Znate li šta je celijakija i kako se izboriti sa njom?

Avatar photo
pšenica

Celijakija je najčešća hronična gasteorološka bolest koja pogađa veliki dio populacije, a mnogi ni ne znaju da boluju od ove bolesti. Iako ovo oboljenje može izazvati velike zdravstvene probleme, o njemu se veoma malo govori, gotovo nimalo. Šta je celijakija, koji su njeni simptomi, te kako se nositi sa ovim oboljenjem saznajte u nastavku teksta.

Šta je celijakija?

Celijakija ili glutenska enteropatija – nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Dakle, celijakija predstavlja netoleranciju na gluten.

Karakteriše je oštećenje sluznice tankog crijeva. Ukoliko oštećenje traje dugo, ono može izazvati vrlo teške i životno ugrožavajuće bolesti. Sklonost ka ovom oboljenju imaju osobe sa genetskim predispozicijama za to.

Koji su simptomi?

Ne postoje dva oboljela sa istim simptomima ove bolesti. Simptomi zavise od brojnih faktora, kao što su dob bolesnika, trajanje i jačina bolesti, te oštećenja organa. Osnovni oblici celijakije su tipična, atipična i „tiha” celijakija. U zavisnosti od oblika, može se manifestovati na crijevima, koži i na drugim organima i sistemima organa.

Najčešći simptomi su dugotrajan proljev ili brojne, obilne, pjenušave, zaudarajuće stolice, nenapredovanje ili gubitak tjelesne težine, gubitak apetita, nadutost, te psihičko nezadovoljstvo. Tipična celijakija se najčešće javlja kod djece u uzrastu od 6 mjeseci do 2 godine života.

Atipični simptomi koji su rezultat smanjene apsorpcije hranljivih sastojaka hrane su: anemija zbog nedostatka željeza, nizak rast, rahitis, osteopenija, osteoporoza.

Kada je u pitanju „tihi” oblik bolesti, bolesnici su prividno zdravi. Tačnije, oni nemaju nikakvih simptoma bolesti, ali se histološkom analizom sluznice tankog crijeva otkriva njeno oštećenje. Ovaj oblik se najčešće javlja među rodbinom oboljelih od tipične celijakije.

mlada psenica

Liječenje celijakije

Jeidni lijek za ovo oboljenje jeste stroga dijeta koja isključuje gluten. To znači da se ne smiju konzumirati namirnice koje sadrže pšenicu, a to uključuje obični hljeb, tijesto, kolače, poslastice i neke žitarice. Takođe, mora se izbjegavati hrana koja sadrži raž, zob i ječam.

Ovo na prvi pogled može izgledati kao problem, ali srećom, danas možete pronaći odlične bezglutenske zamjene za sve ove nepoželjne namirnice. Bezglutenskom ishranom, crijevne resice će se oporaviti, te se samim tim povlače i sve neugodne pojave koje je celijakija izazvala.

Kako riješiti problem sa dijarejom?

Moramo razlikovati akutnu dijareju i hroničnu dijareju. Akutna dijareja obično nestaje za 2 dana, ali može trajati duže bez prekoračenja 10 dana. Njoj prethodi normalni tranzit i ne vraća se u kratkom roku. Hronična dijareja obično traje mjesecima ili godinama.

Uzroci dijareje

 • Trovanje hranom (na primjer živina zaražena salmonelom ili meso kontaminirano sa Escherichia coli).
 • Virusni gastroenteritis.
 • Stres ili anksioznost.
 • Uzimanje antibiotika: mijenja crijevnu floru i tako smanjuje apsorpcijsku sposobnost crijevnog zida. Antibiotici uzrokuju dijareju kod 5 do 30% korisnika, zavisno o vrsti upotrijebljenog antibiotika.
 • Hronična bolest crijeva: celijakija (nepodnošenje glutena), Crohnova bolest, sindrom iritabilnog crijeva itd.
 • Intolerancija na laktozu.

Dehidracija je najveća opasnost od dijareje. Tokom dijareje, tečna stolica, povraćanje, znojenje, urin i disanje dovode do gubitka tečnosti i curenja elektrolita (natrijum, hlorid, kalijum i bikarbonat). Dehidracija se dešava kada ti gubici nisu kompenzovani.

Higijenske i dijetetske mjere

 • Izbjegavajte salate, sirovo ili nedovoljno kuvano meso kao i mliječne proizvode.
 • Često pranje ruku sapunom i vodom ili alkoholnim gelom je najsigurniji način da se spriječi zaraza (posebno prije jela, tokom pripreme hrane i u trpezariji), kupanje.
 • Ne pijte vodu iz izvora nepoznate čistoće (prokuhajte vodu najmanje 1 minut ili koristite odgovarajući filter za vodu).
 • Kvarljivu hranu uvijek držite u frižideru.
 • Izbjegavajte buffete gde hrana dugo ostaje na sobnoj temperaturi.
 • Pratiti i poštovati rok trajanja namirnica.
 • Izolovati dijete za vrijeme bolesti, jer je virus vrlo zarazan.
 • Za osobe u riziku, konzumirati mliječne proizvode koji su pasterizovani. Pasterizacija ubija bakterije toplotom.

Ukoliko imate problem sa dijarejom, pored preporuka o zdravom načinu ishrane, preporučujemo vam da počnete sa korištenjem prirodnog kompleksa za tečne i česte stolice – Diarilium solucije.

diarlirium

Sastav

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Komisija E i ESCOP prepoznaju internu upotrebu ruzmarina za ublažavanje želučanih poremećaja i njegovu spoljašnju upotrebu, kao dodatak, za ublažavanje reumatskih poremećaja i  poremećaja periferne cirkulacije (ruke, noge). ESCOP takođe preporučuje ruzmarin za poboljšanje funkcije jetre i žuči i, izvana, kao blagi antiseptik. Takođe se koristi za liječenje gihta, smanjenje kašlja i snižavanje hipertenzije.

Ekstrakt sjemena grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa zahvaljujući antibakterijskom, antimikotičnom, antiputridnom, protuupalnom, pa čak i djelovanju na određene viruse sprečava proliferaciju patogena.

Trnjina (Prunus spinosa)

Trnjina se koristi za zaustavljanje dijareje, kod umora, akni, čira, problema sa ustima.

Guščja trava (Potentilla anserine)

Guščja trava je posebno korisna i interno (za liječenje dijareje) i eksterno (za liječenje bolesti sluznice usta i grla).

U slučaju dijareje, efikasna je protiv enterokolitisa, ljetne dijareje, enteritisa i akutnog kolitisa.

Kupina

Tokom vijekova, listovi i pupoljci divlje kupine su korišteni za liječenje hemoptizije, hemoroida, dijareje, dizenterije, oligurije i dijabetesa.

Komorač (Foeniculum vulgare)

Ajurvedska medicina u Indiji i tradicionalna kineska medicina uključile su biljku i njenu klasičnu upotrebu u svoju zvaničnu farmakopeju. Komorač olakšava rad crijeva, smanjuje fermentaciju i formiranje crijevnih gasova, a pomaže u smirivanju bolova u stomaku.

Zeleni anis (Pimpinella anisum)

Efikasan u liječenju raznih probavnih poremećaja, stimuliše apetit, liječi zadah, podržava varenje i prepoznaje se po svom karminativnom djelovanju (olakšava uklanjanje crijevnog plina odgovornog za nadutost, nadimanje, podrigivanje) i djelovanju na želudac.

Matičnjak (Melissa officinalis)

Možda te zanima
plastika ekologija

Matičnjak ublažava gastrointestinalni bol sa dva kombinovana dejstva:

 • Antispazmodično, smanjuje kontrakcije želuca i crijeva.
 • Takođe stimuliše varenje, povećavajući proizvodnju žuči.

Natrijum hlorid

Farmakodinamička svojstva otopine natrijum hlorida su od natrijumovih i hloridnih jona koji održavaju hidroelektrolitsku ravnotežu.

Natrijum-hlorid učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodan rastvor za rehidraciju.

Saharoza

Molekul saharoze se može hidrolizovati da bi se generisao molekul glukoze i molekul fruktoze. Saharoza učestvuje u rehidraciji obezbjeđujući neophodnu glukozu u oralnoj rehidratacionoj otopini i daje energiju.

Kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob učestvuje u rehidraciji obezbjeđivanjem potrebne glukoze u oralnoj rehidratacionoj otopini. Ona takođe donosi energiju jer je spor šećer.

Djelovanje

 • Brzo djeluje
 • Zaustavlja dijareju
 • Olakšava bol u abdomenu
 • Obezbjeđuje rehidraciju
 • Djeluje antiseptički
 • Pogodan za djecu od 36 mjeseci

psenica

Namirnice koje treba izjegavati

Prethodno smo naveli šta to oboljeli od celijakije treba da izbjegavaju, a u nastavku vam donosimo spisak namirnica koje morate izbaciti iz svakodnevne ishrane.

 • Pšenica, raž, ječam i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
 • Pšenične klice, mekinje
 • Pivo, bijela kafa, viski
 • Kupovni hljeb od kukuruznog brašna
 • Gotove supe i sosevi
 • Suhe smokve (bijeli prah na njima je najčešće brašno)
 • Suhomesnati proizvodi kao što su salama, kobasice, hrenovke i paštete (uglavnom sadrže brašno)

Preporuke za ishranu

Danas uglavnom na proizvodima namijenjenim onima koji ne podnose gluten možete pronaći dvije vrste oznaka:

Gluten free (bez glutena) – količina glutena ne smije biti veća od 20 mg/kg

Very low gluten (niska količina glutena) – količina glutena ne smije biti veća od 100 mg/kg

S obzirom da nam je zdravlje na prvom mjestu, trudimo se da vam svakodnevno donosimo i bezglutenske recepte koje možete pronaći u podrubrici Može sve osim glutena.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh