Šta je retinol i na koji način BRIŠE bore?

Avatar photo
retinol bore

Ukoliko si počela da se fokusiraš na očuvanje kože lica, znaj da ne postoji lokalni tretman koji je efikasniji u održavanju elastičnosti i izbjegavanju bora od retinola. Danas te u ZdraviJa magazinu upoznajemo sa terminologijom vezanom za retinoide, a sada možeš na jednom mjestu da saznaš sve što ti treba prije nego što počneš da koristiš ova jedinjenja.  Šta je to retinol i kako BRIŠE bore, saznaj u nastavku.

Vrlo mali broj jedinjenja može da zadovolji visoke kriterijume kao što je to dobra propustljivost u različite dijelove kože, iskorištenost od strane ćelija, odnosno biološka aktivnost i bezbjednost. U toj maloj družini jedinjenja počasno mjesto pripada aktivnim oblicima vitamina A poznatim kao retinoidi.

Šta su retinoidi?

Retinoidi predstavljaju različite oblike vitamina A koji ispoljavaju biološku aktivnost retinola. Retinol, jedno od najvažnijih jedinjenja u njezi kože dokazano stimuliše proliferaciju odnosno smjenu ćelija kože, dovodi do pojačanog lučenja elastina i kolagena čineći kožu gušćom bez bora , akni i drugih nepravilnosti u koži. Ima najjači korektivni mehanizam kako u domenu znakova starenja tako i u nekim upalnim procesima kože poput akni.

Ova grupa jedinjenja spada u isto vrijeme u najhvaljenije i najzloglasnije sastojke preparativne kozmetike. Definitivno, jedan je od najjačih anti-age sastojaka, ali, ukoliko se nepravilno primjenjuje, može napraviti više štete nego koristi.

Istovremeno, dobro odabran proizvod sa vitaminom A praktično čini čuda na tvojoj koži i poboljšanje kvaliteta je neizostavan ukoliko se prati uputstvo primjene.

Da bi tvoja koža pronašla najbolji put njege ZdraviJa ti donosi sve potrebne informacije koje su ti potrebne prilikom odabira proizvoda na bazi retinola.

Pozitivna strana djelovanja retinola je ta da omogućava transformativne efekte na koži. Među dokazanim efektima su povećanje gustine i elastičnosti kože, pospješuje sintezu kolagena kao i zadržavanje vode u koži, smanjenje vidljivosti bora i linija, regulisanje aktivnosti pigmenta u koži, preventivno djelovanje na akne i hiperpigmentaciju.

Američka akademija dermatologije i Evropski dermatološki forum stava su da retinoidi zauzimaju centralnu ulogu u efikasnom tretmanu čestih dermatoloških stanja, a posebno kod tretmana akni i posljedica foto-oštećenja.

Važno je napraviti razliku između različitih oblika vitamina A

Kad govorimo o retinoidima, retinolu i retinu-A, zapravo pričamo o retinskoj kiselini koju koža koristi u procesima regeneracije. Retinska kiselina jedino može biti iskorištena od strane ćelija kože dok drugi oblici zahtijevaju konverziju odnosno promjenu svog primarnog oblika u ovu kiselinu.

Ona ima sposobnost da se veže za retinske receptore koji se nalaze na ćelijama i daje jasne upute ćelijama kože da se ponaša kao zdrava i mladolika koža.

Slikovito posmatrano, retinoidi edukuju kožu da se ponaša po uzoru na zdravu i mladu kožu.

retinoidi retinolRetin-A ili tretinoin se nalazi u proizvodima koji se mogu dobiti samo na recept. Takav preparat sadrži retinsku kiselinu koja ne treba da prođe metabolički proces u organizmu već je dostupna odmah ćelijama kože. Retin -A se koristi u terapiji liječenja težih oblika akni.

Tipične nus-pojave oralnog uzimanja retina A su nedostatak daha, bol u mišićima, povraćanje, depresija, glavobolja. Ove pojave su prolaznog karaktera nakon čega slijedi proces izlječenja akni. Upotrijebljen na koži izaziva ljuštenje kože, međutim, u isto vrijeme reguliše rad lojnih žlijezda i normalizuje pravilno lučenje sebuma što dovodi do nestanka akni na koži.

Sa ovim visoko koncentisanim oblicima vitamina A potrebno je da se bude pažljiv jer je foto senzitivan, potrebno je terapiju koristiti u zimskom periodu. Takođe, trudnice ne smiju da koriste ovaj lijek jer je dokazano štetno djelovanje na razvoj ploda u stomaku.

Dugo se tragalo za alternativnim oblicima vitamina A sa većom podnošljivošću i stabilnošću koji će biti blaži preparati koji mogu da se kupe u parfimerijama i drogerijama.

Trenutno se u slobodnoj prodaji uglavnom mogu naći tri oblika vitamina A: retinyl palmitate, retinol i retinal. Sama aktivnost ovih molekula značajno je uslovljena njihovom udaljenošću od aktivnog oblika, odnosno retinoične kiseline.

Možda će ti biti interesantno: Čišćenje lica – ultimativni vodič za svaki tip kože

Ponajmanje ubjedljivim čini se retinyl palmitate čije djelovanje teško da može da se poredi sa retinolom i retinalom. Pojedini podaci govore da jedan odsto retinola ima slično djelovanja kao niske koncentracije retinoične kiseline.

Takođe, broj studija koje govore o mjerljivoj efikasnosti retinola podosta je zavidan stoga se može smatrati ispravnom alternativom za koju nije potreban recept. Retinal se čini još fascinantnijim jer ispoljava potentnije dejstvo sa nešto manje iritacija.

Retinal zvuči kao novije jedinjenje iako nije, već je samo usavršen proces stabilizacije kako bi mogao da se nađe u kozmetičkom proizvodu. Kako je vitamin A rastvorljiv u mastima i uljima svi njegovi oblici koji se nalaze u preparatima za kožu su vrlo masni u obliku seruma, kako bi se retinol mogao ravnomjerno upiti u koži.

Kako odabrati koncentraciju retinola u serumu?

Ukoliko si primijetila nekoliko bora ili je tvoja koža malo opuštenija nego što je nekada bila, retinoidi će definitivno dovesti do očekivanih rezultata. Vitamin A ima nevjerovatna dejstva za tvoju kožu, ali moraš znati da je posebno važno krenuti sa najnižom dostupnom koncentracijom i to svako drugo veče ili čak samo tri puta sedmično.

Kasnije treba povećavati broj aplikacije preparata na koži u zavisnosti od problema koji imaš na svom licu. Retinoidi nisu stabilni na svjetlu stoga se koriste isključivo naveče. Ukoliko se ne tretiraju specifična kožna stanja poput akni, ne treba težiti visokim koncentracijama već je potrebno početi sa najmanjom dostupnom koncentracijom ovog jedinjenja i pratiti podnošljivost svoje kože.

Početna faza primjene retinoida je propraćena perutanjem i suvoćom kože, koji su privremeni i često prouzrokovani pretjeranom upotrebom preparata. Zbog svog iritirajućeg efekta u početku mnoge žene prestaju koristiti i prije nego što vide rezultate. Ukoliko pravilno pristupaš pri nanošenju ovakvog preparata, izbjećeš negativne efekte.

Upotreba retinoida zahtijeva adaptaciju tako da, iako se iskusi reaktivnost, to ne znači da si „alergična“ na jedinjenje već samo da su ćelije kože preplavljene pa stoga treba prilagoditi koncentraciju i koliko često da nanosiš.

spriječiti nastanak bora retinol

Kada možeš vidjeti rezultate?

Retinoidima treba minimum 6 sedmica, a često i duže kako bi se uvidjeli prvi rezultati. Ovo treba gledati kao što se gleda na zdravu ishranu ili fizičku aktivnost koje zahtijevaju ulaganje i disciplinu, ali su rezultati zagarantovani.

Možda te zanima
piling tela

Tačnije, nijedan kozmetički proizvod neće pozitivno uticati na kožu u fazi starenja kao dobro formulisan proizvod sa retinoidima.

Kada smo kod formulacije za retinoide, važe nešto drugačija pravila u smislu da je mnogo bolje tražiti minimalistički sastav tj. sastav koji nije pretrpan drugim jedinjenjima jer studije pokazuju da je efikasnost retinoida u direktnoj vezi sa bazom u kojoj su rastvoreni.

Minimalističke formule smanjuju mogućnosti negativne interakcije između molekula koja bi narušila efektivnost retinoida. Adekvatna ambalaža koja štiti od vazduha i svjetla je presudna.

Šta treba izbjegavati, a šta je dobro u sastavu?

Tokom samog nanošenja retinoida, a pogotovo u procesu adaptacije, treba izbjegavati sve AHA, BHA, odnosno voćne kiseline, visoke koncentracije vitamina C u obliku askorbinske kiseline kao i sve proizvode koji sadrže etarska/esencijalna ulja, prirodne ili sintetičke parfeme i veliku koncentraciju alkohola.

Sa druge strane, odlična podrška tretmanu kože sa retinoidima može biti vitamin B3, najčešće označen kao niacin ili nikotinamid, potom vitamin E, ekstrakt zelenog čaja, ferulična kiselina, rezveratrol, bisabolol i drugo.

Na kraju treba biti slobodan u eksperimentisanju sa različitim formulacijama proizvoda na bazi retinoida, samo budi sigurna da sadrže retinol ili retinal oblik, da su u adekvatnim koncentracijama, te prilagodi proizvod svom tipu kože.

Kako koristiti retinoide?

Proizvode koji sadrže retinol koristite isključivo onako kako je navedeno u uputstvima na pakovanju ili prema savjetima vašeg doktora. Nakon što lice očistiišnježnim tonerom, dozvoli da se koža potpuno osuši nekih 30 minuta.

Primijeni malu količinu seruma koji sadrži retinol  i masiraj prema gore, fokusirajući se na čelo, predio oko usta, ispod očiju i duž čeljusti.

Pošto retinol ohrabruje novu proizvodnju kožnih ćelija, on takođe ubrzava umiranje starih ćelija kože. Uključivanje pilinga jednom ili dva puta sedmično pomaže u smanjenju reakcija koje retinol izaziva kada prvi put počinete da ga koristite.

Koristi piling u noćima kada ne nanosiš retinol, ili ujutro, minimalno 12 sati prije nanošenja retinola.

Nakon što se retinol potpuno apsorbuje, nanesi umirujuću hidratantnu kremu. Pokušaj sačekati najmanje 20 minuta prije nego što primijenite bilo koji proizvod, kako bi osigurala da tvoja koža dobije potrebnu koncentraciju retinola.

Nadamo se da su vam naši savjeti bili od koristi kada je u pitanju upotreba kozmetike na bazi retinola. Kako bi bila sigurna da si kupila dobar proizvod i da u potpunosti pravilno koristiš, savjetujemo ti da sve instrukcije potražiš od svog doktora.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh