Postporođajna depresija zapravo počinje već kada zatrudnite?

Avatar photo
postporođajna depresija

Rođenje bebe bi trebalo biti radosno iskustvo – ali za mnoge žene, ono dolazi sa nekim značajnim izazovima kada je u pitanju mentalno zdravlje, kao što je postporođajna depresija. Dok do 70 odsto žena prijavljuje određena iskustva sa ovim problemom nakon porođaja, potpuna degeneracija nakon porođaja pogađa oko 16 procenata novih majki.

postporođajna depresija
@pinterest

Istraživanja

Ne doživljavaju sve žene postporođajnu depresiju na isti način. U nedavnom istraživanju, istraživači sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini identifikovali su tri različita podtipa ovog poremećaja. Prema ovoj studiji, neke žene doživljavaju pojavu depresivnih simptoma tokom trudnoće, što može rezultovati većim rizikom od razvoja najtežeg tipa postporođajne depresije nakon porođaja. Dr. Samantha Meltzer-Brody iz UNC-ovog Perinatal Psychiatry Programa rekla je da je važno da doktori budu svjesni različitih načina na koje se porođajna depresija manifestuje.

“Potrebna je detaljna procjena istorije žena kako bi se vodile odgovarajuće kliničke i tretmanske odluke”, rekla je Meltzer-Brodi u saopštenju. “Nedavno smo saznali da postporođajna depresija može imati svoj početak simptomima koji mogu početi zajedno sa trudnoćom. Bolje razumijevanje razlika kada je u pitanju postporođajna depresija utiče na primjenu i tumačenje skrininga, dijagnoze, liječenja i istraživanja poremećaja perinatalnog raspoloženja.”

postporođajna depresija
@pinterest

Studija je analizirala podatke od više od 10.000 žena prikupljenih tokom prethodnih studija, koristeći uobičajenu psihološku tehniku koja se naziva latentna analiza klase. Ova statistička metoda se koristi za kreiranje podgrupa u okviru klase, u ovom slučaju, žena sa postporođajnom depresijom.

Istraživači su podijelili žene koje su patile od postporođajne depresije u klasu 1, klasu 2 i klasu 3, posebno imajući u vidu težinu simptoma, vrijeme početka, samoubilačke ideje i anksioznost. Klasa 1 je imala najmanje teške simptome, zatim klase 2 i tako dalje. Treća klasa je bila u velikoj mjeri povezana sa pojavom simptoma tokom trudnoće (a ne tokom mjeseca nakon porođaja), kao i sa anksioznošću, lošim raspoloženjem, komplikacijama tokom porođaja i samoubilačkim idejama.

postporođajna depresija
@pinterest

Važno je znati

Pored kliničara koji su upoznati sa različitim načinima na koje se porođajna depresija manifestuje, važno je očekivati ​​da se i mlade žene upoznaju sa faktorima rizika za razvoj ovog stanja. Poznato je da su žene koje su patile od depresije i starije žene u većem riziku za razvoj postporođajne depresije, u odnosu na mlađe žene i žene koje su ranije dobile djecu.

Možda te zanima

Nedavno je istraživanje otkrilo druge važne i prethodno nepoznate faktore rizika za postporođajnu depresiju. Istraživanje Northwestern univerziteta vezano je za kontrolu boli tokom porođaja i smanjeni rizik od razvoja postporođajne depresije. Studija je pokazala da su stope postporođajne depresije udvostručene za žene koje nisu koristile epidural. Finska studija takođe je otkrila da žene sa dijagnostifikovanim strahom od porođaja imaju tri puta veći rizik od postporođajne depresije.

Sva ova istraživanje bila su tema na nedavnom događaju, “Postpartum Depression: Action Towards Causes and Treatment (PACT)”, i objavljena su u časopisu “The Lancet Psychiatry”.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh