Ovo je 8 norveških fjordova koje morate posjetiti

Avatar photo

Norveška je predivna zemlja koju stvarno vrijedi posjetiti. Ako se odlučite na ovaj put preporučujemo vam da posebno vrijeme odvjite za posjetu nevjerovatnim fjordovima. Norveški fjordovi su nešto specifično i nesvakidašnje, a posebno je zapanjujuće to što ovih fjordova ima 1190. ZdraviJa je za vas izdvojila najljepših osam.

Nærøyfjord

Ovo mjesto se nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine i kada ga vidite veoma brzo vam postane jasno zašto ima tako prestižan status. Ovo je ogranak Sognefjorda, ali ga ne možete vidjeti iz Stegasteina, pa je safari po ovom fjordu jedan od najboljih načina da ga vidite u punom sjaju.

Sognefjord

Ovo je najduži fjord u Norveškoj i jedan od najimpresivnijih. Moguće je vozom ići od Bergena do Flama i ovo je odličan način da vidite još dva veoma popularna fjorda. Najbolji pogled je iz mjesta Stegastein.

Geirangerfjord

Ovaj spektakularan fjord je takođe na UNESCO-voj listi svjetske baštine zahvaljujući svojoj apsolutno spektakularnoj ljepoti. Jedna od najznačajnijih karakteristika je vodopad Seven Sisters koji ćete pronaći na sredini fjorda, kao i vodopad Friar.

Lysefjord

Najbolji pogled na Lysefjord je sa Pulpit Rock-a. Zašto je ovaj fjord ovoliko hvaljen, postaće vam jasno kad vidite njegovu dužinu i širinu. Da biste do njega došli morate se upustiti u brzu vožnju trajektom. Ne morate da se popnete na vrh Pulpit Rocks-a da biste vidjeli najljepše pejzaže, čak i na pola puta do vrha, možete vidjeti fjord, a pogled sa broda je takođe izvanredan.

Aurlandsfjord

Ovo je još jedan dio Sognefjorda i prvi dio kolekcije fjordova koje ćete vidjeti u Flamu (prije nego što stignete do Sognefjorda). Takođe je odličan pogled na ovaj fjord i iz Stegasteina.

Hardangerfjord

Ako želite da probudite avanturistu u sebi, onda je ovo najbolje mjesto za to jer pogled na Hardangerfjord iz Trolltunge (što znači “trolov jezik”) čini da svako poželi da se penje po stijenama i planinama koje ovaj pejzaž čine uzbudljivim.

Možda te zanima

Nordfjord

Ovaj mirni fjord je 6. najduži u Norveškoj i odličan je za skijanje, poput nevjerovatnog Jostedal Glacier-a.

Hjørundfjord

Mnogi smatraju da je ovo jedan od najljepših fjordova u Norveškoj, jer ga okružuju dramatične oštrine alpskih vrhova.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh