Putovanje u Istanbul – šta posjetiti, kultura, kuhinja

Avatar photo

Istanbul, kroz istoriju poznat kao Carigrad, Konstantinopolj, Stambol najveći je evropski grad, kolijevka civilizacije i mjesto gdje se Istok i Zapad spajaju. Ovaj grad predstavlja riznicu kulture, tradicije i istorije, a sjedište je brojnih grandioznih građevina i neprocjenjivih umjetnina. Ova evropska prijestonica definitivno zaslužuje da se nađe na vašoj listi putovanja.

Smješten na Bosforskom tjesnacu, Istanbul je nekadašnja prestonica čak tri velika carstva – rimskog, vizantijskog i otomanskog. Osnivanjem moderne Republike Turske za glavni grad izabrana je Ankara, iako je Istanbul i dalje najveći turski grad, te njeno kulturno i privredno središte.

U nastavku vam donosimo vodič kroz carski Istanbul – šta treba da posjetite, gdje da jedete ali i mnoge druge zanimljivosti.

Najvažnije znamenitosti u Istanbulu

Veoma je teško izdvojiti samo nekoliko znamenitosti u ovoj evropskoj prestonici. Istanbul je prvenstveno poznat po vizantijskoj i osmanskoj arhitekturi, ali njegove građevine odražavaju sve narode i carstva, a oduševljavaju sve turiste. Izdvojili smo par znamenitosti koje morate posjetiti, a donosimo vam i nekoliko zanimljivosti o ovim lokacijama.

Plava džamija (Hagia Sophia i Sultanahmet)

Ako se nađete u Istanbulu, Plavu džamiju nećete zaobići sigurno. Ova dva arhitektonska čuda nalaze se jedno prekoputa drugoga, u samom centru Istanbula. Nekadašnja najveća pravoslavna crkva i simbol Vizantijskog carstva za vrijeme Osmanlija prenamijenjena je u džamiju. Danas je to muzej i spomenik dvije velike svjetske religije, a zbog samih okolnosti, spomenik istorije.

Plava džamija dobila je naziv zbog ukrasnog reljefa od plavog kamena. Obje građevine su impozantne veličine i definitivno ih ne možete promašiti.

@pinterest

Palata Topkapi Saraj

Topkapi Saraj je skoro 400 godina bila glavna rezidencija osmanskih sultana. Palata je tada bila mjesto održavanja mnogih važnih državnih događaja i kraljevskih zabava. Nekad palata i rezidencija osmanskih sultana danas je jedan od najbogatijih svjetskih muzeja s nevjerovatnim kolekcijama umjetnina.

Topkapi palata upisana na UNESCO listu vjetske baštine kao najbolji primjer kompleksa palata iz perioda Osmanlija.

Nalazi u blizini Sirkeci parka pa se možete odlučiti i za mirnu šetnju u prirodu ukoliko ga posjetite.

Aja Sofija

Grandiozna Aja Sofija jedna je od najvažnijih stanica svih turista u Istanbulu. Danas je pretvorena u muzej u kojem se isprepliću ostaci hrišćanske i islamske istorije unutar monumentalnog prostora od velike važnosti za svjetsku kulturu. Nalazi se u dijelu Istanbula poznatom kao Sultanahmet, okružena drugim poznatim znamenitostima kao što su Plava džamija ili Palača Topkapı.

Grand Bazaar

Obavezna stanica u Istanbulu svakako je Grand Bazaar. Osim djelića istorije kojeg ćete upoznati na ovoj golemoj tržnici, moći ćete kupiti apsolutno sve što vam padne na pamet. Od zlatne narukvice, preko svilenog tepiha do kopije najnovije Louis Vuitton torbice. Uz Grand Bazaar nikako ne smijete propustiti i Spice Bazaar (Tržnicu začina), o kojoj ćemo više nešto kasnije.

Savjet: Ne pristajte na prvu cijenu i nastojte pregovarati ukoliko cijene nisu već prikazane, moguće je da spustite cijenu i do čak 70% od prve ponude.

Palata Dolmabahče

Na samoj obali Bosfora, u četvrti Bešiktaš nalazi se vjerojatno najljepša palata u Istanbulu. Palata Dolmabahče bila je rezidencija kasnih osmanskih sultana, a zatim Ataturka sve do njegove smrti. Danas je otvoreni muzej koji možete razgledati uz pomoć audio vodiča.

@touristsecrets.com

Vaseljenska Patrijaršija

Kada se Rimsko carstvo u četvrtom vijeku dijelilo na Istočno i Zapadno, Konstantinoplj je zamišljen kao Rim Istoka, izgrađen na temeljima starog Vizantiona.

Carigradska (Vaseljenska) patrijaršija jedna je od četrnaest pravoslavnih crkava, a njeno sjedište je Crkva Svetog Đorđa. Nalazi se u dijelu Istanbula pod imenom Fener. 

Crkva sv. Đorđa opasana je visokim zidinama. U potpunosti je stradala u požaru iz 1720. godine i obnovio ju je patrijarh Jeremija III.  Nekada je imala velelepnu kupolu kao i sve hrišćanske građevine, ali ona tokom rekonstrukcije u 18. i 19. vijeku nije obnovljena. Razlog tome bio je turski zakon koji je zabranjivao da hrišćanske građevine, nakon pada Konstantinopolja, nadvisuju muslimanske vjerske objekte.

Kula Galata

Na vrhu najpoznatijeg istanbulskog šetališa, Istiklal, nalazi se jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, kula Galata. Stara mletačka kamena kula sagrađena za obrambene svrhe danas je najpoznatiji istanbulski vidikovac čija visina iznosi gotovo 67 m. Do samoga potkrovlja posjetitelje vozi lift, a na vrhu se pruža fenomenalan pogled na grad od 360 stupnjeva. Restoran i kafić se nalaze u sklopu tornja za odmor, a možete se i slikati u različitim osmanskim odorama u fotografskoj radnji pri vrhu.

Šta još ne smijete propustiti u Istanbulu?

Zabavni park Vialand

Kada vam dosadi razgledavanje znamenitosti i istorijskih četvrti, posjetite zabavni park Vialand u Eyüpu. Manji od popularnih europskih zabavnih parkova kao što je Gardaland, svejedno nudi značajnu dozu adrenalina uz vožnje kao što su vlak smrti ili free fall. Park se konstantno širi tako da sa svakim posjetom možete vidjeti nove atrakcije.

Ortaköy

Ortaköy je definitivno najromantičniji dio Istanbula. Ortaköy džamija smještena je na obalnom trgu pristaništa, izvorno je sagređena u 18. vijeku. Vjerovatno je jedna od najčešćih lokacija za fotografisanje budućih bračnih partnera. Sa trga se pruža predivan pogled na džamiju i most na Bosforu.

@tiebowtie

Muzej nevinosti

Ako ste čitali istoimenu knjigu Orhana Pamuka onda znate o čemu je riječ. Naime, Kemal, glavni lik romana, pripadnik visokog društva – zaljubljen je je u Fusun, mladu djevojku iz drugog društvenog miljea. U tragičnom nizu događaja on opsesivno sakuplja svaki predmet koji ona dodirne. Iz te nesvakidašnje opsesije junaka romana rađa se, u realnom životu, i ideja Orhana Pamuka da za roman izgradi muzej.

U muzeju su izloženi svi predmeti koji se pominju u romanu, a koje Kemal povezuje sa Fusun. Muzej, trospratna kuća, se nalazi u četvrti Čukurdžuma. Cijena ulaznice je skromna, a ako na ulazu pokažete knjigu ili kopiju knjige ući ćete besplatno.

Turska kafa ili čaj

Čak i ako inače ne pijete tursku kafu ili kafu uopšte, ne možete otići iz Istanbula, a da ne probate njihovu domaću tursku kafu. Istanbul je raj za sve kavopije. Osim tradicionalnog načina pripreme kave, šetajući gradom naići ćete na mnogo modernih coffee shopova koji prže sami svoje mješavine, dodajući razne začine i arome.

Tursku kafu nerijetko će pripremati pred vama, u džezvi, na laganoj vatri i poslužiti u fildžanu. Pije se bez mlijeka, ali sa puno šećera, tako da, ako ne volite slatku kafu, napomenite to unaprijed.

Lokalci ipak češće biraju čaj. Turska je čak jedan od najvećih svjetskih izvoznika čaja. U svako doba dana ili godišnje doba, čaj je odgovor na sva pitanja. Najčešće se radi o crnom čaju koji se poslužuje u malim staklenim čašicama, uglavnom bez šećera, ali imaćete priliku probati i čaj s jabukom ili šipkom.

Začini

Turska kuhinja nezamisliva je bez začina. Na Bazaru začina naći ćete apsolutno svaki začin za koji ste čuli da postoji. Šetnja na ovoj tržnici je jedno veliko kulturološko iskustvo, a tržnica je smještena u blizini Bosfora. Na štandovima ćete pronaći hrpu malih vrećica sa začinima zajedno sa začinskim biljem, sušenim voćem, slatkišima i ostalim divotama koje će vas samo mamiti da ih kupite i ponesete sa sobom kući.

Možda te zanima
praznicni stres

Kuhinja

Turska kuhinja je veoma raznovrsna. Prije svega, Istanbul je poznat po mnogobrojnim uličnim fast food štandovima. Iako je fast food sinonim za masnu i nezdravu hranu, u Istanbulu to nije slučaj, bar ne jedini.

Tako, jedno od najčešćih jela koje ćete susresti su dagnje na sve moguće načine – punjene začinjenom rižom s kapljicom limuna, u sosu itd. Zaboravite na pribor za jelo jer ipak je ovdje riječ o street foodu, a konobar će vas vjerojatno uputiti da jedete dagnje tako da vam gornja strana školjke posluži kao kašika.

Za slatkoljubce Istanbul je vjeorvatno raj na zemlji. Nama dobro poznata baklava i sve moguće vrste rahat lokuma mogu se probati na svakom ćošku. Ovdje ćete pronaći raznovrsne delicije koje kombinuju slane i slatke sastojke, a njih okus ostaviće vas bez riječi.

Takođe, ako se nađete u Istanbulu ne zaboravite posjetiti Instagram zvijezdu Nusret Gökçe (Salt Bae). Turski šef svjetsku je slavu dostigao svojim prepoznatljivim načinom soljenja i šou programom koji upriličuje pri posluživanju hrane, što je postao zaštitni znak restorana Nusr-Et.

Restorani

Istanbul obiluje zdravim restoranima koji pružaju fenomenalan pogled koji oduzima dah. Jedan od njih je Seven Hills Rastaurant kojeg ste sigurno vidjeli na Instagram profilima mnogih influensera. Sa terase ovog restorana pruža se najljepši pogled na Plavu džamiju, Aja Sofiju i Palatu Topkapi. Još jedan restoran sa prekrasnim panoramskim pogledom je Kubbe-i Aşk. Ukoliko putujete u zimskom periodu imate i zatvoreni dio sa pogledom. Kubbe-i Aşk se nalazi neposredno ispod Sulejmanije.

Iako nema panoramski pogled, posjetite i restoran Healin. Mi smo uživali u svom tostu.

 

Posjetite Istanbul već ovog proljeća!

Naša preporuka je da ovaj grad posjetite na proljeće, kada čaršije vrve od zvukova i mirisa. Srećom, ne morate mnogo razmišljati. ZdraviJa preporučuje da kao svog vijernog saputnika i organizatora putovanja izaberete turističku agenciju Zepter Passport koja u martu organizuje put u Istanbul avionom. Dok obilazite znamenitosti grada, pratiće vas turistički vodič iz agencije koji će vam ispričati sve zanimljivosti o ovim velelepnim zdanjima. Ovo putovanje može biti i odličan poklon za sestru, majku, suprugu ili prijateljicu povodom Osmog marta.

Istanbul ima puno skrivenih blaga koja samo čekaju da ih otkrijete, puno četvrti od kojih svaka nudi novu vrstu zanimljivosti.

Možda vas zanima: Ultimativni vodič kroz Irsku – šta posjetiti, kultura, običaji, hrana

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh