Savjeti kako da uspješno odstranite pesticide sa hrane

Avatar photo
pesticide

Većina, tačnije 90% voća i povrća koje kupujemo na tržnicama i u marketima su tretirana pesticidima. Posljednjih godina sve je više onih koji na tržištu prodaju isključivo organsku hranu. Međutim i u tim situacijama morate biti jako oprezni. U nastavku vam donosimo provjerene informacije o štetnosti, ali i o tome kako da odstranite pesticide sa voća i povrća.

Šta su zapravo pesticidi?

Pod pesticidima podrazumijevamo proizvode hemijskog i biološkog porijekla koji su namijenjeni zaštiti ekonosmki značajnih biljaka i životinja od štetnih insekata, grinja, korova, bolesti i drugih štetnih organizama.

Međutim, iako pesticidi služe da zaštite namirnice od štetnih organizama, oni štete ljudskom organizmu, a dokazano je i njihovo kancerogeno dejstvo. Takođe, svako korištenje pesticida sa sobom nosi negativne posljedice na ekosistem u kojem se primjenjuje, kao i na ekosisteme u okolini.

pesticide

Američki izvještaji pokazuju da je pesticida najviše u jagodama, špinatu, nektarinama, jabukama i breskvama, a najmanje u kukuruzu, avokadu, ananasu, kupusu, luku i grašku.

Koje su posljedice konzumiranja pesticida?

Ljudi pesticide konzumiraju nesvjesno, bez razmšljanja o njihovom štetnom uticaju i negativnim posljedicama po sopstveno zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) registrovala je oko 3 miliona trovanja uzrokovana pesticidima godišnje, od čega je čak 220.000 sa smrtnim ishodom.

Iako količina pesticida u voću i povrću nije velika, svakodnevno konzumiranje namirnica koje su tretirane ostavljaju teške posljedice na čovjekov organizam. Dugotrajna izloženost pesticidima može imati teške posljedice na nervni sistem, te uzrokovati slabo pamćenje, poteškoće u koordinaciji te smanjiti reflekse, vidne sposobnosti i motoričke vještine.

Ovi simptomi su obično vrlo suptilni i razvijaju se vrlo polako. Takođe, toksini iz pesticida mogu uzrokovati i astmu, alergije, hiperosjetljivost, hormonalne probleme i bolesti reproduktivnog i sistema za probavu, a njihova mogućnost uništavanja zdravih ćelija može dovesti i do razvoja karcinoma.

pesticide

Posebno osjetljivu grupu čine djeca koja su još u razvoju i nemaju još uvijek stabilno izgrađen imunitet. Ipak, moguće je pesticide odstraniti sa voća i povrća, a tehnika pranja je veoma bitna. U nastavku vam donosimo nekoliko načina za uklanjanje pesticida sa voća i povrća.

Operite voće i povrće u toploj vodi

Vruća ili ledena voda odstranjuje i zdrave materije namirnica. Zato koristite mlaku vodu kako biste očistili namirnice od pesticida. Nakon što voće i povrće dobro isperete u mlakoj vodi, temeljno ga prebrišite čistom pamučnom krpom za suđe.

Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru kao što su jabuka, kruška, tikvica, paradajz, krastavac i slično. Zeleno lisnato povrće, poput salate i kelja perite u sudoperu vodom u koju ste prethodno dodali jednu do dvije kašike sode bikarbone.

Potopite namirnice u slanu vodu

Stavite voće ili povrće u veliku posudu napunjenu vodom i dodajte pola kašičice soli. Pustite namirnice da odstoje nekoliko minuta u toj vodi, a potom ih operite i isperite čistom vodom.
Ako želite sasvim prirodnu varijantu, najbolju kombinaciju čini so i limunov sok.

Napunite posudu vodom te joj dodajte kašiku soli i iscijedite jedan limun. Zatim potopite voće i povrće te pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode i dobro osušite. Ova metoda je idealna za zeleno lisnato povrće kao što su blitva i špinat, ali se ne preporučuje za gljive.

Koristite razrijeđeno sirće

Najbolji način za uklanjanje pesticida iz kore je oprati namirnice razrijeđenim sirćetom. Kašičicu sirćeta stavite u posudu sa vodom, stavite namirnice i pustite da stoje neko vrijeme, te isperite vodom i posušite.

pesticide

Ogulite koru

Limuni, narandže, mandarine, lubenice, mrkva te drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem. Operite namirnice, a tek onda ogulite koru. Operite još jednom i jedite.

Velika greška koju mnogi prave jeste rendanje kore agruma prilikom pripreme deserta. Ovo biste trebali raditi samo ako ste sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.

Kućni sprej za čišćenje

Pomiješajte kašiku limunovog soka i dvije kašike sode bikarbone. Dodajte jednu šolju vode. Ovaj rastvor možete prskati po voću i povrću kako biste ga očistili. Sprej treba držati na hladnom.

Možda te zanima
cimet

Poslužite se tkaninom

Koristite komad tkanine potopljene u toplu vodu kako biste očistili površinu namirnica, a potom ih isperite vodom.

Drugi načini zaštite od pesticida

Ako ne želite prati namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se namaču tokom noći. Potopite voće i povrće u vodi te sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite te oprano spremati u frižider jer će se tako brže pokvariti.

Vodite računa i o načinu pripremanja hrane

Pirjanje, kuhanje na pari i kratko kuhanje u vodi najbolji su načini pripremanja povrća. Povrće izrežite na jednake komade kako bi se brže i ravnomjernije skuhalo.

kuhanje

Dinstanje (od pet do deset minuta) pogodno je za povrće kojem treba mala količina vode ili temeljca da bi omekšalo, poput bundeve, celera i luka. Kuhanje na pari idealno je za mrkvu, kelj i brokulu (pet minuta), dok batatu i krompiru treba desetak minuta. Špinat i blitvu dovoljno je kuhati u vodi od dvije do tri minute.

Za djecu birajte provjereno povrće i voće

Ekološki uzgojene namirnice igraju važnu ulogu u zaštiti i očuvanju zdravlja dječijeg organizma koji je puno osjetljiviji na pesticide. Za djecu je stoga uvijek najbolje kupovati lokalne, sezonske namirnice od provjerenog dobavljača, i kad god je to moguće, iz ekološkog uzgoja.

Možda vam bude interesantno: Naučite vaše dijete da zavoli povrće

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da uspješno odstranite nepoželjne pesticide sa hrane koju jedete.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh