Najljepši adventi u Evropi koje morate posjetiti

Avatar photo
adveti u evropi

Sredina je decembra i sve odiše prazničnom čarolijom. U domovima se kite jelke, biraju pokloni za najdraže, piju čajevi iz najljepših zimskih šolja. Van domova, duh novogodišnjih praznika osjeti se na svakom koraku. Zaista, ovo je najljepše doba godine. Ako ove zimske praznične dane volite provesti putujući, gradovi u kojim se održavaju adventi su pravi izbor za vas. Kako bismo vam olakšali izbor, za vas smo pripremili spisak najljepših evropskih božićnih sajmova. Uživajte.

Zagreb, Hrvatska

Razlog zbog kojeg se Zagreb našao na prvom mjestu jeste to što je on već 3 godine zaredom biran za najljepši božićni sajam u Evropi. Ako ste posjetili zagrebački advent, složićete se da ovu titulu nije odnio bez razloga. Smješten na nekoliko lokacija širom grada, nudi pregršt zanimljivosti i manifestacija koje će zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih posjetilaca, a ono što ga čini posebnim je to što se svake godine njegov sadržaj mijenja.

Prethodnu godinu obilježio je čarobni Marićev prolaz ukrašen sa nekoliko stotina lampica. Ove godine, to je definitivno advent na Klovićevim dvorima smješten u Gornjem Gradu, a ne propustite prošetati se Zrinjevcem gdje vas očekuje posebna novogodišnja bajka. Ako ste u mogućnosti, od srca vam preporučujemo da do kraja godine posjetite Zagreb jer ćete ga upoznati u potpuno drugom, nadasve magičnom, svjetlu.

advent zagreb
@croatiaweek.com

Beč, Austrija

Prije nego što je Zagreb 2016. odnio titulu najljepšeg evropskog božićnog sajma, tu titulu je dugi niz godina ponosno nosio Beč. Ovaj velelepni srednjoevropski grad, lijep tokom cijele godine, ipak u praznom periodu odiše posebnom toplinom. Praznični duh osjetićete na svakom uglu, ali najveći, i svakako najposjećeniji advent je onaj ispred Rathaus-a.

Tradicija božićnih sajmova u Beču svoje korijene vuče još iz 13. vijeka. Kroz istoriju dugu nekoliko vijekova, advent u Beču godišnje posjeti preko 3 miliona posjetitelja, od čega trećinu čine turisti. Advent pruža sadržaj za sve, a kao najdražu atrakciju, po našem izboru, izdvajamo „poštu u oblacima“, iz koje možete poslati pismo ili razglednicu sa raznim poštanskim markicama.

beč advent
@blog.szallas.hu

Colmar, Francuska

Ovaj francuski gradić postaje pravi raj za sve obožavaoce prazničnih aktivnosti. Gradske četvrti postaju mini-sela čije su ulice isprepletene kao u lavirintu. S obzirom da je ovo veoma poznata vinska regija, ljubitelji vina uživaće u brojnim vrstama domaćeg francuskog vina.

colmar
@eurotravelogue.com

Strazburg, Francuska

Strazburg je još jedan francuski grad koji se tokom novogodišnjih praznika pretvara u pravu božićnu bajku. Božićni sajam u ovom gradu njeguje tradiciju dugu pet vijekova. Tradicija je prisutna u svemu – poklonima, hrani koja uključuje „bredele” – aromatične keksiće koje možete ponijeti kući i njima ukrasiti svoju novogodišnju jelku. Advent u Salzburgu otvoren je do 24. decembra.

 

Možda te zanima
top destinacija 2024

advent u strazburgu
@heleneinbetween.com

Kopenhagen, Danska

U glavnom gradu Danske održava se osam božićnih sajmova koji se tematski oslanjaju uglavnom na najpoznatije bajke Hansa Kistijana Andersena. Kamenom popločane ulice i trgovi Kopenhagena mirišu na kuhano vino i pečene bademe, stabla su ukrašena lampicama, a udobni barovi osvijetljeni svijećama. Najveći advent u ovom gradu smješten je u Tivoli Gardens, tematskom parku. Najveću pažnju na ovom adventu privlači tzv. voz smrti, tj. rolerkoster Daemonen koji nudi 27 ludih vožnji.

advent u kopenhagen
@blogfrancescapiana.it

Talin, Estonija

Božićni sajam u Talinu je malen, kao i sam grad, ali savršeno osmišljen. Malene kućice pretvorene su u raznorazne radionice i izloge hrane, pića i novogodišnjih ukrasa. Krovovi su prekriveni lampicama te okružuju ogromnu jelku koja je smještena u samom centru gradskog trga. Grandiozna zdanja koja okružuju trg ostavljaju utisak kao da ste zakoračili na neku od novogodišnjih razglednica. Sajam ima tradiciju dugu skoro tri decenije, a ono što je specifično za ovaj advent jeste što je otvoren i nakon Nove godine, s obzirom da se u Estoniji vrijeme računa po julijanskom kalendaru.

advent u talinu
@lifestyleasia.com

Salzburg, Austrija

Jedan od najstarijih evropskih adventa je salzburški Christkindlmarkt. Tradicionalno se obilježava ispred gradske katedrale, a posjetiocima pruža znatno intimniji doživljaj božićnog sajma nego neki drugi, veći sajmovi. S obzirom da je Salzburg rodno mjesto Wolfganga Amadeusa Mozarta, to je grad u kojem klasična muzika predstavlja veoma važan kulturni segment. U skladu sa tim, koračajući salzburškim ulicama moći ćete čuti prelijepe note nekih od najtalentovanijih mladih evropskih muzičara.

advent u salzburgu
@salzburgerland.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh