Doktori koje muškarci trebaju redovno posjećivati

Avatar photo

Uobičajeno je da većina ljudi mrzi ići kod doktora. Mnogi od njih otpisuju simptome kao nebitne, nadajući se da se nikada neće razboljeti. Ipak, postoje neki doktori koje bi većina muškaraca trebala posjetiti, makar samo jednom godišnje. Pobrinite se da se zadržite u optimalnom zdravlju, pogotovo kada starite, i upravo to će vam obezbijediti dug i zdrav život.

Prije svega zamolite svog porodičnog doktora da vam napravi spisak ljekara koje vam preporučuje da posjetite na temelju vašeg načina života, trenutnog zdravstvenog statusa i istorija bolesti. Ako imate bliskog rođaka koji pati ili je umro od neke bolesti, svakako posjetite doktora specijalistu za tu oblast.

Urolog

Izuzetno važno za muškarace starije od 40 godina. Urolozi su stručnjaci u upravljanju mokraćnim i seksualnim zdravljem, a kako starite kvalitet života vam igra sve važniju ulogu. Oni će vam reći koje simptome trebate ozbiljno shvatiti i objasniti kako da izvršite pravilnu prevenciju.

Dermatolog

Posjetite dermatologa jednom godišnje, posebno ako ste često izloženi suncu. Ovi ljekari će vam pomoći pri zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca, i provjeriti vam sve mladeže i pjegice koji su se mijenjali tokom vremena. Svake godine dijagnostifikuje se 5,4 miliona slučajeva raka kože. Mnogi oblici su bez simptoma i zahtijevaju pregled stručnjaka. Osim toga, muškarci između 15 i 39 godina imaju 55% veću mogućnost da umru od melanoma nego žene.

Proktolog

Koloskopija svakako nije zabavna, ali to može ozbiljno pomoći u održavanju zdravlja. Ako je vašem bliskom članu porodice dijagnostifikovan rak debelog crijeva ili bilo koja druga bolest debelog crijeva, započnite screening u dobi od 40 godina. U svim ostalim slučajevima počnite screening u dobi od 50 godina. Nije na odmet da sa ovom praksom počnete i ranije, sugerišu neke studije.

Možda te zanima

Provjera holesterola

Muškarci bi trebali početi provjeravati holesterol svakih pet godina u dobi od 35 godina. Drugi sugerišu pregled čak tri do četiri puta godišnje ako imate veći rizik. Kod ovog problema veliki uticaj imaju način života, izbor hrane i ostali trenutni zdravstveni uslovi te istorija vašeg zdravstvenog stanja. Doktor opšte prakse je svakako neko koga ne biste trebali zaobići prilikom posjete bolnici.

Oftalmolog

Osim ako nosite sočiva ili naočare, pregled oka nije na vrhu pregleda obaveznih svake godine. No, očni ljekari preporučuju da dolazite svake dvije godine. Takođe, ako bilo ko u vašoj porodici ima ili je imao glaukom, makularne degeneracije, dijabetes, visok pritisak, povredu očiju ili operacije oka, znajte da se problem može vrlo lako desiti i vama. Bitno je naglasiti da ako imate vizualno zahtjevan posao on isto tako može da predstavlja problem za vaše oči te s vremena na vrijeme posjetite ljekara, pogotovo ako imate česte glavobolje ili primijetite neki drugi problem.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh