Trendovi koji stvaraju nered u domu

Avatar photo
kauč

Vizuelni nered mnogo utiče na to kako naš dom izgleda. Postoje stvari koje čine da vaš prostor izgleda neurednije i natrpanije nego što zaista jeste. Tu je posebno riječ o must have ukrasnim predmetima koji zapravo nemaju neku funkciju osim što izgledaju veoma lijepo i samo zauzimaju prostor.

Ukoliko ste od onih koji se trude da svoj dom uređuju po najnovijim trendovima, ali u njima zaista i ne uživaju, ovaj tekst vrijedi pročitati. ZdraviJa vam donosi neke od trendova koje viđate na Instagram profilu svjetskih blogera, a koji zapravo samo stvaraju nered.

Puno jastuka

Bilo da je to planina jastuka na vašem krevetu ili hrpa jastuka na vašem kauču, da li je nekome zaista potrebno toliko? Nekoliko dodatnih ukrasnih jastuka omogućava udobnije sjedenje, ali svi znamo da hrpa jastuka završi na podu kada dođe vrijeme za leškarenje. Zadržite nekoliko, koji će zaista imati funkciju udobnijeg sjedenja, a ostalih se riješite.

krevet

Stolica u spavaćoj sobi

Koja vam je prva asocijacija kada pomislite na stolicu u vašoj spavaćoj sobi? Možemo se opkladiti da je skoro svima – mjesto za odlaganje odjeće. Kada ste u žurbi ili kada ne znate šta da obučete sve što svučete sa sebe zavši na toj stolici, umjesto u ormaru, lijepo složeno. Premjestite stolicu u neku drugu sobu, u kojoj će se zaista koristiti. S obzirom da više nemate gdje odlagati odjeću, bićete prinuđeni da je vratite u ormar, gdje joj je i mjesto.

Namještaj jarkih boja

Skup je, u trendu je, ali će iz njega izaći za tren oka. Ukoliko želite da unesete boje i dinamičnost u vaš dom, bolje to radite uz pomoć dodataka kao što su jastuci, tepisi, slike, vaze sa cvijećem i slično. Mnogo je zanimljivije, a u svakom slučaju dugotrajnije ali i lako zamjenjivo. Sigurno će vam lakše biti izdvojiti svotu novca za novu jastučnicu, nego za novu fotelju ili ormar.

namještaj

Zauzet sto za kafu

Ovi mali stolovi na kojima su uredno poredane knjige, časopisi, svijeće, vaze i drugi ukrasi izgledaju veoma lijepo ali gube svoju funkciju. Posebno ako taj sto zaista želite koristiti kada vam dođu prijatelji ili kada sami odmarate uz novine i kafu. Iako ga je ljepo vidjeti na vašem Instagram feedu-u, kada sagledate cijelu sliku prostorije, primijetićete da izgleda veoma neuredno i da odaje utisak da ne vodite računa o svom domu.

cvijeće

Usklađivanje trpezarijskih stolica

Ukoliko nemate mnogo prostora ili vam jednostavno ne treba mnogo stolica, ne stvarajte nered nepotrebnim stolicama. Zadržite onoliko koliko vam je zaista potrebno i ne ustručavajte se da po potrebi dodate stolice koje koristite u druge svrhe. Ne moraju se uklapati, ali izgledaće interesantno i pomalo retro, a više ih nećete morati zaobilaziti.

Svježe cvijeće

I cvijeće je, kao i ostalo u ovom tekstu, stvar ukusa, te ako zaista uživate u svježim ružama, tulipanima ili kalama, nastavite. Međutim, ukoliko ste od onih kojima se ne da redovno održavati cvijeće ili im je preskupo izdvajati novac svako nekoliko dana, imamo savjet za vas. Svježe cvijeće zamijenite saksijskim biljkama. Lako je za održavanje, dugotrajnije, a odlično upotpunjuju prostor. Ukoliko ne možete bez cvjetova, naša preporuka je eukaliptus ili vrbina maca.

kaktus

Možda te zanima
zdravija summer picnic

Namještaj u hodniku

Stolica, vješalica za jakne, ormar za cipele, kukice za ključeve, stalak za kišobrane i još uz to poneki ukras, priznaćete zaista stvara nepotrebnu gužvu. Ukoliko pozovete svoje prijatelje, vjerovatno svi ne mogu ni ući, dok se jedan dio ne smjesti. Zadržite samo ono što vam je zaista potrebno u hodniku, a to je uglavnom cipelar i možda stalak za kišobrane, iako ga mnogi drže u kupatilu ili na balkonu.

Radovi na zidu

Radovi na zidu, bilo da se radi o tapetama, kombinaciji boja ili nekoj drugoj varijanti, na ljestvici trendova kreću se najbrže. U jednom trenutku je in, a već u drugom totalni out.

slike

Ostavite vaše zidove bijelima ili u nekoj neutralnoj boji, a živahnost dodajte uz pomoć ukrasnog namještaja, biljaka ili vaših ličnih predmeta kao što su fotografije i uspomene sa putovanja.

Nema potrebe da svake godine izdvajate ogromnu sumu novca kako biste pratili svjetske trendove koji se mijenjaju iz dana u dan. Mnogo je lakše da promijenite stil enterijera kada treba da promijenite samo par stvari u njemu, a ne da prekrečite cijelu kuću.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh