko ostrvo Fraser Island (ili K'gari na jeziku Aboridžina) je udaljeno, ali pristupačno odredište koje je posvećeno očuvanju ljepote prirode, pružajući uzbudljivo iskustvo za svoje goste. Domaćini su ovdje našli mnoge načine da povežu svoje posjetitelje sa prirodom i lokalnom kulturom. A ova njihova istinska strast ih tjera da odu i korak dalje sa akcijama kompostiranja i reciklaže, čišćenja plaže i drugih sličnih aktivnosti u kojima mogu učestvovati i gosti.

Možda te zanima
odrzivi brendovi oznake

Sala Bai Hotel School, Kambodža

Sala Bai je ustanova pod nadzorom francuske NVO koja obučava više od 100 studenata iz ruralnih regija godišnje, i to besplatno. Ovaj hotel i njegov restoran su u potpunosti posvećeni entuzijastičnim mladićima i djevojkama koji će svaki momenat boravka u ovom smještaju učiniti nezaboravnim! U ovom hotelu nema plastike za jednokratnu upotrebu, a pokrenute su i brojne druge održive inicijative. U jugoistočnoj Aziji generalno još uvijek postoji prostor da se razvije svijest i infrastruktura koja omogućava smanjenje zagađenja koje dolazi sa rastućim brojem turista.

Rancho Margot, Kosta Rika

U sklopu boravka u ovom hotelu nalaze se mnogi sadržaji uključujući prirodne bazene, divne šetnje, časove muženja krava, ribolova, kao i obilazak ranča. Ovdje možete bolje upoznati održivi život, dobiti sertifikat instruktora joge, ili čak naučiti španski! Sa toliko kutaka za opuštanje u zelenilu, ovaj eko smještaj i ranč su jedna od najboljih opcija za boravak u Kostariki. Ukoliko posjetite ovo mjesto, vidjećete kako se zaista štiti životna sredina, pa makar i kroz komercijalne aktivnosti.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh