Novak Đoković: meditacija, joga i veganizam pomogli su mi na putu ka uspjehu

Avatar photo
Novak Đoković

Ovogodišnji pobjednik Wimbledon-a Novak Đoković osim po sportskim rezultatima poznat je i po svojoj posvećenosti zdravoj ishrani. Uspon na prvo mjesto pratila je bezglutenska ishrana, knjiga o dijeti i veganski restoran „Eqvita” koji je otvorio u Monaku.

Novak je u intervjuu koji je dao za „Amuse magazine”, koji ga je okarakteriosao kao mentalno i fizički najjačeg igrača tenisa svih vremena, ispričao pet trikova i odluka uz pomoć kojih je unaprijedio svoju igru, ali i fizičku i mentalnu snagu.

Dijeta

Novak Đoković: 2010. sam otkrio intoleranciju na gluten. Prije toga nisam ni znao šta je gluten. Iz ishrane sam izbacio i mliječne proizvode kao i rafinisani šećer što je možda i važnije od bezglutenske dijete.

Mislim da mi je taj način ishrane pomogao, ne samo u tenisu, već i da postanem zdravija osoba, te da ubrzam oporavak poslije velikih fizičkih i mentalnih napora. Ne kažem da je to dobro za sve, ali meni je pomoglo i postalo dio mog života i moje karijere.

Meditacija

Novak Đoković: Meditaciju i jogu radim iz potrebe za optimalnim stanjem uma i smirenosti, a u isto vrijeme sreće i užitka. Svi imaju svoje načine da postignu dobro raspoloženje i ljubav prema sebi, ljudima oko sebe, kao i prema cijeloj planeti.

Trudim se da se držim ovog režima koji mi je pomogao u prethodom periodu, a nakon loših rezultata na turnirima. Bitnije od rezultata, imao sam nedostak emocionalnog balansa na terenu, što sam nadokanadio meditacijom i jogom.

tenis novak djokovic
@skysports.com

Zaboravite vaše strahove

Novak Đoković: Imao sam teške treninge svakog dana, ali bez ikakvog straha i ružnih misli. Mislim da su strahovi najveći neprijatelji svakog od nas u svim aspektima života, šta god da radimo. Da sam im pridavao previše pažnje ne bih bio u stanju ostvariti ovo što sam ostvario.

Dozvolite ljubav

Novak Đoković: Pokušavam da se fokusiram na pozitivne emocije koje me nose, kao strast, užitak i inspiracija da se bavim sportom koji volim. Često moram da se vratim suštini, činjenici da volim da držim reket u ruci na bilo kom terenu, ne samo centralnom terenu nekog Grend Slem turnira, a to mi vraća uzbuđenje i užitak da nastavim dalje.

Morao sam ponovo da otkrijem svoju unutrašnju motivaciju, ne samo za pobjedom ili porazom, već i za uživanjem u igri.

Možda te zanima
milena buđevac

Uđite u novu dimenziju svijesti

Novak Đoković: Bio sam blagosloven što sam postao otac dva puta i moja žena je ponovo trudna, a moj život igrača tenisa se promijenio od tada. Ne na način da nemam više motivaciju i želju za igranjem turnira, nego da postanem svjestan da nisam samo teniser.

Sada kada se vratim kući i ostavim reket sa strane posvetim se roditeljstvu u kome uživam. Mislim da mi to donosi smirenost i oporavak.

Izvor: vice.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh