Najljepša jezera Srbije

Avatar photo

Sada kada je prošlo ljeto, ZdraviJa vam preporučuje da vikende provodite obilazeći jezera. Evo nekoliko prijedloga za romantičnu jesenju šetnju ili aktivni vikend u prirodi.

Palićko jezero

Mjesto broj jedan je definitivno rezervisano za ovo vještačko jezero koje zbog različitih sadržaja i prirodnih bogatstava predstavlja popularnu turističku destinaciju. Temperatura vode u jezeru je između 18 i 25°C, što ga čini pogodnim za kupanje u ljetnjim mjesecima, ali i idealnim mjestom za odmor u svim drugim periodima. Obala jezera je dugačka oko 17 km i uređena je cijelom dužinom. Zbog svojih prirodnih karakteristika i značaja sa ekološkog aspekta, Palićko jezero je proglašeno za Park prirode.

Životinjski svijet jezera čine ribe (štuka, čikov, smuđ, šaran, sivi i bijeli tolstolobik) i ptice, od kojih se pet vrsta nalazi na listi ugroženih ptica u svijetu. Biljni svijet karakterišu akvatične vrste, a najznačajnija je rijetka vrsta orhideja – močvarni kacun. Prema legendi, jezero je ostatak Panonskog mora, dok je mnogo vjerovatnije i prihvaćenije mišljenje da je nastalo u pradavna vremena kao izdansko, iako voda jezera najvećim dijelom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. Ovo je istinski biser prirode zemlje Srbije koji vam preporučujemo da obiđete prvom prilikom.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je jedno od najpoznatijih izletišta u Srbiji. Po vrsti pripada grupi vještačkih akumulacionih jezera. Jezero je zapravo riječni rukavac Dunava koji je 1971. godine pregrađen nasipom u gornjem toku i nalazi se u opštini Veliko Gradište (udaljenost od Beograda 120 km, od Požarevca 34 km, od Smedereva 60 km). Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od nivoa Dunava, tako da je stalno obezbijeđen dotok svježe vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne pješčane dine, što omogućava da jezero bude besprijekorno čisto i bistro. Srebrno jezero je bogato ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše. Ribolovcima je poznato po ulovljenom šaranu težine 44 kg.

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Surdulice. Prema nadmorskoj visini i površini od 16,5 km², Vlasinsko jezero je najveće vještačko planinsko jezero u Srbiji i jezero koje je na najvišoj nadmorskoj visini na našim prostorima. Ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca, a najveći je Biljanin zaliv. Poluostrva su popularna kod ljubitelja kampovanja, a istaknutija poluostrva su: Bratanov Del, Dugi Del i Pejčinov Klad.

Spada u prohladna jezera, jer je srednja godišnja temperatura vode 9⁰C, a maksimalna srednja mjesečna u avgustu je 18⁰C, te je pogodnije za klizanje zimi nego za kupanje ljeti. Najzanimljiviji turistički motiv su ploveća ostrva sa potpunom vegetacijom koja se nalaze na jezeru, a pokreću ih vjetrovi. Ova pojava, jedinstvena u svijetu, i ostali pejzaži koje ćete ovde sresti su dovoljan razlog da svratite u okolinu Surdulice.

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero se nalazi kod mjesta Zaovine, na planini Tari, u granicama Nacionalnog parka Tara, u zapadnoj Srbiji. Takođe je vještačko, ima dubinu od 110 m i hrani se vodom preko pritoka Konjske rijeke i Bijelog Rzava. Jezero je izgrađeno u funkciji hidroelektrane „Bajina Bašta” i prazni se usljed niskog vodostaja rijeke Drine kako bi se dobila voda za pokretanje turbina u hidroelektrani, dok se u slučaju visokog vodostaja voda iz rijeke prepumpava u jezero. Kristalno čiste vode, ono predstavlja pravi biser za sve ljubitelje prirode koji se zadese na Tari. Oko cijelog jezera ide lokalni asfaltirani put koji je pogodan za obilazak okoline.

Zlatarsko jezero

Možda te zanima
dnevni umor

Zlatarsko jezero, poznatije kao jezero Kokin brod, vještačko je jezero nastalo u dolini rijeke Uvac izgradnjom brane za potrebe hidroelektrane i pregrađivanjem rijeke Uvac kod mjesta Kokin Brod. Jezero je okruženo planinama Zlatar i Muretnica. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi. Zlatarsko jezero se nalazi na putu Beograd-Crnogorsko primorje i predstavlja popularnu destinaciju za putnike koji žele da zastanu i odmore se od napornog puta.

Obale Zlatarskog jezera nisu uređene, tako da su zastupljene samo divlje plaže. Jezero je najvećim dijelom plovno, što pruža mogućnosti za vožnju čamcima i potpuno uživanje u svim prirodnim ljepotama koje jezero nudi. Česti gosti Zlatarskog jezera su i biciklisti, planinari, lovci i ribolovci. U blizini jezera se nalazi i stanište bjeloglavnog supa.

Izvor: www.zabaviste.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh