Kako da se riješimo celulita?

Avatar photo
celulit

Statistike kažu da 85% ženske populacije starije od 20 godina ima celulit kao i da se danas javlja sve ranije, nerijetko već u 12. godini života. Razlog pojave ovog, ne samo estetskog, već i medicinskog problema krije se u našem načinu života, hroničnom stresu, slabom kretanju, nutritivno siromašnoj ishrani i nasljeđu.

Takođe, sve češće uzimanje kontracepcije doprinosi stvaranju i pogoršanju celulita. Za redukciju i prevenciju celulita ne postoji jedan tretman već kombinacija tretmana kako bi se djelovalo na sve uzroke njegovog nastanka.

Najbolji rezultati postižu se pravilnom ishranom, adekvatnim unosom tečnosti, svakodnevnom fizičkom aktivnošću, masažom i redovnom upotrebom kvalitetnih anticelulitnih preparata.

Celulit se isključivo javlja kod ženske populacije zbog specifičnog hormonskog statusa, dominacije estrogena zbog kojeg žene imaju više masnog tkiva i to posebno na kritičnim zonama (bokovi, zadnjica) a imaju i slabije vezivno tkivo u poređenju sa muškarcima.

Dokazano je da ishrana bogata rafiniranim namirnicama (gotova, polugotova jela) izaziva nagli skok inzulina koji podstiče stvaranje masnog tkiva jer ovakvu ishranu odlikuje visok unos prostih šećera. Potrebno je izbjegavati prženu hranu, pohovanu hranu, so, suhomesnate prerađevine, gazirane napitke, voćne sokove, konzerviranu hranu, alkohol i slatkiše.

Dokazano je da mediteranska ishrana ne uklanja, ali utiče na prevenciju celulita. Takođe, poremećaj crijevne flore zbog nepravilne ishrane ili unosa toksina dodatno podstiče stvaranje masnog tkiva. Neuravnotežena ishrana i gladovanje imaju samo kontraefekat kad je riječ o celulitu jer organizam na smanjen unos hrane reaguje pojačanim nakupljanjem masti na kritičnim mjestima kao rezervi.

Loša probava (neredovno pražnjenje crijeva) se  sve više dovodi u vezu sa celulitom. Nedovoljna fizička aktivnost i dugotrajno sjedenje slabi cirkulaciju i limfnu drenažu te je zato neophodno bar tri sata sedmično provesti upražnjavajući neku aerobnu aktivnost (vožnja bicikla, trčanje, čučnjevi, plivanje).

Nizak unos tečnosti dovodi do povećanog nakupljanja toksina u organizmu te usporavanja metabolizma, a time i manje potrošnje masti kao izvora energije. U prosjeku odrasla osoba treba unositi oko dvije litre tečnosti dnevno i to uglavnom vode.

Nastanku celulita doprinosi i nošenje uske odjeće kao i visokih potpetica jer slabe cirkulaciju i limfnu drenažu. Pušenje smanjuje dotok kiseonika i usporava metabolizam. Kad je riječ o celulitu važna je i genetika ali ona svakako nije presudna jer se na nju može djelovati promjenom životnog stila.

celulit

Na celulit je kao što vidimo važno djelovati iznutra ali podjednako je važno djelovati i spolja odgovarajućim anticelulitnim preparatom kao što je Thiomucase gel proizvod farmaceutske kompanije Hemofarm.

Možda te zanima
ricinusovo ulje

Ovaj medicinski proizvod odlikuje jedinstven sastav na tržištu i klinički dokazana efikasnost. Redovnom upotrebom ovog preparata ujutro i uveče redukujemo postojeći i preveniramo nastanak novog celulita zahvaljujući prisustvu aktivnog principa mukopolisaharidaze. Ovaj preparat ima primjenu i kod edema i keloida.

Thiomucase gel ima prijatan miris, lako se nanosi na kožu, brzo se upija, ne ostavlja tragove na odjeći i ne izaziva crvenilo niti druge lokalne iritacije. Pored uticaja na celulit ovaj preparat smanjuje i obim na kritičnim tačkama što posebno raduje pripadnice ljepšeg pola.

Uz zdrav životni stil i redovnu primjenu Thiomucase gela nema razloga da se ne osjećate sjajno u svojoj koži.

mr ph. Dragana Lošić, spec. nutricionizma

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh