Seks u trudnoći i sve što ste htjeli znati o tome

Avatar photo
seks u trudnoći

Tokom trudnoće različiti parovi imaju različite želje za intimnim odnosima, ali nije rijetkost da žene imaju povećanu želju i još više uživaju u seksu nego što je to bio slučaj prije trudnoće. ZdraviJa vam donosi neke od činjenica o tome da li je seks u trudnoći dobar ili ne, kada su intimni odnosi u redu, a kada ih i zbog čega trebate izbjegavati.

seks u trudnoći
@pinterest

Uglavnom u prvom trimestru želja za seksom nije naročito izražena, jer su trudnice umorne i iscrpljene mučninom i povraćanjem. Grudi su osjetljive, nekada imaju osjećaj težine u donjem dijelu stomaka, kao ni tokom kasnog trećeg trimestra, kada je beba već jako velika, bol u donjem dijelu leđa je sve jači i nije uvijek jednostavno imati odnos.

Ali  tokom drugog i trećeg trimestra moguće da će se, pod uticajem veće cirkulacije do koje dolazi i u genitalnim organima, želja za seksom povećati više nego ranije.

O svojim potrebama za seksom morate razgovarati i sa partnerom, koji nekada može vaš nedostatak interesa smatrati za odbijanje njega lično, a sa druge strane nekada može imati strah od odnosa pa vašu pojačanu želju ne razumjeti, što vi možete shvatiti kao odbijanje. Razgovarajte o strahovima i željama, o različitim mogućnostima i pozama kao i alternativnim metodama zadovoljavanja, oralnom seksu ili masturbaciji.

Da li odnosi mogu da naškode bebi?

Problemi sa seksom u trudnoći mogu proizilaziti iz straha kako trudnice tako i njenog partnera da odnosima mogu da naškode bebi, da je povrijede, da pokrenu prijevremeni porođaj ili izazovu krvarenje.

Potrebno je mnogo ljubavi i razumijevanja među partnerima i razgovora da bi se ovakvi problemi prevazišli, a osnovno je da oboje razumiju da, ako je trudnoća niskog rizika i nema nikakvih problema koji mogu da je komplikuju, seks nije zabranjen u trudnoći, i da predstavlja normalnu aktivnost u kojoj oboje partnera može nesmetano uživati, poštujući ograničenja koja donosi rast stomaka i bebe.

Penis ne može da povrijedi bebu, jer je ona dobro zaštićena matericom i plodovom vodom, a sluz koja se nalazi u grliću sprečava bakterije i spermu da uđu u matericu. Treba izbjegavati duboke penetracije koje bole, jer one mogu biti problem i mogu nanijeti povrede, kao i penetracije stranim predmetima.

seks u trudnoći
@pinterest

Kada treba da izbjegavate odnose?

Seks treba izbegavati ako postoji rizik od prijevremenog porođaja, nekompetentan grlić materice ili problemi sa posteljicom kao što su nisko usađena posteljica ili prethodno krvarenje u trudnoći. Tu se spisak otprilike i završava, i ako vaša trudnoća ne spada u ovakve visoko rizične, možete voditi ljubav sve do kraja trećeg trimestra.

Tokom orgazma, bilo da je do njega došlo tokom odnosa ili bez njega, može doći do blažih kontrakcija materice i to je normalno, ne treba odmah da se uplašite, ali ako se kontrakcije nastave ili ih prati krvarenje, treba da se javite ljekaru i o tome ga obavijestite.

Možda vas bude zanimao i Vodić kroz trudnoću za buduće tate.

Koje su poze tokom trudnoće najprihvatljivije?

Sve što vam oboma prija, dozvoljeno je. Na početku trudnoće još uvijek vam ne smeta da vodite ljubav i na klasičan način, da je partner od gore, ali to postaje sve teže kako trudnoća odmiče, kada treba pokušati sa alternativama.

Poza sa ženom od gore

Ova poza uglavnom odgovara oboma tokom cijele trudnoće, ali će vam vjerovatno biti lakše da, u trećem trimestru, klečite iznad partnera, nego da ležite na njemu.

Možda te zanima
deca i ljutnja

Poza kod koje partner leži na strani

Vaš partner leži na strani, a vi ste na leđima, sa nogama prebačenim preko njega. Ova poza vam omogućava da se gledate, bez pritiska na stomak, a dozvoljava i dobru predigru.

seks u trudnoći
@pinterest

Adaptirana „klasična” poza

U ovoj pozi, partner je od gore, ali ne leži na vama, nego se oslanja na ruke. Ova poza će vam vjerovatno odgovarati sve dok vam stomak ne bude jako veliki.

„Sjedeća” poza

Sjednete partneru u krilo, okrenuti licem ka njemu. Ova poza je odlična jer pruža dobru penetraciju, ali je vjerovatno nećete moći primjenjivati kada vam stomak bude mnogo veliki.

Penetracija „od nazad”

Kleknete i oslonite se na koljena i laktove, dok vaš partner klekne iza vas i uđe u vas otpozadi. Na ovaj način nema nikakvog pritiska na vaš stomak, a partner istovremeno može da vam miluje grudi i klitoris.

Odaberite svoj put za postizanje zadovoljstva!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh