Top 10 skijališta u Švajcarskoj i njihova ponuda

Avatar photo

Švajcarska je zemlja čokolade, sira, vina i skijanja. Netaknuta priroda, savršeno očuvana nacionalna baština te gastronomsko – adrenalinski i planinski turizam je ono što izdvaja Švajcarsku na sami vrh top destinacija. Smatra se da su skijališta u Švajcarskoj jedna od najljepših na svijetu.

Ova skijališta su moderna, opremljena po najvišim svjetskim standardima, te vrlo uredna. Osim toga, raspolažu i brojnim drugim uslugama i aktivnostima kojim zadovoljavaju svačiji ukus.

S obzirom da je sezona skijanja u jeku, a Švajcarska jedna od omiljenih elitnih zimskih destinacija, donosimo vam listu najboljih skijališta u ovoj zemlji. Iako za uživanje u njenim blagodatima treba izdvojiti pozamašnu svotu novca, svaki novčić će se isplatiti, jer ćete uživati u prelijepoj prirodi i elitnoj ponudi.

ZdraviJa je za vas izdvojila 10 top skijališta u Švajcarskoj koje biste trebali posjetiti ako idete na skijanje u ovu prelijepu zemlju.

Možda vas zanima: Evo kako efikasno pripremiti tijelo za skijanje

Cermat (Zermatt)

Cermat je smješten u srcu švajcarskih Alpi, a namijenjen je za one koji vole buran i skup odmor. Okružen je sa 38 planinskih vrhova koji dosežu i do 4.000 metara nadmorske visine. Ovo je definitivno jedno od omiljenih skijališta u Švajcarskoj.

Cermat je tokom cijele godine prepun turista, ali njegova posjećenost je posebna tokom zimske sezone koja traje od novembra pa sve do kraja aprila. Ukupna dužina ski-staza iznosi 200 kilometara. Najviše ima crvenih, potom crnih i na kraju plavih staza, koje su međusobno povezane sa 35 liftova. Staze se pružaju između 1.620 i 3.820 metara nadmorske visine.

Osim za skijaše, Cermat je idealno mjesto za zimovanje i onih koji nisu baš spretni u ovom zimskom sportu. Grad nudi mnoštvo restorana, barova i hotela sa bazenima koji su otvoreni za sve turiste, a predstavlja i raj za kupoholičare. U gradu su zabranjena vozila, osim eko-taksija.

cermet
@continental-zermatt.ch

Ovo je ujedno i ljetni skijaški centar gdje se stiže s tri gondole, od kojih se posljednja penje do Klajn Materhorna (Klein Matterhorna) i najviša je gondola u Evropi.

Besplatna aplikacija Zermatt Skiguide koristi se GPS-om kako bi skijašima omogućio navigaciju između planinskih lokacija, s vremenom i rutama prilagođenim korisnikovom stilu skijanja, sigurnosnim problemima, vremenom i trenutno otvorenim liftom i stazama.

Cijena za šestodnevni ski-pass je 380 franaka, a djeca do devet godina besplatno putuju na planinskim žičarama.

Sent Moric (St. Moritz)

Jedno od najstarijih i najpoznatijih skijališta na svijetu, Sent Moric je dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, 1928. i 1948. a olimpijski skijaški skok i padine često su mjesto svjetskih skijaških događaja. Međutim, ovo skijalište nije samo za profesionalce.

Osim po luksuznim hotelima i zabavama, ovo mjesto je poznato i kao prvo alpsko mjesto sa golf terenom. Brda iznad Sent Morica su vrlo razdvojena, međutim, staze i žičare su jako dobro povezane. Najviši vrh je Piz Nair koji je na 3.057 metara nadmorske visine, na kojem je uređen restoran i vidikovac.

švajsarskih skijališta
@myswitzerland.com

Verbier

Verbier je skijalište koje uglavnom posjećuju profesionalci. Kažu da, onaj ko savlada snježne maršrute ovog skijališta, može sam sebi odati priznanje da spada u najbolje.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 412 kilometara, od čega je najviše crvene staze, potom plave i crne. Ski-staze se nalaze između 1.500 i 3.330 metara nadmorske visine i odlično su povezane sa 92 ski-lifta. Najviša tačka i vrh skijališta je Mont-Fort.

Osim vrhunskog skijanja, Verbier omogućava uživanje i u brojnim drugim zimskim aktivnostima, a za usavršavanje u nekom od sportova zadužene su škole sporta, kojih samo na ovom skijalištu ima 15. Šestodnevni ski-pass košta 340 franaka, a sezona je počela početkom novembra.

verbier
@thegentlemansjournal.com

Vila (Villars)

Švajcarska raspolaže i skijalištima namijenjenim isključivo za one koji tek prave prve skijaške korake. Jedno takvo je i Vila, gradić i skijalište u blizini ženevskog aerodroma. Ukupna dužina ski-staza iznosi 100 kilometara koje su raspoređene između 1.115 i 2.120 metara nadmorske visine. Skijalište broji 34 lifta.

Ovo mjesto je odlično za zimovanje sa djecom. Osim što bi i oni mogli napraviti svoje prve skijaške poduhvate, skijalište nudi raznovrstan sadržaj namijenjen za djecu. Postoje i vrtići u kojima ih možete ostaviti na par sati da se igraju sa vršnjacima iz cijelog svijeta. Naravno, Vila za ljubitelje dobre muzike nudi i bogat noćni provod.

Cijena za šestodnevni ski-pass iznosi 301 franak.

Villars
@myswitzerland.com

Sas Fe (Saas Fee)

Sas Fe se nalazi u blizini glečera Doma (najviši vrh u cjelosti u Švajcarskoj) i Allalinhorn, u regiji Valais. Odlikovan je vrhunskim priznanjem za kvalitet i pouzdanost u prošlogodišnjoj nagradnoj igri najboljih skijaških mjesta.

Skijaške staze duge su 150 kilometara, a dosežu visinu od 1.800 metara. Skijalište je uglavnom namijenjeno za skijaše srednjeg nivoa, a odlično je i za djecu i početnike jer nudi 37 kilometara staze za početnike, kao i stazu za vježbanje i učenje. Iako je poznat kao skijalište “blažih” staza, koga posjećuju uglavnom porodice, ovo skijalište nudi čak 23 kilometra crne dijamantne staze za vrhunske skijaše.

najboljih švajcarskih skijališta
@capra.ch

Laks (Laax)

Mjesto Laks je godinama unazad omiljeno među snouborderima. Ukupna dužina ski-staza iznosi 235 kilometara. Najviše je crnih i crvenih staza. Donja tačka skijališta se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine, a najviša tačka na 3.020 metara nadmorske visine. Ski-liftova je 29. Četiri terenska parka su prilagođena za potrebe snoubordera, te za one najhrabrije sklone slobodnom skijaškom stilu. Ima dosta off-pisti za „divlje“ skijanje ali su čak i one organizovane i obilježene. Tokom sezone jezero Laks je zamrznuto, tako da je možete i klizati na ledu.

Za djecu postoji Snježna zemlja čuda, gdje vaše mališane možete ostaviti dok se prepuštate snoubordu ili skijanju. Takođe, može vam pomoći aplikacija Laax inside, koja vam omogućava da sve pratite i rezervišete putem mobilnog telefona.

Cijena za šestodnevni ski-pass iznosi 370 franaka.

laax
@laax.com/en

Bergun (Bergün)

Ovdje možete skijati sa uživanjem i bez redova i gužve. Skijalište raspolaže sa 25 km uređenih staza za različite nivoe spretnosti, a najviša tačka nalazi se na 2.552 km nadmorske visine.

Odličan je izbor ukoliko putujete sa porodicom ili prijateljima. Raspolaže brojnim sadržajem, što zimskim što svakodnevnim. Ovdje ćete moći ići na planinarenje švajcarskim Alpima ili se čak upustiti u avanturu planinskog biciklizma. Pruža raznovrstan sadržaj za ljubitelje sporta, od golfa i plivanja, pa sve do jahanja. Bergun je odličan izbor za bijeg od stresa i obaveza i tokom ljetnih mjeseci.

Možda te zanima
Sama

Sezona skijanja otvorena je od novembra do početka aprila.

bergun
@schlitteln-berguen.ch

Val d'Anivije (Val d’Anniviers)

Ukoliko niste u mogućnosti izdvojiti budžet koji pokriva luksuz švajcarskih skijališta i hotela, Val d’Anivije je odličan izbor za vas. U ovoj dolini se nalaze četiri skijališta: Grimentz, Zinal, Sv. Luc i Chandolin. Sela su mala i okrenuta alpskoj tradiciji.

Ukupna dužina ski-staza iznosi 220 kilometara, od kojih najviše kilometara odlazi na crvene, potom plave i na kraju crne staze. Skijališta su poznata po odličnom kvalitetu snijega. Staze se protežu na nadmorskoj visini između 1.340 i 3.000 metara nadmorske visine i povezane ski-liftovima kojih ima 43. Čitav kompleks je u znaku drveta i snijega, stoga, iako postoje brojni hoteli, kolibe su najbolja varijanta za smještaj.

Cijena za šestodnevni ski-pass je 290 franaka.

skijalište
@bellatola.ch

Miren (Müren)

Nijedno selo i skijalište nema fascinantniji pogled na obližnje planine od Mirena. Planine kojima je Miren okružen su Mönch, Jungfrau i Eiger. Priroda ovdje ostavlja bez daha tako da, i ako niste skijaš, uživaćete. Miren je raj za ljude koji vode stresne, gradske živote.

Pripada velikom skijaškom kompleksu Jungfrau. Ukupna dužina ski-staza čitavog kompleksa iznosi 213 kilometara, gdje najviše kilometara odlazi na crvene i plave staze. Staze se nalaze između 945 i 2.970 metara nadmorske visine i povezane sa 45 ski-liftova. Sa vrha Šiltorn se pruža pogled od 360 stepeni. Jedna od najboljih alpskih pista se spušta sa vrha Šiltorn u samo selo Miren.

Nije u pitanju mjesto gdje ćete moći ludo da se provodite, jer je selo mirno i u znaku relaksacije. Alpski sportski centar Miren je odlično mjesto gdje možete profesionalnom osoblju prepustiti dijete na čuvanje, preznojavati se u sauni, prepustiti se masažama u spa centru ili se kupati u bazenu. Noćno klizanje je priča za sebe.

Cijena za šestodnevni ski-pass je 346 franaka. Sezona traje od decembra do aprila.

muren
@onthesnow.com

Kran-Montana (Crans-Montana)

Posljednje od skijališta u Švajcarskoj, ali ne i manje vrijedno pažnje, koje smo izabrali jeste Kran-Montana. Idealan je za one koji više vole gradsku atmosferu od seoske. Ovdje su automobili dozvoljeni, a postoji i javni gradski prevoz koji povezuje dijelove grada sa žičarama i obrnuto. Kran i Montana su dva grada povezana između sebe.

Skijalište je omiljeno među „vikendašima“. Ukupna dužina ski-staza iznosi 140 kilometara, a nalaze se između 1.500 i 2.925 metara nadmorske visine. Hoteli i restorani su luksuzni i skupi. Snježni parkovi, zatvoreni vodeni parkovi, sportski tereni, kino, klizališta, tereni za kuglane, vrtići – sve to čini kompleks primamljivim za porodične ljude koji vole da odmor provedu u urbanoj sredini.

Cijena za šestodnevni ski-pass iznosi 300 franaka.

krans montana
@switzerlandtravelcentre.co.uk

Da li ste već imali priliku da posjetite neko od ovih skijališta u Švajcarskoj? Šaljite nam utiske i fotografije.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh