Petnaestominutni trening za one koji nemaju vremena

Avatar photo
vježbe

U današnje vrijeme kada sami sebe zatrpavamo poslom čak i kada smo kod kuće ili na odmoru, priznaćete da nije lako pronaći vrijeme za fizičku aktivnost. Uz sve obaveze nakon napornog dana uglavnom žurimo da se što prije bacimo na krevet i odmaramo, a ne još više umaramo treningom. Međutim, ukoliko pored svega želite da se posvetite svom tijelu i izgledu, ZdraviJa vam predstavlja trening koji možete uraditi za samo 15 minuta. Priznaćete, 15 minuta za sebe možemo izdvojiti svi, zar ne?

Mačka – krava

S obzirom da želite na trening potrošiti samo 15 minuta vremena, to ne ostavlja mnogo prostora za zagrijavanje što može prouzrokovati moguće povrede. Ova vježba je odlična baš iz tog razloga. Ovaj poznati spoj joge poboljšava fleksibilnost ramena i kičme te je odlična kao priprema za trening.

Zauzmite četveronoški stav – dlanove postavite u širini ramena, koljena u širini kukova. Udahnite duboko i podignite bradu i prsa i pogledajte u visinu. Dok ste tako ispruženi vaše lopatice bi trebalo da se dodiruju. Zatim napravite mačku – izdahnite i privucite bradu skroz uz prsa tako da gledate u pod. Savijte leđa baš kao mačka.

vježbe
@popsugar.com

Ponovite 10 puta za svaku pozu.

Skok ustranu

Ovim skokom pokrenućete svaki mišić vaših nogu i stražnjice.

Oslonite se na jednu nogu, npr. na desnu, dok vam je lijeva noga blago savijena u koljenu. Sve vrijeme dok stojite neka vam tijelo bude blago povijeno. Zadržite dvije sekunde a potom lagano skočite ustranu dočekavši se sada na lijevu nogu, a desnu ostavljajući savijenu. Zadržite dvije sekunde i ponovite sve.

Napravite 10 ponavljanja za svaku nogu.

@menshealth.co.uk

Povlačenje

Ova vježba aktivira sve mišiće tijela, a najviše trbušne.

Lezite na pod. Odignite vaše noge i gornji dio trupa, tako da pod dodirujete samo zadnjicom. Privucite noge prsima, a potom ponovo ispružite. Ruke sve vrijeme držite ispred sebe ili iza glave.

Napravite 15 ponavljanja.

@pinterest.com

Skok iz čučnja

Ova vježba djeluje na vaše kukove, koljena i zglobove, tzv. trostruku fleksiju koja stvara snagu pri svakom skoku, a istovremeno pruža odličan kardio efekat.

Iz uspravnog položaja zauzmite stav za čučanj. Dakle, savijte koljena kao da ćete sjesti. Ruke držite uz tijelo ili ih ispružite ispred sebe. Vodite računa da koljenima ne prelazite liniju stopala. Nakon što se zadržite u ovoj pozi dvije sekunde, skočite uspravno. Prilikom doskoka, pazite da se pravilno dočekate kako ne biste povrijedili nožni zglob.

vježbe
@mensjournal.com

Ponovo zauzmite položaj čučnja i sve ponovite 10 puta.

Burpee

Burpee je vježba koja aktivira cijelo tijelo i poboljšava rad krvog sistema.

Možda te zanima
metoda hodanja na traci

Iz stojećeg položaja čučnite, a potom zauzmite položaj za sklek. Uradite sklek i ponovo se vratite u čučeći položaj, a zatim iz njega skočite. Ruke ispužite visoko iznad glave. Ponovite ovu vježbu 10 puta.

I tokom izvođenja ove vježbe vodite računa da prilikom doskoka ne povrijedite zglobove.

vježbe
@crossfitexclamation.com

Planinarenje

Dok izvodite ovu vježbu zamislite da planinarite i da je pod planina.

Iz stojećeg položaja spustite se u položaj za sklek. Jednom nogom, npr. desnom, zakoračite prema lijevom ramenu te je vratitie u prvobitan položaj skleka. Ponovite isto drugom nogom, ali u ovom slučaju lijevom nogom iskoračite ka desnom ramenu.

vježbe
@rockbottomgolf.com

Napravite 30 ponavljanja za svaku nogu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh