Novi TikTok trend “unutrašnji tuš” – MIT ili ISTINA?

Avatar photo

Čini se da nema kraja TikTok trendovima koji obećavaju transformaciju kože/fizičkog izgleda/životnih navika/seksa itd. A, najnoviji trend koji preuzima naš TikTok “for you page” je “unutrašnji tuš” odnosno, internal shower, za koji se tvrdi da ublažava probavne tegobe i zatvor brže nego što možete reći zatvor. Dakle, šta je unutrašnji tuš? Može li ovaj TikTok trend riješiti problem zatvora? I, što je najvažnije, je li ovaj trend siguran po nas? Pročitajte u nastavku.

Šta je unutrašnji tuš?

Prema korisnicima koji su sudjelovali u trendu, unutrašnji tuš uključuje miješanje dvije kašike čia sjemenki i soka od polovine limuna u šolji vode. Takva “smjesa” se ostavi da odstoji deset minuta dok ne postane poput želatina. Sljedeći korak je popiti mješavinu i pričekati da… organizam odradi svoje.

 

@drlindseyschmidt Internal shower? Is it worth it to help with constipation!? #internalshower #constipation #ibs #travelhack #bloating ♬ Music For a Sushi Restaurant – Harry Styles

Da li i kako čia sjemenke mogu ublažiti zatvor?

Jedna supena kašika čia sjemenki sadrži oko 6 grama vlakana, što je odlično, pogotovo jer mnogi od nas imaju manjak vlakana. Nutricionisti naglašavaju da se odraslima preporučuje unos od oko 30 g dijetalnih vlakana svaki dan – iako najnovije brojke pokazuju da je proječan unos vlakana za odrasle samo 18 g, što je 60% onoga što bi trebalo biti.

A, koja je veza između vlakana u čia sjemenkama i zatvora?

Čini se vjerojatnim da bi čia sjemenke mogle biti korisne za one koji pate od zatvora, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i sklonosti privlačenju vode, jer, vlakna utiču na redovnu stolicu, a voda doprinosi urednoj stolici.

Zaključak – da li je unutrašnji tuš mit ili istina?

Uprkos svim dobrim stranama čia sjemenki, to ne znači da bismo svi trebali uvrstiti unutrašnji tuš u svoju dnevnu rutinu. Zapravo, umjesto oslanjanja na ovaj TikTok trend,  daleko poželjnije je redovno praktikovati uravnoteženu ishranu koja je puna voća i povrća i uključuje hranu bogatu vlaknima. Ovaj napitak od vode s limunom i čia sjemenkama osiguraće malo vlakana i relativno malu količinu vitamina C i antioksidansa, kao i pomoć pri hidraciji, ali ne očekujte nikakve čudesne rezultate.

Da li je unutrašnji tuš zdrav i siguran po organizam?

Za većinu ljudi, koji se odluče sudjelovati u ovom TikTok trendu, unutršanji tuš vjerovatno neće predstavljati nikakvu posebnu opasnost. Međutim, imajte na umu, niko ne bi trebao koristiti bilo koji oblik laksativa bez ljekarske preporuke ukoliko:

Možda te zanima
horoskop za oktobar

  • Imate bilo kakve znakove opstrukcije crijeva, kao što je izostanak stolice nekoliko dana uz simptome kao što su bolovi u stomaku, nadutost, mučnina i povraćanje – u tom slučaju trebate potražiti hitnu ljekarsku pomoć
  • Imate naglu promjenu navike pražnjenja crijeva koja je trajala najmanje dvije sedmice
  • Imate bilo kakvo krvarenje iz rektuma

Koje su prednosti/mane dodavanja čia sjemenki u vašu ishranu?

Čia sjemenke su male, ali nutritivno bogate kao i druge vrste sjemenki. One su izvor proteina, kalcijuma, željeza, magnezijuma, cinka i niacina te bogat izvor antioksidansa.

Ako tek počinjete da uvrštavate čia sjemenke u svoju ishranu, počnite s malom količinom (npr. jednom kašičicom) i postepeno bogatite. Onima koji trenutno ne unose dovoljno prehrambenih vlakana, velika količina čia sjemenki vjerovatno će uzrokovati nadutost u stomaku, probavne smetnje, gasove, dijareju ili zatvor, posebno ako se ne hidriraju dovoljno. Ipak, nekoliko kašika čia sjemenki svaki dan dobra je količina kojoj treba težiti kao dio zdrave biljne ishrane bogate cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem, grahom, orašastim plodovima i sjemenkama.

Ovaj članak nije zamjena za profesionalni medicinski savjet ili dijagnozu. Uvijek potražite savjet svog ljekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog djelatnika za sva pitanja koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh