Nosite kontaktna sočiva? Ove greške morate izbjeći

Avatar photo
kontaktna sočiva oči

Postoje brojne potencijalne komplikacije nošenja kontaktnih sočiva koje se mogu javiti kao neminovnost dugogodišnjeg nošenja, loše biokompatibilnosti (podnošenje materijala od koga je sočivo napravljeno), ili kao posljedica nepridržavanja režima nošenja i održavanja.

Komplikacije kod nošenja mekih kontaktnih sočiva su češće nego kod tvrdih sočiva. Meka sočiva, zavisno od svog sastava, imaju različit procenat vode i u različitoj mjeri propuštaju kiseonik. Ona su teža za održavanje od tvrdih sočiva. Ako se nose duže vremena, pogotovo neprekidno (naročito i noću i danju), mogu izazvati komplikacije na rožnjači, upale konjuktive (površne sluznice oka), kao i druge rjeđe komplikacije na oku.

Donosimo vam par primjera koje većina ljudi, koji nose kontaktna sočiva, radi pogrešno a ni slučajno ne bi trebalo.

suncane naocariNe nosite sunčane naočare

UV zraci su prisutni u svako doba godine, a najbolji način da se zaštitimo od njih je nošenje sunčanih naočara kad izađemo vani. Zimi je važnije da ih nosimo nego ljeti, jer se UV zraci odbijaju o bjelinu snijega i još su jači i štetniji za naše oči.

Zato ne štedite na ovom modnom dodatku i kupite one koje štite oči od sunčevih zraka i do 99% i nosite ih čak i za vrijeme oblačnih dana.

Trljate oči

Nećete baš oslijepiti ako povremeno pokušate izvući zalutalu trepavicu ili česticu prašine iz vašeg oka, ali ako često trljate oči vrijeme je da prestanete. Time ćete povećati šansu za keratoconus, kada se rožnjača tanji i sužava i tako vam oslabljuje vid.

Stručnjaci savjetuju da koristite kapi za oči ili da se jednostavno samo umijete ako osjetite da vam nešto smeta u oku a imate sočiva.

Koristite kapi protiv crvenila očiju

U redu je da ih koristite povremeno, ali redovna upotreba ovih kapi može da našteti vašim očima. Postaće vam potreba i moraćete da ih koristite sve češće, što nije dobro za vaše oči.

kontaktna sočivaTuširate se sa kontaktnim sočivima

Sva voda, bilo da je iz česme, kišnica ili koja druga, sadrži akvantamebu. Ako ova ameba dođe do vaših kontaktnih sočiva, preći će i na vašu rožnjaču što može dovesti do sljepila. Zato, skinite sočiva prije tuširanja i kupanja i nikada ne koristite vodu iz česme za njihovo čišćenje.

Možda te zanima
plastika ekologija

Spavate sa kontaktnim sočivima

Stručnjaci kažu da ovo povećava rizik od infekcije za pet do deset puta jer se bakterije duže zadržavanju na njima i rizik je veći. Smanjen protok vazduha koji dolazi sa dugotrajnim dodirom na sočivo takođe smanjuje sposobnost oka za borbu protiv infekcije.

Steknite naviku da skidate sočiva kad vam nisu potrebna.

kontaktna sočivaNe mijenjate kontaktna sočiva po pravilu

Sočiva su kao magneti za bakterije i prljavštinu i zato je bitno da ih tretirate i mijenjate po propisanim pravilima. Dezinfekcija i redovno mijenjanje su jedni od najvažnijih faktora.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh